herni-navraty-slepice-robot-na-uteku-a-akcni-zachrana-vesmiru
Blogy čtenářů Článek Herní návraty: Slepice, robot na útěku a akční záchrana vesmíru

Herní návraty: Slepice, robot na útěku a akční záchrana vesmíru

Wast

Wast

Zdravím všechny hráče a hned úvodem musím upozornit, že dnes to bude článek tři v jednom.  Podíváme na jednu sérii her plnou kdákájících slepic,…

Reklama

Zdravím všechny hráče a hned úvodem musím upozornit, že dnes to bude článek tři v jednom.  Podíváme na jednu sérii her plnou kdákájících slepic, robota stále v pohybu a na konec jednu zajímavou vesmírnou střílečku. Vše jsou to v podstatě nezávislé hry a tak jdeme na to.

 

Dnešní herní návraty začnu zastavením u populární serie her Moorhuhn. Moorhuhn je velice jednoduchá a o to více návyková hra s vysokou hratelností. Patří sice do kategoie arkádových hříček, kde máte na výběr pouze jeden jediný level. Ten se odehrávajícím se v nějaké 3D krajince. K dispozici je jen jedna zbraň a tou je brokovnice a slepice, mnoho slepic. Zbraň není ve hře vidět nahrazuje ji zaměřovací křížek.Body jsou za každou za sestřelenou slepici a to dle její velikosti nebo rozstřelením různých rozbitných objektů.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/13UVydCSKXI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Moorhuhn vznikl již mnoha před lety v r. 2000 v malé vývojářském studiu Phenomedia AG v Německu jako malá free reklamní hra na whisky. Jednoduchost se hráčům líbila a tak nebylo divu, že hra měla obrovský úspěch a tak vývojáři hru ještě vylepšili.

Takto vznikla už např. upravená verze Moorhuhn 2 - Winteredition, jenž slepice převlékla do zimního slušivého kabátku. O něco později přišla na svět Moorhuhn 3, hru si během prvního týdne po vydání stáhlo do PC jen v Německu na 1 700 000 lidí! Z Moorhuhnu se stává fenomén...

 

Bohužel se do hry následně zapouští kořeny komerce a vývojáři začali vypouštět spousty dalších her na podobné téma. Vedle slepic vývojáři do hry přidali později i kachny. Hry však nepřinesly žádné zásadní změny.Kvalita navíc trošku utrpěla a ze hry se stala ryze komerční záležitost za peníze. Dále vyšla také jako např.závodní arkáda Moorhuhn Kart, kovbojka Moorhuhn Wanted a nebo jako adventura, ale už jen ve formě dema. Dokonce na téma se objevila i webovka Moorhuhn Combat.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/TkfCbdOUOgM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Druhy her:

Moorhuhn 1.0 Moorhuhn X 1.1 Moorhuhn 2 V1.1 Moorhuhn 3 Moorhuhn Winter Edition Moorhuhn Wanted 1.0 Moorhuhn Piraten - demo Moorhuhn Kart 1+2 Moorhuhn Soccer ....další  Série Moorhuhn to zkoušela i v 3D prostoru. ale hra Moorhuhn: Tiger and Chicken z roku 2013 dopadla neslavně.

Některé si můžete stáhnou zde: http://www.slunecnice.cz/hry/moorhuhn/

 

Časem se objevilo množství různých napodobenin hry jako Wespenjagd Plus, Henkiller,War V4 a různých těch Chickennátorů a pár dalších. Už to ale nebylo ono, originál se jim nepodařilo překonat.

_________________________________

 

Druhá moje volba padla na nezávislý projekt, který mohl snadno uniknout vaší pozornosti. Samozřejmě ke škodě. Hra je to totiž skutečně zajímavá. Mám tu pro vás malou, ale hodně zajímavou third-person akci  Bust-n-Rush.  Gameska je to poměrně neobvyklá  a řádí se do žánru „runner games", což se dá přeložit do češtiny  něco jako běhačka. Tahle nezávislá hra vyšla koncem roku 2011.  O co v ní jde?

Autoři z Techtonic Games připravili pro hráče nevšední zběsilou jízdu po nekonečných úrovních několika zajímavých planet. Čeká na vás veliká výzva, kde svou roli hraje i boj o přežití a rozbíjení téměř všeho, co se vám dostane do cesty.

Pozor, není to zdaleka vše. Ocitnete se  v roli futuristického robota jménem Kovo jehož cílem je doběhnout na konec úrovně a cestou porozbíjet nějaké ty šutry, přeskočit spoustu překážek,  nasbírat bonusy a splnit nějaký ten zadaný úkol. Robot je tzv. Steamrollers, což je běžec řítící se různými ulicemi, tunely, ale i volným prostorem ve vesmíru.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/v0sODP9JtA8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Hra je rozdělena na tři světy, které  se průběžně generují a tak nehrozí, že  s robotem poběžíte a dvakrát stejnou trasu. Cesta to nebude nijak snadná mimo rozbitných balvanů se vám do cesty postupně postaví celá řada překážek z různých materiálů. Od rudě žnoucích kamenů, po kov a dokonce dojde i na tekoucí, rozžhavenou lávu. Obtížnost hry se bude postupně zvyšovat a dojde i na běh po kamenných mostech a římsách ze kterých můžete velice snadno spadnout. Pokud úroveň nedokončíte musíte začít úplně od začátku. Po dokončení úrovně vás čeká odměna ve formě bodů a taky Kovo vám předvede svůj vítězný taneček.

Zpracování  Bust-n-Rush se celé nese vkusném a i povedeném celshadovaném hávu. Ačkoliv hra vypadá jako když běží na Unreal enginu 3 autoři pro její pohon použili Unity engin. Mě osobně grafické zpracování připomnělo očkovou hitovku Borderlands. Starším hráčům možná připomene adrenalinovou, dávnou hitovku Lost Vikings od Blizzárdů.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/aFUZb-vOykw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

V Bust-n-Rush ale více než na nějaké logice úkolů zaleží na šikovnosti a vašem postřehu. Hra totiž později nasadí  tak zběsilé tempo, kterému by nestačil snad ani sám sprinter Usain Bolt.

Ovládání hry je na klávesnici a je poměrně jednoduché. Pro pohyb tlačítko W pro zrychlení,S na zpomalení,A a D na vyhýbání a mezerník pro skok.

Rychlost ale není vše čeho si dosyta užijete. Hra má hned několik hratelných módů  od klasické výzvy Challenge až po nikdy nekončící mód Endless. Jinak příběh Bust-n-Rush evidentně stojí v pozadí a jen připomenu, že se vše točící se okolo genetického inženýrství, které se tak nějak zvrtlo. No jak jinak taky, že ?

 

HW nároky:

Procesor 2.0 GHz dual core, 2 GB RAM, grafická karta s 256 MB ATI Radeon HD 5700 a nebo NVIDIA GeForce 9800 GTX. Běží na Windows XP, Vista a 7.

 

________________________________

Nakonec tu mám pro vás mám malou, zajímavou vesmírnou střílečku Scoregasm. Tahle původem nezávislá hra z roku 2012, nebo chcete-li hříčka patří do tzv. arénových stříleček a řadí se tak po boku hitů jako byla svého času Geometry Wars a její podobné klony. Scoregasm se pokouší o remake tohohle žánru a nutno napsat, že se jí to i podařilo. Je to hlavně tím, že nabízí hráčům i několik povedených novinek. Jedna z nich je povedený Close Range Attack, ale má samozřejmě i to, co se od podobné hry očekává. Tím je herní mód challenge, tedy výzva a nutno dodat, že hraní Scoregasmu je výzvou samo o sobě. Samotná hra je nabízena na stránkách autorů Charlie's Games za pár dolarů a nebo na Steamu za 6,99€. K zakoupení je i povedený elektronický soundtrack od Johna Marwina. Autoři pro hráče nachystali i demo a tak si ji může vyzkoušet každý. Věřte, že to stojí za to.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/uW1xt1Id4Sw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Překvapivě Scoregasm nabízí hráčům ničím nesvázaný, nelineární postup kampaní, což rozhodně není na škodu, ba naopak hratelnosti to jen prospívá.Se svou raketkou se držíte v aréně a na vás se valí jedna vlna nepřátel za druhou. Sbíráte bonusy, vylepšujete svoji palebnou sílu a čas od času vytáhnete na nepřítele nějaké to kombo. Dosažené úspěchy, vaše vystřílené Score si hra ukládá.

Dobré je, že vládání je zde hrozně jednoduché, směr raketky udáváte  klávesnicí za pomocí tlačítek W,S,A,D. Základní střelbu máte na levém tlačítku myše a čas od času jím odpálíte i mega bombu, či vylepšení zbraně. To sbíráte ve formě bonusů a tak si jen musíte dávat pozor až se objeví. Sebrat je ale není nic těžkého.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/LHSbxyH3rfo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Scoregasm si můžete zahrát v klasické kampani. Po úvodním tréninku se vám otevřou postupně další a další její arény. Ty mají nejen různé tvary, ale i nové a těžší nepřátele. Navíc tahle hříčka má velice pěknou grafiku, efekty a ozvučení. Možná jedinou pihou na její kráse je, že běží v okně. S tím se ale dá v pohodě vyrovnat. Jen se nelekněte až se vám po instalaci téhle hry na ploše objeví ikona růžového srdíčka.

 

HW nároky hry jsou:

Procesor 2 Ghz, 512 MB RAM, grafická karta s 128 MB.Běží na Win XP, Vista a 7.

Co dodat závěrem?

Vše jsou to povedené hry se zajímavou hratelností a pro svou malou velikost si své místo na pevném disku vždycky najdou.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama