Vybíráme grafickou kartu do herního PC (1/3)
Blogy čtenářů Článek Vybíráme grafickou kartu do herního PC (1/3)

Vybíráme grafickou kartu do herního PC (1/3)

Radek :)

Radek :)

V tomhle seriálu bych chtěl osvětlit a vyjasnit každému, jak vypadá ideální grafická karta do herního počítače, na co si dát při jejím výběru pozor a…

Reklama

V tomhle seriálu bych chtěl osvětlit a vyjasnit každému, jak vypadá ideální grafická karta do herního počítače, na co si dát při jejím výběru pozor a dát rovněž nějaké tipy.

 

Kolik vlastně za tuhle srandu vypláznout?

Jako první bych chtěl probrat téma grafické karty. Grafická karta je opravdovým srdcem každého herního PC. U počítače určeného pouze na hraní, by její cena měla tvořit bezmála 50% celkové ceny. Ano, slyšíte dobře. Zbytečně výkonný procesor, či operační paměť přinese sice komfort při převádění videí a stříhání, ale zdaleka nám nepřidá tolik FPS, jako o třídu lepší grafické karta.

 

50% ceny je ovšem velmi relativní, u levného počítače zkrátka nejde utratit takovou částku za jeden díl. U drahého zase ze tenhle díl utratíte možná i více než 60%.

 

Grafická karta se něměří na gigabajty!

Většina lidí, ač se to někomu může zdát přihlouplé, měří výkon grafické karty v gigabajtech(dále GB). Vždyť všude je něco, že? Procesor - megaherce, operační paměť - velikost, pevný disk - velikost, atp. Ne! Takto to zkrátka nefunguje, rozhodují i jiné parametry. Grafická karta může mít klidně 500GB paměti (takovou kartu ale nejspíš nenajdete :) , dnes jsou maxima okolo 6GB), ale jiná s 1GB paměti ji hravě překoná, klidně i o stovky procent vyšším výkonem.

U grafické karty samozřejmě paměť roli hraje, ale stejně tak i jádro,což je něco jako procesor, co všechno zpracuje. A právě na tomhle narůstají částky z pár tisíc až na desítky. Kromě toho tu ještě úřaduje sběrnice, takty apod., o tom si budeme povídat potom.

 

Na čem nejlevnějším se dají hrát hry?

Kupovat grafickou kartu kolem 1000Kč? Směšné. Taková karta poslouží jen jako zobrazovadlo, 3D výkon je diskutabilní. I nejvýkonnější grafickou kartu v této cenové kategorii - tj. AMD HD 6450 s 1GB paměti lehce převálcuje grafická karta od Intelu, který integruje grafické jádro přímo do procesoru. Doporučuji tudíž raději připlatit za nejlevnější Core i3 nebo alespoň Pentium.

 

 

Jaký potřebujeme výkon?

Otázka, kterou si většina lidí příliš neklade. Jednoznačně odpovídá - Co nejvyšší ! Přitom záleží na několika okolnostech. Jednak na ostatním hardwaru, aby grafickou kartu zkrátka nebrzdil. V dnešní době potřebujete na hry minimálně 4GB operační paměti, minimálně čtyřjádrové AMD a nebo výkonný dvoujádrový Intel. Pokud nemáte alespoň tento základ, jsou nějaké větší úvahy o drahé grafické kartě celkem zbytečné.

 

 

Další otázkou je rozlišení. To je samo o sobě největší žrout výkonu grafické karty . V dnešní době stále mnoho lidí hraje v nízkých rozlišení - tj. 1280×1024 nebo 1440×900 apod. V tomto rozlišení vám na naprostou většinu her postačí grafická karta kolem 5000 ,- Kč a nestane se vám, že by jste museli snižovat detaily, právě naopak.

 

V rozlišení 1680×1050 a nebo dokonce 1920×1080 to je pak úplně jiná káva. Můžeme si zpočítat:

 

V rozlišení 1280×1024 musí grafická "vyslat" 1280 krát 1024 pixelů = 1 310 720 pixelů.

 

V rozlišení 1680×1050 už to je 1 764 000 pixelů.

 

Při 1920×1080 = 2 073 600 pixelů.

 

A při astronomickém 2560×1080 jsme už na 2 764 800 pixelech.

 

Grafická karta se ve velkém rozlišení ocitá úplně v jiných dimenzích a chce se po ní několikrát složitější úloha.

 

 

Příště pokračujem.

 

Radagabi.

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama