Trestancem v Men of War: Condemned Heroes
Men of War: Condemned Heroes Recenze Trestancem v Men of War: Condemned Heroes

Trestancem v Men of War: Condemned Heroes

Petr Vojtěch

Petr Vojtěch

Men of War je osvědčená značka u stratégů, na někoho je ale příliš hardcore. Dokáže oslovit i vás?

Reklama

Z východu se na nás po celý rok valí přehršel titulů, ale jen některé stojí za zmínku. Většina zůstane zapomenuta, nehrána nebo ztracena kdesi v hloubi warezu. Mezi stratégy, milovníky sebepoškozování a fanatiky s hromadou volného času se usadila značka Men of War, a pokud se do zmiňované skupiny řadíte, jistě víte, o čem mluvím. Poznávací znamení? Pekelná obtížnost! Todle zkrátka není pro každého.

Trestanec hrdinou

Praktiky v Sovětském Rusku jsou dodnes hrozivé, obzvlášť za války, kdy museli využít každou pomocnou ruku. Možná jste slyšeli o jednotkách poskládaných z vězňů, kteří tak dostali šanci na očištění. Ale vzhledem k tomu, že je posílali na ty nejnáročnější mise, většina z nich stejně častokrát zemřela. A jsme opět u toho – ty nejnáročnější úkoly? Jasně, udělejme z toho hru, ať to bolí!

Hned první kapitola nese název ‚No Turning Back!‘, což je odkaz na Stalinův příkaz: „No step back!“ pod kterým se tyto jednotky formovaly. S naším batalionem se podíváme třeba na Ukrajinu, kde nás čekají louky, lesy, pahorky a samozřejmě vesnice. Tato příroda je vhodná pro četné zákopy, které sice ve druhé světové válce nejsou tak časté, jako v té první, ale dovedou slušně zatopit. Obzvlášť, když do nich Němci schovají kulomet. Prostředí je ve většině levelech stejné, což je škoda, připadáte si, že vůbec nikam nepostupujete.

Jednotlivé mise jsou si často dost podobné – občas dostanete dvě větší skupiny vojáků a musíte s nimi dobít nějaké území, což znamená projít přes několik zákopů, zlikvidovat děla, minomety a případně i těžší techniku, jako jsou tanky. Jindy bude vaším úkolem dobýt městečko, přičemž Němci jsou zabarikádovaní v ulicích i domech. A samozřejmě vždy v převaze. Také se vám stane, že dostanete pouhé 3 vojáky, se kterými musíte zlikvidovat ležení o několika kulometných hnízdech, dělech, několika jednotkách pěchoty a nechybí ani tanky. Pomůžou vám k tomu třeba bomby.

Východní technika

Pro někoho může být neuvěřitelnou překážkou stará technologie a nepěkná grafika. Občas umí potrápit v těžkých situacích, kdy musíte vojáka vést přesně, jinak hned chytí ránu do hlavy od číhajícího snipera. Snažíte se třeba projít rozbořeným domem, ale voják se jednoduše rozeběhne úplně někam jinam, než vůbec chcete. Problematický pathfinding může pokazit spoustu misí, protože stačí lehké zaváhání a nepřítel vaši jednotku rychle zmasakruje.

Stejně tak je škoda, že nemám nějaký ukazatel, jak daleko jednotka dohodí třeba granát. Když jsem v úkrytu a chci vyhodit do vzduchu blízký zákop (samozřejmě plný všivých Němců), je možné, že jednotka vyběhne a okamžitě se nechá zastřelit, místo aby hodila granát ze zákopu. Co naplat, na loadování si u této série musíte zvyknout a věřte, že většinou to nebude chyba hry.

Grafický kabátek je věc, kterou byste neměli řešit, autoři sice tvrdí, že každý díl přináší výrazné zlepšení, ale vůči západnímu trhu mají stále co dohánět. Animace jsou šíleně strnulé, textury fádní, modely nepropracované, filtry a shadery žádné. U strategií se to samozřejmě dá přehlédnout a všelijaké efekty by vám možná při přesném plánování mohly překážet.

Okem ruského desátníka

Condemned Heroes nabízí to samé co jeho předchůdci. Oproti předchozímu Vietnamu jsou úrovně vyváženější. Vy stále řešíte u každého vojáka vlastní inventář, životy, ovládáte skupiny i jednotlivce, děla, tanky, vozidla, minomety a to nejhlavnější – vymýšlíte složité strategie, jak přechytračit a zničit mnohem početnějšího a lépe vyzbrojeného protivníka. Hodně štěstí! (A pevné nervy.)

Men of War: Condemned Heroes

Verdikt

Nic nového se na ukrajinských loukách neodehrává, Men of War: Condemned Heroes kopíruje své předchůdce a zobrazuje příběh zapovězených hrdinů sibiřských gulagů.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

výzva
zajímavý námět
detailní management vojáků
zastaralý engine
chyby v pohybu jednotek
opakující se prostředí
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama