herni-hity-stare-skoly-sid-meier-s-pirates-2004
Blogy čtenářů Recenze Herní Hity Staré Školy: Sid Meier's Pirates! (2004)

Herní Hity Staré Školy: Sid Meier's Pirates! (2004)

SeriozniSam

SeriozniSam

Sid Meier's Pirates! je strategicko-akční-dobrodružná počítačová hra z roku 2004 vyvýjena Firaxis Games a vydávána Atari. Z vlastní zkušenosti…

Reklama

Sid Meier's Pirates! je strategicko-akční-dobrodružná počítačová hra z roku 2004 vyvýjena Firaxis Games a vydávána Atari. Z vlastní zkušenosti vím, že mnoho lidí neví, že tato hra je remake již starší hry od Sida Meiera také jménem Sid Meier's Pirates!. Gameplay přesto zůstává věrný originálu, i přesto, že nabízí plné 3D grafické zpracování. Do hry byla přidány nové funkce jako tancovací mini-hra v tanečním sále a vylepšené tahové souboje. V červenci 2005 byla hra vydána také na Xbox a v lednu 2007 také na kapesní konzoli Playstation Portable. Zatím nejnovější port je Windows Phone, iPhone a iPod Touch konverze z roku 2012.

 

Hra se rozděluje na mnoho oddělených miniher, přičemž každá vyžaduje zručnost v něčem jiném. Hráč se pohybuje po mapě ve své lodi, kde může navštěvovat přístavy a v nich si promluvit s guvernérem, zatancovat si s jeho dcerou, nakoupit zásoby či je prodat, přepadávat lodě, galeony a rozhodovat mezi tím jestli loď potopit nebo si ji nechat pro vlastní využití. V hospodách si můžete koupit mapy k pokladům, poslechnout si drby, či si najmout nové muže do posádky. V průběhu  hry hráč získává předměty a postavy, které ulehčují některé minihry. Na  začátku hry si vyberete z pěti dovedností, ve které bude vynikat. Dále si vyberet pod jakou vlajkou se chcete plavit. Na výběr máte: Angličany, Holanďany, Španěly a Francouze. Každý národ se vyznačuje jinou obtížností hry.

 

Příběh začíná krátkým videem, kdy zlý Španělský šlechtic Marquis de la Montalbán zotročí hrdinovu rodinu, protože nejsou schopni splatit své dluhy. Hrdina jako malý hoch uniká a o deset let později se vrací. Ať si zvolíte jakoukoliv národnost, vždy s vámi kapitán  bude zacházet jako s otroky a vy se vzbouříte a převezmete nadvládu nad jeho lodí.

 

Hodnocení byla kladná. PC verze byla na Metacriticu hodnocena 88/100. Steve Butts z IGN velmi chválil solidní gameplay design, který kombinuje velké množství aktivit a dovoluje hráči vybrat si vlastní styl hraní. Také poznamenal důraz na detail v jak grafickém zpracování tak i v tom zvukovém. Stylizovaný vzhled prý dodává titulu život. Nicméně hře vytknul později repetitivní hratelnost a některé herní mechaniky, které se zdají být bezvýznamné.

 

Český herní portál Games.cz hru hodnotil známkou 9/10 komentoval ji takto: Je to už otřepané klišé, ale já si zkrátka nemohu pomoci. Na co Sid Meier sáhne, to se mu zkrátka povede. Jeho nová verze Pirates! tedy nezklamala a jasně se v této herní oblasti stává volbou číslo jedna. Zatímco zápory by člověk spočítal na prstech jedné ruky dělníka pracujícího 20 let na pile, kladných aspektů má tato hra skoro na rozdávání. Hráče osloví hlavně celková atmosféra, líbivá grafika a skutečnost, že se pořád něco zajímavého děje.

 

Pokud hledáte solidní strategickou hru s piráty a nevadí vám všudypřítomnost miniher, tak je hra právě pro vás. Díky množství portů je možné hru si zahrát v pohodlí domova, na cestách nebo v posteli. Hře bych vytkl nepřítomnost nějakého tutoriálu, takže když narazíte na první souboj tak sotva víte jak a kdy co mačkat. Ovšem po chvilce hraní tomu přijdete na kloub a hrou pak budete proplouvat jako piráti Karibikem.

Herní Hity Staré Školy: Sid Meier's Pirates! (2004)

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Spousta zábavných miniher
Otevřené moře
Tančení
Přepadávání lodí
Repetitivní hratelnost
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama