Red Faction: Origins – promarněný průměr
Blogy čtenářů Článek Red Faction: Origins – promarněný průměr

Red Faction: Origins – promarněný průměr

Daniel Kremser

Daniel Kremser

Filmy podle her si zrovna nejlepší jméno neudělaly.  Tenhle měl potenciál a chvíli ho i plní, ale vyloženě dobrého filmu se opět nedočkáme!

Reklama

Filmy podle her si zrovna nejlepší jméno neudělaly.  Tenhle měl potenciál a chvíli ho i plní, ale vyloženě dobrého filmu se opět nedočkáme!

 

Jak všichni dobře víme, THQ na poslední Red Faction poměrně sázela a všichni už také víme, že docela prodělala. Mělo se jedna o znovuzrození téhle značky a kromě hry jsme se dočkali i filmu, na němž se velkou měrou podílela kabelová televize Syfy. Ta však bohužel šetří kde se dá a tak film kvalit hry rozhodně nedosahuje.

Syfy v hlavní roli

Rukopis této televize z filmu čiší doslova na každém kroku a znalý divák se nemůže ubránit srovnávání s ostatními pořady, jež na kanálu běží. Vlastně by se spíše hodil minulý čas, protože nejen hlavní tahoun hereckého obsazení, ale i velká část produkce nebo trikaři k filmu přešli od zrušené Stargate Universe.

A tady máme ten hlavní kámen úrazu. Jakákoli čtyřicetiminutová epizoda Stargate, nebo i jiných seriálů je totiž mnohem kvalitnější, než tenhle dvouhodinový film, jež kmitá jak ručička seismografu mezi skvělými a naprosto marnými nápady.

Proč, Bože proč?

Vezměme si třeba scénář. Autoři se snažili i nehráče uvést do příběhu velice nenásilně a vlastně se jim to docela podařilo. Ono obecně první půlhodinka se ještě jakž takž drží chladné logiky a pokud nechceme vyloženě rýpat, není moc co vytknout. Jakmile se ovšem příběh začíná aspoň trochu rozjíždět, rozpadá se celý děj autorům doslova pod rukama. Z banálního hledání ztracené sestry se stává rádoby napínavý boj o záchranu celého Marsu. Bohužel však boj krutě předvídatelný.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CESsM9ia-rk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

To nejlepší z filmu v jedné minutě :)

 

Jedna nelogičnost střídá druhou. Postavy v podstatě postrádají jakoukoli motivaci ke svým činům a některé scény působí vyloženě vykonstruovaně. Taková zbytečná pozlátka na efekt. Vrcholem pak je, když se Origins rozchází i se svými herními předlohami a není tak jasné, komu je film vlastně určen. V konečném důsledku tak je ztracen jak hráč, tak i obyčejný divák herního universa neznalý. Očividná snaha nabídnou každému něco, se zde vesměs míjí jakýmkoli účinkem a vyznívá pouze rozpačitě.

Nemastné, neslané

Naneštěstí absolutně průměrný scénář nezachraňují ani herecké výkony. Hlavními tahouny by měl být Brian J. Smith a Robert Patric. Druhý jmenovaný se však vyskytuje pouze v pár scénách a ani pro někoho srdceryvný závěr mu rozhodně nedává vyniknout. Podobně je na tom i Brian. Ten se tentokráte vyhnul pověsti sukničkáře, jež ho v SGU provázela. Ale paradoxně tím jeho postava ztrácí jakýkoli charakterový rys a Jaka Masona si asi představí jen málokdo.  Jedná se totiž o naprosto průměrný herecký výkon zahraný na jistotu, kde se ovšem herec s postavou vůbec neztotožnil.

 

 

Situaci tak zachraňuje dvojice Devon Graye a Gordon Kennedy, jež představují dva Nájezdníky, kteří Jakeovi pomáhají v cestě za nalezením sestry. Těmto dvěma se totiž podařilo přinést aspoň špetku humoru a jejich scény jsem si jako jedny z mála vyloženě užíval. Škoda, že jim tvůrci nedali mnohem více prostoru zazářit. Film by to dost potřeboval!

Ošuntělá podívaná

Podobně jako scénář i vizuální efekty a kostýmy střídají absolutní hrůzy s kvalitně odvedenou prací. U kostýmů se to dá ještě přežít a zdůvodnit příběhovým zasazením, kdy postavy v podstatě třou bídu s nouzí. Daleko žalostnější pohled je na vizuální efekty. Dobře, jednou či dvakrát je to ještě v pohodě. Ale na zbytek se asi jaksi nedostal rozpočet. Takže dalších 5 trikových scén bych s trochou nadsázky vyrobil i já v Garry´s Módu. Zastaralost z inkriminovaných scén doslova čiší a v konfrontaci se Sanctuary, která se s minimálním rozpočtem točí na zeleném plátně skoro celá je to skutečně k pláči.

 

Prošvihnutý potenciál

Red Faction: Origins očividně doplatil na malilinkatý rozpočet a nijak podařený scénář. Pár kvalitních momentů, které jsou hlavně komické film z ryzího průměru nikdy vytáhnout nemohou. U tohohle se musí vypnout mozek, nic jiného se nedá doporučit. Buď u Origins budete dvě hodiny pouze nadávat, jak je to hloupé nebo se usadíte, necháte se vést za ručičku rozpačitým scénářem a těch pár vzácných momentů, které stojí za to, si o to víc užijete.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama