Dark Train - zapadlý český klenot
Blogy čtenářů Recenze Dark Train - zapadlý český klenot

Dark Train - zapadlý český klenot

FireWolf

FireWolf

Víte, proč miluji indie scénu? Protože na rozdíl od velkých a drahých AAA her je tu větší prostor pro inovaci a originální zpracování. To Dark Train…

Reklama

Víte, proč miluji indie scénu? Protože na rozdíl od velkých a drahých AAA her je tu větší prostor pro inovaci a originální zpracování. To Dark Train splňuje. Jak je na tom ale po té důležitější, tedy zábavné stránce?

 

Ty jsi ale roztomiloučká krakatice

Hned zpočátku musím všechny upozornit, že celá hra je něco tak moc originálního, až vás to může zaskočit. Ano, v podobném duchu tu již bylo několik kousků, ale i přesto vás může překvapit, jak moc je tohle odlišné od zbytku nezávislé herní scény.

 

Hrajete tu za malou a roztomilou krakatici, která musí opravovat lokomotivu. Ta jede dál a dál a sem tam se přihodí nějaké neštěstí, například za vámi jednou zlá prasata a vy se o ně musíte postarat. Samozřejmě tu je také ale větší příběh, který se postupně odkrývá, ten bych však nerad prozradil. Kromě toho tu máte ale i jednotlivé části lokomotivy, do kterých lze vstoupit a poté se objevíte v místnosti, kde máte za úkol vyřešit nějakou tu logickou hádanku.

 

Jedeme s vláčkem

Tvůrci se před vydáním nechali slyšet, že nehodlají hráče vodit za ručičku a ani jim nic vysvětlovat. Své slovo dodrželi a v dnešní záplavě her, jenž vám vysvětlí i to, že mezerníkem vyskočíte, je to opravdu šok. Hra je díky tomu obtížná, ale ona obtížnost nespočívá ani tak v těžkých hádankách, jako spíše v tom, že prostě nevíte, co máte dělat. Jenže právě v tom tkví hlavní kouzlo hry. Ono vám to totiž nedá a vy se tak budete pokoušet vyřešit zdánlivě neřešitelné. Budete chodit z jedné místnosti do druhé, namáhat si hlavu, zuřivě klikat všude kolem a možná si i trhat vlasy. A pak na to přijdete. Zjistíte, že tohle máte posunout sem nebo tady jen zmáčknout pár tlačítek a hádanka je vyřešena.

 

Věřte, že pocit to je opravdu k nezaplacení. Postupem času si začnete zvykat na určité zákonitosti hry a díky tomu bude o něco lehčí. Prvním pocitem je prostě šok z toho, jak moc si nevíte rady. O to lepší je ale pocit uspokojení z vyřešení hádanky.

 

U podobného typu her je samozřejmě velmi důležité i ovládání. To nešlo udělat už jednodušeji. Stačí vám myš. Levým tlačítkem provedete akci (většinou mačkání tlačítek na obrazovce), pravým se přesunete do jednoduchého menu a pohybem myší ovládáte onu krakatici. A to je vše. U některých hádanek musíte využít pohyb vašeho svěřence, u jiných musíte myslet trochu mimo obraz, ale celkově jsou ony hádanky opravdu parádní a i když nabízí velmi často frustraci z toho, že nevíte, co dělat, musím za ně tvůrce skutečně pochválit.

 

Bohužel, když už jsem nakousnul to ovládání, musím se zmínit i o občas horšímu ovládání pohybu postavy. Než si na to zvyknete, budete mít občas problém s tím, aby šla tam, kam chcete. U hádanky s hodinami mi jedno její chapadlo sem tam zavadilo o ručičky a posunulo je tak, což jsem ale nechtěl. Tohle není moc velký problém, jen menší výtka, která se ale v záplavě kladů jistě ztratí.

 

Pastva pro oči

Můžu tu celý den probírat parádní hádanky a snažit se popsat nepopsatelné, ale neudělám to. Místo toho se zmíním o tom, co každého zaujme již na první pohled. A to vizuální stránka tohoto skvostu. Jak jsem zmínil už v úvodu recenze, Dark Train má originální vizuální ztvárnění. Základem pro hru totiž byly ručně vystříhané kousky papíru a ty jsou nasnímány. Jediné, co je vytvořeno počítačem, jsou efekty jako oheň, déšť apod.

 

Díky tomu vypadá hra originálně a úžasně zároveň. Temnou atmosféru vhodně doplňuje hudba, která sem opravdu sedí a nikdy nepůsobí rušivě. Zvuky jsou taktéž parádní. Hra je naštěstí vcelku nenáročná na výkon počítače, takže si ji užijí téměř všichni.

 

Temné mraky na obloze

Bohužel, jak už to tak bývá, i u sebelepšího díla se najde nějaká ta chybička. Kromě toho, co jsem již zmínil, je to počet načítacích obrazovek a také jejich délka. Je mi jasné, že se tomu nešlo vyhnout ani onen počet zmenšit, ale vždycky mě to vytrhlo z pohlcení hrou. I délka nahrávání na tom není nijak optimálně, někdy přesáhne i hranici deseti sekund. A když nevíte, co dělat a přesouváte se z jedné lokace do druhé, věřte, že ono se to časem naskládá.

 

Hra jede na Unity enginu a z toho důvodu si ji bohužel nemůžete moc nastavit. Kvalita grafiky se omezuje na pouhou vysokou či nízkou, kdy můžete aktivovat i funkci vsync. Na druhou stranu tohle není zrovna titul, u kterého byste vyžadovali hromadu různých nastavení.

 

Posledním bodem, u kterého se pozastavím, je cena. Vzhledem k délce hry, která činí zhruba šest až sedm hodin, ale klidně můžete nahrát i více, pokud se párkrát zaseknete, se jeví 15 euro jako moc. Jenže vzhledem ke kvalitám hry si dovolím říct, že se to i tak vyplatí. Navíc koupí podpoříte našince. Ano, Dark Train je česká hra. Krásná tečka na závěr, že?

 

Dark Train - zapadlý český klenot

Verdikt

Hra Dark Train jasně ukazuje, že tu je stále prostor pro originalitu a zábavnost. Je to opravdu unikátní dílo, které navíc pochází z našich luhů a hájů. Neváhejte a pořiďte si jej a společně s roztomilou krakaticí se postarejte, aby tahle lokomotiva neměla zpoždění a dojela zdárně do cíle.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

originální stylizace a prostředí
úžasný pocit z objevování
zajímavé hádanky
roztomilá krakatice
temná atmosféra
jednoduché ovládání
vcelku nenáročné na výkon
ovládání krakatice je občas horší
dlouhé a časté načítání hry
chudé možnosti nastavení hry
neustále nebudete vědět, co dělat (což je ale základem této hry)
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama