Rayman a jeho návrat
Blogy čtenářů Článek Rayman a jeho návrat

Rayman a jeho návrat

Wast

Wast

Návrat této herní legendy jakou postavička Rayman bezesporu je, se konal koncem v listopadu 2011. Byl to comeback skutečně ve velkém stylu, v jaký…

Reklama

Návrat této herní legendy jakou postavička Rayman bezesporu je, se konal koncem v listopadu 2011. Byl to comeback skutečně ve velkém stylu, v jaký doufal už asi jen málokdo. Arkádová 2D plošinovka Rayman Origins si to vzala šmahem, přes konzole, a to od té kapesní 3DS, zábavnou Wii, až po giganty a věčné soupeře, jimiž jsou XBOX360 a PS3. A věřte nebo ne, byl to návrat skutečně velkolepý. Svůj lví podíl na tom má to, že se Rayman vrátil právě zpět do druhého rozměru. Zpátky, tam kde série začala, zpět až k samotným kořenům hry.

Michel „Rayman" AncelPříběh dnes už legendární postavičky Raymana se začal psát, no spíše kreslit, už v roce 1989. Tehdy ještě neznámý Francouz Michel Ancel (nar.1972), si na papír nakreslil první podobu této, už od prvního pohledu legrační a sympatické postavičky. Postupem času se z Ancela stal designér videoher a začala jeho spolupráce s domácím vydavatelským gigantem Ubisoft. Pánům z vydavatelství totiž naštěstí neunikl Michelův obrovský talent. Jeho první hra byla Pick 'n Pile jenž vyšla roku 1990 na Atari 2600.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/qsJb-nHL-34" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Pick 'n Pile byla puzzle hra, fungující na způsob populárního Tetrisu. Na každé úrovni existuje řada symbolů uspořádaných ve sloupcích na obrazovce. Tím, že se pohybuje kolem symboly, je nutné vytvořit sloupce, které obsahují stejné symboly, jakmile budou všechny symboly v sloupci stejné, sloupec zmizí. Vaším úkolem je sbírat body a dokončení úrovně tím, že všechny symboly na obrazovce budou pryč. Kromě pravidelných symbolů, tam jsou také některé speciální objekty, které mohou pomoci v postupu, a nebo v obraně. Mezi ně patří např. bomby, které zničí několik okolních symbolů najednou.

Pick 'n Pile měla u hráčů dobrý ohlas, a tak projekt Rayman následně dostává zelenou a postupem času se jeho ústřední postavička objevuje hned v několika hrách. V prvních dvou Michel pracoval coby hlavní designér. Rayman si svůj debut odbyl v roce 1995, premiéru měl na Atari Jaguar a v roce 1996 vyšel na konzoli Playstation a Sega Saturn. V roce 1999 spolupracoval na hře Tonic Trouble a několikrát se k Raymanovi vrátil v titulech Rayman 2: The Great Escape (1999), Rayman Arena (2001). Částečně se podílel i na další 3D plošinovce Rayman 3: Hoodlum Havoc (2003). Pak následovaly další díly jako Rayman Raving Rabbids (2006) a jeho pokračování Rayman Raving Rabbids 2, které vyšlo o rok později. Raymanovo působení ve 3D, však nebylo hráči přijato zrovna s dvakrát velkým nadšením. Za 15 let se Rayman objevil, ve zhruba čtrnácti dílech a konvencích pro různé herní platformy.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/MvhwWXF-LfU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Modernější 3D rozměr hry mu prostě nesedl. Michel Ancel své nadání zúročil i v jiných velkých hrách a to hlavně v hitu Beyond Good & Evil a v herní adaptaci filmu Petera Jacksona King Kong. V současné době usilovně pracuje na druhém dílu Beyond Good & Evil, ale okolo vydání této hry není ještě vše jasné. Michel Ancel a jeho malý tým vývojářů dokáží díky své tvrdé práci vykouzlit neskutečné zázraky. Zajímavé, na samotné postavičce Raymena, jsou jeho oddělené končetiny. Vysvětlení je jednoduché, on totiž není z našeho světa. Někomu to možná přijde divné, ale jemu to dává obrovské pohybové schopnosti, a také možnost, udílet soupeřům krkolomné kopačáky a facáky.

 

Celý příběh hry se točí kolem útoku zvrácených Darktoonů na Palouk snů, Pohádková rada povolá na pomoc hrdinu Raymana a je tedy na něm, aby zachránil tento pestrý a svým způsobem i unikátní svět. Rayman na vše nestačí, a tak se spojují se svým nejlepším kámošem Globoxem. Dvojici doplní časem celá dlouhá řada postaviček. Hurá ...vyrážejí do útoku proti nepříteli. Je před nimi těžký úkol, obnovit na Palouku pořádek. Pokud neuspějí, jejich svět navždy zanikne. V záchraně Raymanova světa, hraje důležitou roli humor. Celý kopec vtipů a vtípku se na vás vyvalí a bránice dostane neskutečně zabrat. Jedna hláška „ To je mnohem lepší než film!" mě přijde doslova a do písmene pravdivá.

Kdo kreslenou postavičku Raymena má rád, a nebo se mu líbí francouzský animovaný seriál Oggy a šváby, tak si při jejím hraní přijde na své. Hra navíc nabídne hráčům nádherné, kreslené prostředí , kde v různě ukrytých koutech a zákoutích najdete i skryté pasáže s bonusy, tajné místnosti tzv. secrety. V sérii Rayman vždy prim hrál nejen skvělý humor, ale také vynikající hudební složka a celkové ozvučení hry. Neustále střídající melodie a jejich motivy je radost poslouchat. Což v titulu ve kterém dokážete strávit spoustu hodin, je výhoda k nezaplacení.

 

A co její hraní?Hned poté co hru spustíte, začne pro vás neskutečná akční „hopsací" jízda, budete si připadat, a právem, jako na toboganu. Budete se řítit skrz levely, kterých je celých šedesát kousků. Poletíte chvílemi nahoru, pak zase prudce dolů, jako na tobogánu na Matějské pouti. Držte si čepice, jízda smrti právě začíná. Ve hře jsou mistrně rozmístěni checkpointy, a pokud se vám něco nepovede, není třeba si nijak zoufat. Hra vás vyplivne jen o kousek blíže začátku úrovně, a tak všechno v ní neskutečně rychle odsýpá. Čas od času dojde ma bossfighty s nápaditými bosáky, které ale není velký problém porazit. Prim v RO hraje i parádní, pestrá grafika plná i těch nejmenších detailů. Level design je vynikající, a tak je třeba s postavičkou omrknout kde jaký zapadlý kout. Právě na takových místech se skrývají ukryté úrovně. Jenž po projití vás odmění, krásným bonusem. Minout takovou nabídku by byla skutečná škoda.

V RO je možnost hraní za spoustu postaviček, které jsou velice vtipně navrženy. Časem se vám otevřou další hratelné možnosti. Celkem podařená je třeba možnost s nimi létat, či mnohem přesněji plachtit. Hru oživuje spousta drobných legrácek a možností provádět různé skopičiny. Možná právě v tom, je její perfektní a postupem času i gradující hratelnost. Ruku v ruce s tím jde i krok za krokem navyšující se obtížnost. Slovo nuda tu prostě neexistuje.

 

Raymanovi se po 15 letech povedl návrat ve velkém stylu, takový, v jaký doufal už asi jen málokdo. Jak už jsem uvedl na začátku, vrací se v 2D a hra opět přivádí k životu spoustu mnoho postav v jejich původní, klasické dvourozměrné podobě a jako třešničku na dortu přidává i pár dalších. Navíc prostředí hry je neskutečně krásné a je radost se na ní jen dívat, natož ji hrát. Rayman Origins bohužel nemá klasický multiplayer po síti. Což se dá považovat za jedinou skvrnku na hře. Snaží se ho nahradit možností, zahrát si ho v kooperačním módu, až se třemi dalšími hráči.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/yszq71QsIPw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Věřte, že hra je pak až neskutečně zábavná. Prostě mazec jak něco. Stačí si jen ze šuplíku vyndat dávno zapomenutý gamepad. Povedená mi přišla i možnost pošťuchovat i mezi sebou, a to i během jejího načítání na „stínové" obrazovce. Navíc se do hry vracejí i staré známé postavičky ze starších dílů. Jednou z nich je i Raymanův veliký kámoš Globox, jehož skvělou vlastností je zaseknout se zuby, za téměř jakoukoliv překážku. Vrátila se i víla Betilla, která hrou hráče provází, a tak se s ní během hraní mnohokrát setkáte. Ve hře podobných schůzek zažijete daleko víc a hře to je určitě nijak neublížilo. Spíše naopak. Hra u nás vychází díky vydavateli Playman s českými titulky. Světe div se je to jedna z mála her, ke které autoři vypustili demoverzi. Demo je též v češtině a má 770 MB. Není velké a tak obsahuje pouze tři úrovně . Minimální HW nároky jsou procesor Intel Pentium IV 3.00 Ghz, paměť RAM 1 GB (XP) a 1.5 GB (Vista, 7), grafická karta Nvidia GeForce 6800 nebo Radeon X600XT. Běží na XP,Vista a 7.

Možná mnozí namítnete, že RO je v podstatě dětská hra a máte i pravdu. Avšak nezahrát si nového Raymana by byl skutečně veliký hřích pro každého hráče, bez rozdílu věku. Rayman Origins je hra nekrvavá a přesto neskutečně zábavná. Plná výzev, které čekají, až je buď splníte, a nebo je následně znovu a znovu překonáte.

 

Je to skutečně herní skvost, co ve své kategorii arkádových hopsaček, jen těžko najde svého přemožitele.

 

PS. Koncem loňského roku dorazila k hráčům hra Rayman: Jungle Run pro Android a iOS. Neskutečně povedenou a hratelnou arkádu si tak můžete zahrát i na kdejakém tabletu či chytrém telefonu. Hru jsem hrál a je opravdu výborná.Bohužel kolem vydání další „raymenovky"  Rayman Legends panuje mnoho zmatků a nejasností. Na vině jejího odložení je prý zrušení exkluzivity pro konzoli Wii U a vývoj hry na další herní platformy. Jak to s ní nakonec dopadne uvidíme za několik měsíců, přesněji v září, protože až se ji odsunul její vydavatel Ubisoft.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama