Seriálové okénko: The Expanse - nový král mezi scifi seriály?
Blogy čtenářů Článek Seriálové okénko: The Expanse - nový král mezi scifi seriály?

Seriálové okénko: The Expanse - nový král mezi scifi seriály?

FireWolf

FireWolf

Pokud jde o scifi seriály, většina lidí začne z rukávů tahat známé série, které jsou (přiznejme si to) spíše béčkového rázu. Hvězdná brána, Star Trek…

Reklama

Pokud jde o scifi seriály, většina lidí začne z rukávů tahat známé série, které jsou (přiznejme si to) spíše béčkového rázu. Hvězdná brána, Star Trek a jim podobné nekladou moc důraz na realističnost, ale spíše na zábavu. A i když mám Hvězdnou bránu rád a byl to seriál mého dětství a stále mě baví jej sledovat, sem tam potřebuji něco vážnějšího. I z toho důvodu považuji za nejlepší scifi seriál Battlestar Galactica. Je vcelku realistický, epický a hodně kvalitně zpracovaný. Zatímco první dvě série jsou úžasné a téměř bez chyby, v dalších dvou se objevuje více a více věcí týkajících se nadpřirozena a osudovosti a může to některé i odradit. Mě to tam sedlo a do dnešního dne považuji tuhle ságu za nejlepší scifi seriál. I když...

 

Vyzyvatel na obzoru

Battlestar Galactica má na svědomí stanice Syfy, kterou většina lidí bude asi znát jen díky sračkoidním filmům jako je Sharknado nebo Sharktopus apod. Jenže v roce 2015 přišel tento kanál s natočením seriálu The Expanse. Toto scifi vychází z knih, které vyšly i u nás a rozhodně se vyplatí si je přečíst. Seriál je samozřejmě místy jiný, ale zatím to většinou vedlo k lepšímu dojmu (i když absence pár mých oblíbených scén z knih je škoda).

 

A o co tam vůbec jde? Děj seriálu se odehrává pár stovek let v budoucnosti. Lidstvo je o několik kroků dále. Kromě naší modré planety žijí lidé i na Marsu a v pásu asteroidů. Každá z těchto "frakcí" je jiná a má jisté charakteristické prvky. Vládne tu sice mír, ale ve vzduchu visí napětí, které se díky nadcházejícím událostem bude stupňovat. Zatímco Země má početnější armádu než jejich odvěký rival Mars, druhý jmenovaný je zase v armádní technologii o dost napřed. A to tak, že by mohl vyhrát případnou válku. Země a Mars se nemají moc v lásce a na hraně konfliktu je nalezneme už na začátku seriálu. Trochu mimo stojí Pás. Jeho obyvatelé jsou odstrkováni, nikdo je nebere vážně a snaží se víceméně přežívat v nelítostném světě. Díky tomu, že žijí ve vesmíru mají navíc i určité fyzické znevýhodnění (jsou chudí a vysocí).

 

První ze dvou hlavních postav je detektiv Miller. Je to typický člověk z Pásu, který se tak nějak protlouká životem. Jeho policejní kariéra není nijak velkolepá a tato práce mu nejde moc dobře. Jednoho dne dostane takový vedlejší úkol, aby našel a unesl dceru bohatého podnikatele ze Země. Ta se utrhla ze řetězu a přidala se k rebelské frakci, která má kořeny právě v Pásu. Tato dějová linka je noirová, temná, ukazuje odvrácenou tvář celé té myšlenky, že lidé budou obývat vesmír a všichni budou šťastní. Thomas Jane v této roli exceluje a je to rozhodně nejlepší postava seriálu. Stejně tak i v knize je to úžasný a promyšlený charakter.

 

Kromě skeptického a životem unaveného Millera tu je poté i druhá hlavní postava. James Holden je dobrák, místy hodně naivní a do jisté míry protipól Millera. Zatímco ten je ochotný udělat to, co ostatní odmítnou, protože by si ušpinili ruce, Holden využívá především diplomacii. A také hloupě věří, že by lidé měli vědět vše. A tím myslím úplně vše. Holden pracuje na těžařské lodi, která těží led ve vesmíru. Jednoho osudového dne je svědkem zničení své lodi. A co udělá? Odvysílá do celého vesmíru zprávu, že za útokem stojí lidé z Marsu. Ani netuší, že tímhle krokem zažehne jiskru a válka mezi Zemí a Marsem je tak nevyhnutelná...

 

Důraz na realističnost

Na The Expanse je úžasné, že kromě scifi a detektivky tu dostanete i trochu toho hororu a politiky. Byla by škoda jakkoliv vyspoilerovat, co se tu bude dít, ale můžu prohlásit, že to je paráda. Celý seriál se překvapivě více zaměřuje na realističnost technologií, dialogy postav a celá věc s válkou je odsunuta na vedlejší kolej, což ale nutně nemusí znamenat, že byste se unudili k smrti. Právě rozdílnost hlavních dvou postav je rozhodně k užitku. Holden mi dost často pil krev, protože je prostě až příliš moc naivní a klaďas. Zatímco Millera jsem si oblíbil ihned. Kromě toho tu jsou i další postavy, většina z nich je v pořádku, jedině mi snad vadila Avasarala, velvyslankyně ze Země. Celou první sérii tu je tak nějak navíc, což je dáno především tím, že v první knize se vůbec nevyskytovala. Ve druhé sérii je to ale už o dost lepší a její dějová linka nám odhalí, jaké politické tahanice se dějí na matičce Zemi.

 

Jak jsem zmínil výše, jedním z hlavních kladů je realističnost celé ságy. Hromada věcí je vysvětlena po technické stránce, jsou tu jisté meze, přes které se prostě nejde dostat. Ano, třeba takový Epsteinův pohon, který umožnil cestovat ve vesmíru o dost rychleji, je vycucán z prstu. Jenže pak jste svědky například boje ve vesmíru a to je lahůdka (a upřímně jsem nikde neviděl nic lepšího). K tomu samozřejmě dost přispívají i efekty, které jsou na nadprůměrné úrovni. Stále nedokážu pochopit, jak kvalitně to tu všechno vypadá. Muselo do toho jít opravdu hodně peněz. Zapomenout se nesmí ani na hudbu, kterou mnohdy nevnímáte, ale také svým dílem přispívá k celkové atmosféře.

 

Začátek epické ságy

A jak si seriál vede oproti knihám? Jak jsem psal již v úvodu, některé scény tu chybí, na druhou stranu si myslím, že závěr první knihy je mnohem lépe zpracován v seriálu. Pár věcí je dost odlišných, takže i po přečtení prvních třech knih (aktuálně jich je celkem pět v češtině) jsem překvapený sem tam nějakým tím zvratem.

 

Zkrátka a dobře se jedná o seriál, který je pro každého správného fanouška scifi povinností. Dočkáte se několika památných okamžiků nebo scén, při kterých ani nebudete dýchat, jak budete v úžasu a napětí. Charaktery většiny postav se prohlubují nebo vyvíjejí a je tu jen pár lidí, které nebudete mít rádi. Když si k tomu přičtete kvalitu zpracování a fakt, že se The Expanse nebojí přejít do hororového žánru, není o čem přemýšlet. První série má trochu pomalejší rozjezd, ale aspoň lépe pochopíte vztahy mezi Zemí, Marsem a Pásem. Druhá série je pak naprostá lahůdka, kdy především prvních pět dílů je taková jízda,až vám málem vypadnou oči z důlků.

 

PS: Trailer jsem sem nedal, protože díky němu The Expanse vypadá béčkově a vůbec neodráží kvality seriálu.

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama