This War of Mine – deskovka
Speciály Článek This War of Mine – deskovka

This War of Mine – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

6
Platformy pkgsrc Desková hra

Civilisté zažívají válku odehrávající se před okny jejich domu. Troufnete si prožít jejich traumata?

Reklama

Když v roce 2014 vydali polští tvůrci 11 bit Studios svou survival hru This War of Mine, vyrazili mnohým hráčům dech. Ukázali, že moderní válka není jen o třímání palné zbraně a sestřelení co nejvíce lidí na druhé straně barikády. Místo toho představili příběhy civilistů, na jejichž prahu se odehrává válka inspirovaná jugoslávským konfliktem z 90. let 20. století. Aktuálně vychází série příběhů, které rozšiřují spektrum zážitků. Nás však v této recenzi bude zajímat desková podoba projektu Michała Oracze a Jakuba Wiśniewskiho. Jak se tedy povedla stolní verze This War of Mine?

Sophiina volba

Válka není pěkná. Konečně by si to lidé měli uvědomit. Své by o tom mohla vypovědět hrstka přeživších, jejichž osudy budeme sledovat. Trojice hrdinů, které si nalosujete na začátku hry (každý má svou vlastní figurku), se strachuje o svůj život, ale mnohem větší problémy než s ozbrojenými vojáky, mají s jinými nepřáteli – hlad, žízeň, mráz, infekce a zranění. Naštěstí se jim podaří usídlit v polorozbořeném domě, v němž si hodlají vytvořit svůj azyl. Poté, co zpřístupní prostory odklizením sutě a vypáčením dveří, mohou začít budovat své přechodné sídlo. Ze zásob, které najdou v ruinách obsazeného stavení, by však těžko vyžili, a proto se musí v noci odvážit hledat zdroje do města. Celé vaše snažení má jeden jediný a prostý cíl – PŘEŽÍT!

Pokud jste hráli počítačovou předlohu, máte zřejmě jasný obrázek o tom, co všechno vás čeká. Budete přemítat nad krušnými osudy svých postav, které byly v civilu řádnými občany, ale válka změnila jejich pohled na lidskou společnost. Jejich etické normy zažijí nejeden otřes, když budete muset rozhodovat o situacích, z nichž nemůžete vyjít jako vítěz. Máte poslední plechovku jídla a tři hladové krky – komu dáte najíst? Užitečnému pracantovi nebo nemocné ženě na lůžku? Při prosbě zoufalých lidí o léky a obvazy se zachováte jako samaritán, nebo budete myslet na horší časy? Okradete slabé, abyste měli sami co jíst?

Každé rozhodnutí má dopad na hrdiny vašeho příběhu, který může během okamžiku skončit. Záleží na jejich empatii, zdravotním a duševním stavu, morálních hodnotách a pudu přežití. Rozhodně nečekejte zábavu, jež je typickým prvkem stolních her. This War of Mine se vymyká z kategorie deskovek, jejichž hlavním účelem je pobavit společnost. Podstata recenzovaného titulu totiž tkví především v prožití silného příběhu s množstvím nelehkých voleb, který má předat jasné poselství – ne každý ve válce je vojákem.

Stokrát jinak

S každým rozložením jednotlivých karet na hrací plán (většina událostí a předmětů je řešena jejich umístěním na karty) dostanete nový unikátní příběh. Nejenže si vždy losujete z dvanáctky postav známých z počítačové verze, ale musíte si přichystat úkolové mise, skladbu tří kapitol, rozložení překážek po domě a mnoho dalších prvků, které vám budou znesnadňovat život. Náhodné rozmíchání všech integrovaných částí hry vám bude přinášet neustále nové výzvy. I stejná karta vás v odlišném stavu postav přinutí zvolit jiné řešení problému. A to není vše.

V rámci prožitku totiž budete prožívat obrovské množství palčivých příběhových rozhodnutí. Neočekávejte desítky situací, připravte se na stovky. Unikátnost titulu tkví především v knize příběhů, v níž najdete téměř dva tisíce jedinečných situací, které se vám během přežívání mohou stát. Mnohdy odkazuje jedna událost na druhou a záleží pouze na vašem rozhodnutí, kam se rozběhne osud vašich svěřenců. Pokud jste se někdy pustili do četby gamebooků nebo série Sorcery od studia inkle, tak víte, že jedna volba na začátku, znamená úplně jiný průběh příběhu.

Den za dnem

This War of Mine si zakládá především na krizovém managementu. Musíte očekávat pouze to nejhorší a tajně doufat, že se nic tak strašného nepřihodí. V rámci hesla „Vždy připraven“ se budete snažit zajistit přísun jídla, vody a tepla. Vše ostatní je pouze bonusem, který zpříjemní vašim hrdinům krušné chvíle.

S prvními ranními paprsky se hráč dozví, co si pro něj bezohledný osud přichystal. Každý den je zaklet do stereotypních činností, které pomáhají skupině přežít – vyspat se z nočních toulek, zatopit, získat potraviny a pokud zbyde čas a síly, vyrobit v domě potřebné vybavení (postel, kotel, zahrádku atd.) či zatlouct díry na fasádě zničeného domu. S večerním stmíváním padne mimo deprese na bojovníky s nouzí hlad, který je potřeba zahnat.

Noční fáze se zdá být mnohem akčnější. Vybraní členové skupiny se vydají do ulic rozbombardované metropole, kde budou prozkoumávat trosky domů, obchody, nemocnice či vojenská ležení. Právě v noci se setkáte s největším množství unikátních příběhů. Funkční mechanika průzkumu, kdy čas zastupuje hromádka karet (čím se prozkoumávaná lokace nachází dále, tím méně karet máte k dispozici) nabízí řadu napínavých chvilek. Radost z cenných objevů střídá napětí z toho, že potkáte obyvatele domu nebo jinou skupinu na výpravě za zásobami. Někdy s nimi můžete obchodovat, jindy získáte informace, ale může dojít také k boji.

Soubojová složka je zastoupena trojicí kostek (pěsti, nože, střelné zbraně), podle vybavení vašich protivníků. Z takových střetnutí se vaše postavy většinou vrátí na pokraji smrti a je nutné co nejrychleji sehnat obvazy, aby měly šanci dožít se dalšího dne. Boj můžete nechat pouze na jednom statečném a s ostatními postavami prchnout, což ovšem velmi často znamená smrt udatného obránce. Boji se nevyhnete ani v nočních nájezdech na vaše sídlo. Pokud nikoho nenecháte hlídat u dveří, může se stát, že najdete úplně vybílenou zásobárnu.

Po vyřešení nočních záležitostí se hrdinové musí připravit na vyhodnocení osudu daného dne a přijmout jeho kruté rány. Poté se pokusí získat výhody do dalšího dne v rámci poslední záchrany a začíná nový den. Postupem času vás bude stíhat každá chyba, kterou jste v průběhu prvních dní učinili. Málokomu se tak podaří pokořit This War of Mine na první pokus.

Pocit bezmoci

Tvůrci vám hned od začátku dají jasně najevo, že se může stát cokoliv a vy s tím nic nezmůžete, jen se snažíte co nejvíce redukovat škody. Téměř každá vaše činnost závisí na desetistěnné kostce, která rozhodne o vašem úspěchu či nezdaru. Někdy se vaše šance pohybují ve slušném poměru 50 na 50, ale častěji se musíte vyrovnat s nepříznivějším poměrem. Na druhou stranu musím potvrdit, že recenzované dílo se dá hrát opatrně a redukovat tak tíživé dopady jednotlivých hodů. Každé riskantnější rozhodnutí může být okamžitě potrestáno, takže napětí během hry se buduje v podstatě samo.

Jak sami vidíte, titul je opravdu komplexní a už se možná bojíte složitého manuálu o desítkách stran. Tady vás nechají tvůrci již poněkolikáté na omylu, pravidla mají pouze dvě strany základních premis a můžete začít bojovat o život. Vývojáři tvrdí, že se This War of Mine může hrát okamžitě po rozbalení krabice. Já se přiznám, že atypická mechanika nočních průzkumů mě donutila vyhledat videonávod. Ale poté jsem již neměl nejmenší problém a s vervou se pustil do rekonstrukce domu.

Obrovskou práci si museli dát scénáristé s Knihou příběhů, která obsahuje stovky příběhových fragmentů, které okoření váš jedinečný zážitek. Pochvalu zaslouží český distributor Albi, jenž se postaral o kompletní lokalizaci titulu a povedlo se mu to velmi slušně (až na pár překlepů, které se v množství textu ztratí).

S tvůrci však nebudu souhlasit v jedné věci: na krabici tvrdí, že se This War of Mine dá pokořit do dvou hodin. Se vší úctou, ani náhodou. Jistě, průběh se mírně zrychlí ve chvíli, kdy se hráči řádně vžijí do jednotlivých pravidel. Ale i v solitérském režimu, kdy jsem se nemusel dohadovat s ostatními v rámci kooperace (všichni hráči zodpovídají na základě kolektivního rozhodnutí o všech postavách zároveň) o dalším postupu, jsem se nad deskou stolu hrbil slušných šest hodin. Naštěstí máte k dispozici zajímavě řešenou ukládací tabulku, takže můžete průběh hry kdykoliv přerušit a pokračovat v jiný den.

Přejděme tedy k závěrečnému shrnutí. This War of Mine patří jednoznačně k nejlepším hrám roku 2017. Velmi silný prožitek s důležitým sdělením si získá každého hráče libujícího si v příbězích o přežití. Nečekejte však zábavnou jednohubku na večer, ale spíše se připravte na hodiny utrpení, které se budete ze všech sil snažit vašim svěřencům zmírnit. Kruté příběhy z válečného prostředí mají navodit nezkreslený obraz hrůz, jež musí lidé ve válečných zónách prožívat. A proto se nedivte doporučení tvůrců, že se jedná o deskovku vhodnou od osmnácti let.

Líbí se nám

- atmosféra zachovávající ducha předlohy s důležitým sdělením - s každou hrou jiný příběh - komplexnost titulu - rozdělení jednotlivých částí dne - napětí během nočních průzkumů - Kniha příběhů - zpracování komponent a herní desky

Vadí nám

- herní doba může někoho odradit (ale průběh hry se dá uložit) - zpočátku těžko uchopitelná pravidla pro nováčky v deskoherním světě

Deskovou hru This War of Mine koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama