zaciname-s-wow-1-cast
Blogy čtenářů Článek Začínáme s WoW (1. část)

Začínáme s WoW (1. část)

Lukáš Matička

Lukáš Matička

Je to již téměř deset let co světlo světa spatřila asi nejslavnější hra na této planetě. Hra, která uchvátila už miliony hráčů. Ta hra se nejmenuje…

Reklama

Je to již téměř deset let co světlo světa spatřila asi nejslavnější hra na této planetě. Hra, která uchvátila už miliony hráčů. Ta hra se nejmenuje nijak jinak než World of Warcraft. Myslím, že každý z vás už někdy slyšel o této masivně onlajnové záležitosti, ale i přesto jsem se rozhodl napsat sérii článků, nejen pro úplné začátečníky. Osobně jsem se dlouhou dobu bál hru hrát, nevěděl jsem, jestli mě bude bavit, jestli nevyhodím peníze za měsíční poplatky a za několik datadisků, avšak mého rozhodnutí koupit a věnovat jí, alespoň trochu času nelituji.

 

Základy

Je toho opravdu hodně co tu musím napsat a tak začnu od úplných základů. World of Warcraft (zkráceně WoW) je fantasy MMORPG hra. Byla vyvinuta společností Blizzard Entertainment, která vytvořila, krom jiného také předchozí díly série Warcraft (strategie). Samotná hra vyšla v roce 2004 a byla následovaná nespočtem neplacených aktualizací a čtyřmi velkými rozšířeními. Jsou to The Burning Crusade (2007), Wrath of the Lich King (2008), Cataclysm (2010) a zatím poslední Mists of Pandaria (2012). Každý z datadisků přidal do hry něco nového, podrobněji se o tom rozepíši v sekci „Datadisky“ v dalších částech.

 

World of Warcraft drží rekord v Guinnessově knize rekordů za nejpopulárnější MMORPG hru. Na celém světě ji hrálo, ještě před vydáním datadisku Cataclysm, přes 12 milionů hráčů. Zajímavostí je také, že 90% všech vytvořených postav ve hře je člověk. I když by to možná někdo nečekal, tak hru opravdu hrají i dívky a těch je celých 20% ze všech aktivních uživatelů.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/arKpdxjHamI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

 

 

Nyní přistoupím už k samotné hře. Jak to tak u RPG her bývá tak si nejdříve vytvoříte postavu. Jelikož tzv. „wowko“ je Masivní Online RPG hra, tak ještě před tvorbou postavy musíte vybrat server, na kterém budete hrát. Blizzard má rozdělené světové servery jejich her podle jednotlivých kontinentů a jak asi každý uhodne, tak ty naše servery jsou Evropské. Servery jsou dále rozděleny dle řečí. Pokud je server v němčině tak asi Němci nepůjdou hrát na anglický server, který je pro celý zbytek Evropy, kromě dalších lokalizovaných serverů. Stane se vám tedy, že většinou budete hrát s Poláky, Skandinávci nebo třeba Angličany a Španěly. Jsou i neoficiální české servery, kde najdete spoustu hráčů z ČR a SR, jsou to Drak'Thul, Thunderhorn a Burning Blade.

 

Zpět ke tvorbě postavy. Nyní, když jste si již vybrali svůj server tak si vytvoříte postavu. Máte na výběr ze 13 hratelných ras, některé jako třeba worgen nebo goblin záleží na tom, jestli máte zakoupený daný datadisk, v tomto případě Cataclysm. Povolání je také hodně, všechny druhy jsou dle mého názoru stejně silné, pokud hráč postavě věnuje dostatek času. Rozdíly v povoláních jsou opravdu velké, pokud si zvolíte třeba „Druida“ tak na sebe můžete brát podoby různých zvířat (např. tygr, medvěd, tuleň nebo dokonce i pták), pokud zvolíte třeba „Válečníka“ tak můžete používat silná brnění a štíty. Jak říkám tak rozdíly mezi postavami jsou obrovské, ale záleží jen na určitém hráči, jak danou profesi pochopí. Pro příklad, kdyby si dali souboj již zmíněné postavy druida a válečníka na maximálním levelu, tak by teoreticky mohly vyjít i remízou, protože válečník třeba ubere jednou ranou 10 tisíc životů, ale druid si je jediným kouzlem zase vrátí zpátky. Doporučuji vám si pečlivě přečíst všechny informace ať už o rase nebo povolání, protože na vaše hraní budou mít opravu velký vliv.

 

V další části naší série si přiblížíme PvP hraní a další podstatné drobnosti ze světa World of Warcraft.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama