Recenze Call of Duty: Advanced Warfare
Blogy čtenářů Recenze Recenze Call of Duty: Advanced Warfare

Recenze Call of Duty: Advanced Warfare

midder

midder

Tato série téměř určila svůj vlastní žánr pro hry, stala se jednou z nejprodávanějších her v historii, minulý díl dokázal překonat slavné Grand Theft…

Reklama

Tato série téměř určila svůj vlastní žánr pro hry, stala se jednou z nejprodávanějších her v historii, minulý díl dokázal překonat slavné Grand Theft Auto V v nejrychleji prodávanou hrou, nedávno se stala nejlepší sérii podle hráčů a zapsala se tak do Guinessovi knihy rekordů. Ano! Řeč je tu o nejkontroverznější hře vůbec - Call of Duty.

Naposledy co jsem recenzoval Call of Duty, tak se jednalo o Black Ops 2, jelikož Ghosts jsem dostal do ruky až toto léto o free weekendu na Steamu. Každopádně mohu porovnávat tento díl s těmi starými. Díky nechutné optimalizaci, příběhu a vlastně všemu co přinesl Ghosts je možné, že se zde objeví i nějaké pozitivní dojmy.

Opět budoucnost

Již jednou k nám zavítala co se týče Call of Duty budoucnost a to v Black Ops 2. Podle mnohých možná i nejlepší díl série. To hlavně díky nelinearnímu singleplayeru a když odmyslíme SMGčka z multiplayeru, tak i balanc tu byl. Zde se ale bavíme o singleplayeru, který nás u Advanced Warfare dovedl do roku 2050. Překvapivě nejseme v tak futuristickém světě jako v Black Ops 2 a to se třetí díl od Treyarchu odehrával před více jak 20ti lety. Jak ale vypadá budoucnost v Advanced Warfare? No pěkně. Všude zajímavě upravený tanky, podivné chodící stroje, které ale ovládá člověk, plasma zbraně a chytré granáty. U granátů se zastavíme, jelikož "smart" funkce granátů dokáže vyhledat svůj cíl a v klidu se k němu dostat. Co následuje potom je asi všem jasné - eliminace.

Celkově je budoucnost z Advanced Warfare hodně uvěřitelná a ještě aby ne! Když vývojáři ze Sledgehammeru spolupracují s Americkou armádou a všechny použité technologie jsou minimálně ve funkčním vývoji. Proto všemu věřme, takto to na bojišti bude vypadat o čemž tedy vypovídá název - Advanced Warfare.

Největším lákadlem je ovšem exo-suit, neboli exo-skeleton oblek. Oblek? Spíše pár tyčí přidělaných na kostře Vaší výbavy. Dodá Vám patřičnou sílu, větší skoky, eliminace zpětného rázu a i neviditelnost. Obzvlášť tu neviditelnost, kterou ve hře využijete pouze jednou. A přesně to je velké mínus! Activision se chvástal v ukázkách svým exo-suitem, v konečném výsledku ho ani zas tak nevyužijete a v průběhu příběhu je dost omezený. Tím pádem si užijete exo-suit až v multiplayeru, protože ten "double-jump" není taková paráda.

Vizuál

Nebudeme chodit kolem horké kaše a prostě se do ní pustíme. Nový díl Call of Duty je naprosto fantastická podívaná, díky novým enginům se podíváme na nejlépe vypadající Call of Duty a to nejen díky nasvícení, které dělalo hezkou hrou Black Ops 2. Dočkáme se 4k textur, perfektnímu nasvícení scén a supersamplingu až 16x! Takže jestli náhodou nemáte kancelář ve Washingtonu v sídle NASA, tak na toto nastavení zapomeňte. My nezapomeneme na mimiku obličejů, které má Advanced Warfare nejspíše nejlepší ze všech a cutscény, které jsou dělány z enginu? Někdy se stane, že nepoznáte rozdíl mezi filmem a hrou.

Po grafické stránce se tedy jedná o poměrně úchvatnou práci, i přestože poslední Crysis vypadá lépe a to hlavně co se týká efektů. Pryč od grafiky a mluvme o nazvučení hry, které se posunulo taky dobrým směrem, který nabízí nové zvuky pro zbraně, zvuky scén a hlasů. vše je víceméně dobré, až na ty zbraně. Sice zvuky jsou kvalitní, ale furt se nedostáváme k tomu jak zbraně zní a v tomto případě tu budoucnost brát v potaz nebudeme.

Když si shrneme i optimalizační pokulhávání, tak si připravte minimálně průměrně výkonný počítač na dnešní dobu. Jestli si chcete ovšem užít konečně dobré grafiky, tak grafickou kartu pod 5 000kč neberte, potřebujete alespoň 4GB VRAM na ty nejlepší textury a vyhlazování. Zde Sledgehammeru dáme mínus, jelikož sekání načítacích cutscén a nutnost už dát hře 3,5GB ze své RAM paměti je hodné zápornému znaménku.

U optimalizace si šlo více vyhrát, však o PlayStation 3 a Xbox 360 verzi se staralo jiné studio, multiplayer měl na starost poměrně úspěšný Raven Software. No hlavně, že máme v singleplayeru misi, která trvala rok vývoje.

Príběh

Kevin Spacey a budoucnost. To nám bylo prezentováno takřka pořád a to bylo vlastně všechno. Příběhu se dočkáme od Ghostů fakt povedeného, ale díky quick time eventům a nemožnosti si vybírat jakým směrem se obrátíme z nás dělá primitivní opice, které musí mít vodítko kolem krku. Prostě v Advanced Warfare není možnost si udělat finále jako u Black Ops 2, kde to dopadlo podle vašich rozhodnutí. Více se k příběhu vyjadřovat nemůžu, protože to je jak psát recenzi na epizodu Family Guy, nejde se vyhnout spoilerům a ty Vám samozřejmě poskytnout nechci.

Nicméně jedná se o rok 2054 kdy se přesuneme do těla Jacka Mitchella, kterého dabuje Troy Baker. Jedná se vojína US Marines, který stojí proti Severní Koreji a snaží se potlačit hrozbu další celosvětové války. Po nějakých událostech se dostáváme o další roky dále, nyní se už objevuje Kevin Spacey jakožto Jonathan Irons, majitel nadnárodní zbrojírenské společnosti Atlas. To Atlas se snaží převážně zabránit konfliktu a vy, Jack bojujete jak za vlast, tak za celou tuto společnost.

V hodně krátké kampani, která vám zabere pár hodin po obědě ještě před odpolední svačinou se opět podíváme různě po světě, v pěkně udělaných lokacích, které vypadají pěkně a dobře se v nich i pohybuje. Tady si ale řekněme - ještě aby ne, když hra je lineární více než kdy dřív. Nicméně se podíváte tak do tří zemí a už budete vědět jak celý příběh dopadne. Z celých 5ti hodin příběhu už po dvou hodinách víte jak to celé skončí. Takže - kdo umře, kdo je ten špatný a jak celá hra bude vypadat. Je to přesně ten příběh, který vám dojde hned na začátku filmu.

To je možná ta největší slabina, už od začátků série Call of Duty se jedná o filmový zážitek, ještě v těch prvních dílech byla trošku dynamická kampaň což je už dávno. Teď je tu rok 2014 a Call of Duty by mělo mít vlastní záložku na ČSFD. Bohužel.

 

... zde pokračujte v psaní ...

Recenze Call of Duty: Advanced Warfare

Verdikt

Béčkový, dlouhý, pořádně akční, s dobrými herci a pořádnou dávkou futuristických zbraní. Když si odmyslíme Interstellar, tak asi nejlepší film tohoto roku. Ach.. Škoda, že ten lístek stál 59,99€. Každopádně stojí Advanced Warfare za to? Co se týče příběhu, tak opravdu ne. Jakožto fanoušek Call of Duty jsem zklamán, ale byla to pro mne nutnost. Takže pokud to někdo z Vás má stejně - kupujte. V konečném výsledku ale platíte za hru a ne za film. Proto tak malé hodnocení. Průměrná hra, která zabaví, neurazí, ale jen naivní hráč od ní něco bude čekat. Doporučuji nečekat nic, možná Vás to i bude bavit a překvapí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafický posun
Exo-suit
Prostředí
Detailní nastavení
Vozidla
Krátká kampaň
Nezajímavá kampaň
Chybí loadout před misí
Lineární
Dialogy
Dlouhé cutscény
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama