World End's Guide ep.3 - Boj o světové zdroje
Blogy čtenářů Článek World End's Guide ep.3 - Boj o světové zdroje

World End's Guide ep.3 - Boj o světové zdroje

Všichni jsme o tom už jednou uvažovali. Jak by to mohlo skončit. Svět se na pokraji apokalypsy ocitá v podstatě v každém druhém Sci-fi filmu, seriálu…

Reklama

Všichni jsme o tom už jednou uvažovali. Jak by to mohlo skončit. Svět se na pokraji apokalypsy ocitá v podstatě v každém druhém Sci-fi filmu, seriálu či knize a k mému překvapení stále novými způsoby. Sám jsem nad nimi často uvažoval, ale vždy jsem našel nějakou mezeru. Chybu, nebo nedomyšlenost, kterou scénáristé a spisovatelé přehlédli, nebo ji nestihli ve dvou vymezených hodinách řešit.

 

Proto jsem se rozhodl sestavit můj osobní žebříček, řekněme top pěti, nejreálnějších "konců světa".

Podle mě.

 

Epizoda 3 - Boj o zdroje

 

Správně, je to tady.

Dost fiktivních a naivních teorií, jde se řešit reálný světový problém číslo jedna.

Co vlastně znamená boj o zdroje. Dnes si většina z vás představí USA a Rusko a další státy, jak si mezi sebou přehazují barely ropy. Co by mohlo být v dnešní době zarážející je fakt, že ropa se dnes staví pomalím tempem na druhé místo. I přes fakt, že téměř vše co jste dnes použili nebo dokonce snědli, má své prvopočátky u ropy, ze které se vyrábí dvě zásadní věci pro lidstvo – pohonné hmoty a plasty - je ropa již dnes úspěšně nahrazována syntetickými látkami z obnovitelných zdrojů. Plasty se recyklují a roli pohonných hmot dnes nenápadně nahrazuje elektřina a motory na její bázi. Co je tedy problém lidstva? Možná to bude znít lehce křečovitě, ale jeden z největších nedostatků naší planety je prostor.

 

 

Jak jistě víte, na Zemi se dnes nachází více než 6 miliard lidí všech věkových kategorií, avzhledem k poměru úmrtnosti k porodnosti se do roku 2035 má číslo vyšplhat k 10 miliardám. Čísla se ale neustále zvyšují a nejbližší odhady jsou nyní u roku 2020. Experti dále k tomuto faktu rádi upozorňují, že vzhledem k odhadovanému maximu 40 miliard, by se do roku 3000 měla Země stát neobyvatelnou. Ale jak si dokážete sami spočítat, čísla rostou tak drtivým tempem, že bychom maxima mohli docílit mnohem dříve. Přesněji okolo roku 2300. Proč se této situace nebát? Jak jsme se mohli poučit z historie naší planetky, lidstvo samo se sebou žít nedokáže a snaží se zničit od vynálezu pazourku. Proto vám můžu garantovat, že než Země dosáhne své únosné kapacity, lidé se postarají buďto o redukci vlastní populace, nebo zničení planety. Dále se zkoumají alternativy a náhrady za Zemi. Řada vědců se doslova živý navrhováním dokonalých vesmírných gigastanic, ve kterých by mohlo žít i 8000 lidí v extrémně stísněných podmínkách, i deset let. Mimo to je to už několik let, co jsme zvládli teraformaci (Tj. přeměna přírodních podmínek na obyvatelné) několika menších planet.

 

 

Prostor tedy dělá problémy pravděpodobně jen na papíře, a jak jsme se nyní dozvěděli, reálná hrozba to není. Ale prostor není to jediné, o co v boji o zdroje půjde. Základní zdroj každé civilizace je i voda.

 

Ať už pitná nebo znečištěná, molekuly vody se zatím nepodařilo klonovat či replikovat, tudíž je hlavním problémem. Samo naše tělo produkuje denně okolo litru znečištěné vody (moči), což je shodou okolností minimum, které tělo potřebuje. Bohužel, i když dnešní technologie s přehledem zvládne separovat téměř každou nečistotu od vody, ani ta se nedá recyklovat do nekonečna. Proto by nebyla náhoda, kdyby se další světová válka odehrála z nedostatku prostoru, který ale stejně zapříčiní nedostatek všech ostatních zdrojů, včetně vody.

 

Tímto bychom tedy mohli uzavřít vodu coby jeden z hlavních nedostatků naší budoucnosti. Ovšem, byl by to jak krátký, tak nedostatečný článek, kdyby neobsahoval asi poslední nejhorší problém, který ze zdrojového hlediska v budoucnosti naši planetu potrápí. Jsou to peníze. Měna, platidlo. Samo téma peněz bude v jednom z posledních článků jako samostatný problém, ale nahlédněme do něj na chvíli i zde. Původní účel platidla byl brilantní. Jde totiž o proměnnou, která má schopnost zastoupit cokoliv fyzického a dokonce i nefyzického. Díky platidlu lze získat 99% zdrojů na světě, což, pokud začnete otrocky počítat, bude možná i o pár setin více. Myšlenka byla ve výměnném obchodu, kdy by platidlo coby pomyslné X v ekonomické rovnici zastoupilo poslední chybějící článek ve zdánlivě dokonalém obchodním cyklu. Ve čtvrté epizodě si dále řekneme i něco málo o nezávislém dokumentárním filmu Zeitgeist: Moving Forward, který popisuje prakticky totéž. Peníze = Dluh.

 

Celá planeta žije na úkor "pomyslného" dluhu, který z principu nelze splatit, neboť samotný dluh je zapříčiněn takovou ekonomickou mezerou, že dlužíme prakticky sami sobě. Co má toto téma tedy společného se zánikem planety Země? Není to už teď dost jasné? Snad nejnebezpečnější zdroj je samo platidlo, které dělá takové propasti mezi společenskými vrstvami populace, že už několikrát způsobilo války i genocidy. Vše ve jménu peněz. Miliardy lidí v naší historii zemřeli ve jménu své víry, která je vždy založena na obrovských kapitálech. myslím, že boj o zdroje je zatím nejreálnější hrozbou pro náš svět.

____________________________________________________________________________________

O tomto tématu jsem tedy u konce. Článek jsem zpracovával čistě dle svých znalostí, proto se omlouvám za jakékoliv nepřesnosti.

Jsem si vědom, že moje názory se od vašich mohou v nejrůznějších uhlech zcela lišit, ale byl bych rád za střízlivou diskuzi pod článkem.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama