Airport Control Simulator ...tady AS 736 žádáme o povolení na přistání
Blogy čtenářů Recenze Airport Control Simulator ...tady AS 736 žádáme o povolení na přistání

Airport Control Simulator ...tady AS 736 žádáme o povolení na přistání

Wast

Wast

Hned úvodem tohoto skromného článku se musím přiznat, že simulátory až na nějaké ty malé vyjimky nehraju. Ani nevím, proč mně napadlo zkusit Airport…

Reklama

 

Hned úvodem tohoto skromného článku se musím přiznat, že simulátory až na nějaké ty malé vyjimky nehraju. Ani nevím, proč mně napadlo zkusit Airport Control Simulator. Vlastně bylo to proto, že tahle malá strategická hra byla asi před rokem v jednom nejmenovaném časopisu, jako bonus k jiné áčkové hře. Ona je to totiž zrovna ta hra, kterou bohužel lehce v záplavě dnešních her přehlédnete. Ke své škodě samozřejmě.Tak jsem si řekl proč ji nezkusit, vždyť nic za to nedám a vlastně už jsem si ji zaplatil. Hra vás katapultuje do křesla dispečera letového provozu a budete řídit provoz nad letištěm. Vše ve zjednodušeném režimu, protože co si tu budeme povídat, práce leteckého dispečera je obrovská zodpovědnost. Sedět v kontrolní věži letiště, rozhodně není práce pro každého z nás.

 

Trošičku se nám tuhle zajímavou, a pro někoho i atraktivní práci, bude snažit přiblížit právě hra Airport Control Simulator, od týmu Nemesys Game Studios. Faktem je, že se to maďarským autorům, z malého budapešťského studia docela povedlo. Může za to hlavně dobře zvolený arkádový styl, což ale neznamená, že dohrát tuhle hru bude nějaká pohodová záležitost. Faktem je, že kdyby šlo o pouhou simulaci, tak by asi hráči z brajglu nad letištěm, který vypukne v pozdějších misích, šla hlava kolem. Možná by mu vytekly nervy, hru přestal hrát a odinstaloval ji pryč ze svého PC. To by ale byla velká škoda a o mnohé zážitky z jejího hraní by se ochudil.

 

 

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6dxKxA824e8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

ACS mně hned po pár minutách hraní mile překvapil. Hra není žádná kdovíjaká pecka a ani si na to nehraje. Pohybuje se spíše v oblasti casual hříček, a to i svou velikostí. Plná hra má 27.7 MB! Jasně co se týče grafiky není to žádná výjimečná kráska, ale celkem vzato je na co koukat. A to jen sledujete shora viděné letiště a jeho ranvej, které jakoby vypadlo z google mapy. Povedené je i celkové ozvučení hry. V čem skutečně ACS exceluje je perfektní hratelnost. Ta graduje spolu s narůstající obtížností, která postupně level od levelu narůstá, až se stane z řízení letového provozu, doslova vaše noční můra. Postupně budete nuceni provádět s letadly složitější manévry a díky nim překonat stále těžší úrovně a dostat se dál. Hlavní náplní hry není totiž nic jiného, než dovést každé letadlo i s cestujícími k bezpečnému přistání.

 

 

 

 

Vše máte pod kontrolou a letiště i letící letadla sledujete z výšky několika kilometrů. Což vám umožňuje mít pohodlný přehled o celé situaci nad letištní plochou a vše mít patřičně pod palcem. Není to nic lehkého, jak by se na první pohled zdálo, tedy klid zažijete leda tak v úvodní první misi, kde přistáváte pouze s jedním strojem. Pro dobré přistání musíte sledovat několik věcí. První a velice důležitou je letová výška stroje, další úkol je snížit přistávací rychlost letadla a pár dalších neméně důležitých jako je i správný směr přistání a stav paliva v nádržích.

 

 

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/LloO_1blR7Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Ze začátku je to docela pohodička na přistání vám v první misi jde jen jeden stroj. Jejich počet stále roste, a tak je nad letištěm posléze pořádný frmol. Ze začátku budete správnou výšku a rychlost letadel odhadovat. Takové přistání naslepo tu sice nemůže mít fatální následky, ale nehoda znamená znovu od začátku si zopakovat misi.

 

Několik rad pro správné hraní ACS Stále dokola si pokládejte tyto otázky: Má letadlo správnou výšku? Které letadlo může zůstat ve vzduchu déle a jaké musí jít na přistání jako první? Stále pečlivě sledujte odkud přilétají další letadla, jejich vzdálenost od letiště a stav paliva, které mají v nádržích. Dávejte pozor, ať se navzájem nesrazí, a to jak ve vzduchu, tak i na přistávací dráze. Hraní vám ACS částečně usnadní i svým velice pohodovým a jednoduchým ovládáním. Vše ovládáte jenom myší. Potěšilo i to, že plná hra je v češtině.

 

 

Je zajímavé, že až se u vás nedostaví pocit, že už vše znáte a víte. Hra totiž sama postupně přidává na obtížnosti a ta graduje až na samé hranici možností. Tempo přistávání je pak skutečně vražedné. Čas běží a paliva v nádržích letadel kvapem ubývá, a tak je skutečně hodně těžké vyhnout se srážce za každou cenu, a přitom letadla navádět na jejich správnou přistávací dráhu. Nemusíte se teda bát, že by se při hraní ACS snad dostavila nuda. To rozhodně tady nehrozí.

 

 

 

ACS nabízí naštěstí velice bohatý výběr z letišť, ležících v hlavních městech států našeho kontinentu. Postupně vám hra odemkne a tím i umožní řídit letový provoz taky na letištích ležících v zajímavých a dalekých destinacích. Zavítáte tak na letiště Antalya (Turecko), Tokyo (Japonsko), New York (USA), a nebo třeba na exotické Bali. Celkem budete se svými letadly přistávat na 15ti velkých mezinárodních letištích. Letadla se budou snažit chovat co možná nejblíže k realitě a čas od času se dynamicky změní i počasí. Zkrátka mít v ACS plnou kontrolu nad vzdušným prostorem bude skutečně výzva. Dosažené výsledky jsou hrou oceněny ve formě bodů, díky nim si otevřete přístup na další a složitější letiště.

 

Minimalní požadavky na HW:

Procesor 1,8GH, RAM 512 MB, grafická karta s 256 MB.Běží na Win XP, Vista a Win 7.

 

Demo hry stáhnete např. zde:

http://www.sosej.cz/Airport-Control-Simulator.html

 

http://www.gamershell.com/download_58196.shtml

 

Airport Control Simulator ...tady AS 736 žádáme o povolení na přistání

Verdikt

Dohrát Airport Control Simulator je pořádná výzva a ač to na první pohled tak nevypadá i neuvěřitelná porce dobré zábavy.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Celkové zpracování hry
Zajímavý námět
Zvuky a ozvučení
Má to docela atmosféru
Místy až přehnaná obtížnost
Není pro každého
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama