AC: Liberation HD, aneb holky uměj taky
Blogy čtenářů Recenze AC: Liberation HD, aneb holky uměj taky

AC: Liberation HD, aneb holky uměj taky

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

Změna je život. Mění se všechno. Bydliště, zaměstnání, škola, partneři a životní styl. A stejně je to i ve videohrách. Dost už bylo mužských…

Reklama

Změna je život. Mění se všechno. Bydliště, zaměstnání, škola, partneři a životní styl. A stejně je to i ve videohrách. Dost už bylo mužských supertvrdých assassínů. Je načase navléct do assassínského mundůru i křehčí pohlaví. No, křehčí, jak se to vezme.

Tvrdá holka

Největším rozdílem oproti předchozím dílům se tedy stala změna pohlaví. Místo ostrého hocha ovládáte neméně ostré děvče s ještě ostřejšími zápěstními čepelemi a šarmem za který by se nemusel stydět ani sám velký Ezio di Auditore. Nová hrdinka, též známa jako Aveline de Grandpré, je prostě kousek. Je Francouzsko-Afrického původu, čemuž vyjma přízvuku nasvědčuje i tmavější barva pleti a sympatie k otrokům a jak už to tak v Assassins Creed bývá, je jedním z nejlepších assassínů své doby. Příběh se tentokrát točí kolem velkolepého osvobozování černých otroků a následné liberalizaci jejich života, ale stejně jako v předchozích dílech se dočkáte i trocuh tajemnějších a mystičtějších prvků

 

 

Tři osobnosti

Další novinkou se stala možnost "oháknout" si Aveline do tří různých odlišných obleků reprezentujcích odlišné sociální vrstvy. Primární Assassínský oblek jí umožňuje plynulý boj, využívání všech zbraní, volné lození po střechách a římsách, schopnost chain-kill (označ a sleduj efektní zdevastování nepřátelské jednotky) a dodává jí šmrnc typického assassína. V Ubisoftu se také chytili za nos, uvědomili si že vražednický outfit a kápě stažená hluboko do čela (nebojte se, ačkoliv se tak ze screenshotů zdá, hra vás nenutí celou dobu nosit klobouk, hned na začátku hry je možno si pořídit klasickou kápi) rozhodně nepatří mezi nejmodernější výstřelky maskování ve městě a konečně budete strážím podezřelí za každých okolností ( to znamná že pevné "dno" hledanosti assassínské persony je nastaveno na jednom políčku ze čtyř). Pak tu máme otrockou personu. Ta Aveline umožňuje splývat s dalšími otroky, opět může bez omezení lézt a skákat a není tak nápadná jako assassínská. Když jde do tuhého, může použít o něco omezenější arzenál zbraní a můžete zapomenout na chain-kill. Do třetice tu máme elegantní personu dámy, kdy využíváte svůj šarm, nemůžete pořádně sprintovat, nedokážete lézt a boj musíte vykonávat pouze pěstmi nebo elegantním paraplíčkem se skrytou jedovou šipkou. Naopak však můžete "okouzlovat" strážce a tím se vyhnout odhalení či dostat sběratelský kámen. Lady persona je navíc nejnenápadnější ze všech a hledanost se za ní nabírá značně pomalu.

 

 

 

Po vesnici se rozkřiklo že jsme zchudli

Chtě nechtě jde o port z kapesní PS Vity, takže nejde o kdovíjak komplexní hru. Animace jsou strohé, většinou jde o prostý dialog mezi stojícími postavami, New Orleans není kdovíjak rozmanité nebo rozlehlé město a oproti předchozím dílům ubylo sběratelských předmětů. Pořád sice můžete sbírát různé ptákovinky, zabíjet aligátory a vybírat jim hnízda nebo hledat útržky z deníku Avelininy matky, ale jinak nejde o nic co by vás vyloženě strhlo a toužili jste po odměně za sesbírání. Kromě New Orleans se podíváte do parádních a atmosferických bažin, do Mexika nebo třeba do zasněženého New Yorku kde se setkáte se známými postavami. Hra proto působí celkem různorodě a rozhodně si nemůžete stěžovat na jednotvárnost prostředí.

 

Šperky prosím

Co do technického zpracování nejde hře nic vytknout. Já osobně jsem hru hrál na přijemně vysoké detaily při naprosto dostačujcí snímkové frekvenci (narozdíl od Black Flag). Grafika vypadá prakticky identicky jako třetí díl, takže rozhodně nejde o nic škaredého. Bohužel jde stále o handheldovou hru a obsah působí spíše jako hoodně velké DLC než jako regulérní další díl. Aveline je sympatická, hratelnost dobře známá všem fanouškům série, okořeněná o možnost změny person, audiovizuál příjemný. Rozhodně však nejde o nic z čeho by skalním fanouškům série Assassins Creed vlhlo spodní prádlo.

 

AC: Liberation HD, aneb holky uměj taky

Verdikt

Příjemný, uvolněný a oddechový spinoff, který ale působí jako velké DLC. Vhodné především pro fanoušky série. Pro zbytek by mohla být hra nezajímavá.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Hlavní hrdinka
Oddechová hratelnost
Rozmanitá a pohledná prostředí
Skvělá optimalizace
Chudý obsah
Osekané cutscény
Občas až příliš jednoduché
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama