Ori and the Blind Forest
Blogy čtenářů Recenze Ori and the Blind Forest

Ori and the Blind Forest

Píše se rok 2014 a právě probíhá E3 konference Microsoftu, když tu náhle se na plátně objeví kouzelný svět oplívající krásou, nezkrotnou přírodou a…

Reklama

Píše se rok 2014 a právě probíhá E3 konference Microsoftu, když tu náhle se na plátně objeví kouzelný svět oplívající krásou, nezkrotnou přírodou a tajemnem. Už v tento okamžik mi bylo jasné, že se jedna o naprostý hit, kterému se rozhodně nevyhnu.Dnes jsou to již 2 roky co tento titul spatřil světlo světa a já jsem si konečně našel čas, abych se mu mohl pověnovat v takové míře, jakou si tento titul zaslouží.

Ori and the Blind Forest je akční 2D plošinovka, která sází na emoce, překrásnou a specifickou grafickou stránku a vše dokonale podtrhuje naprosto famózním soundtrackem. Samotná hra pochází z dílen malého, a do doby oznámení toho titulu, vcelku neznámého vývojářského studia zvaného Moon Studios, které si pod svá křídla vzal samotný Microsoft.

Hra se odehrává ve fantasy světě na místě zvaném Nibel. Jednoho dne ale dochází k velké bouři, která dává do běhu sled nebezpečných události. V rámci jedné této události dochází k samotnému zrození Oriho, který sám nezná svůj původ ani smysl svého života, ale to ho nemusí moc trápit. Hned po jeho zrození je totiž objeven a vychován jiným roztomilým stvořením a to sice Naru. Naru se okamžitě do Oriho zamiluje a dává mu veškerou péči, kterou by pravá matka mohla svému dítěti poskytnou. Společně prožívají krásné chvíle plné radosti a lásky. Již zmíněný sled události ale zapříčiní, že se vše rychle změní a Ori se bude muset vydat na nebezpečnou cestu.

Hra začíná pomalým tempem, kdy nejprve nechá hráče osahat základní herní mechanismy, ale hlavně mezi Vámi, Ori a Naru vytvoří silné emoční pouto, které se poté velice rychle změní. Pevně věřím, že u spousty hráčů všech věkových kategorií nezůstane jedno oko suché a pokud ano, tak tento fakt rozhodně nezmiňujte před svou partnerkou či partnerem, protože by to mohlo znamenat, že jste naprosto bezcitní.

S omezenými schopnostmi se tedy vydáváte v kůži Oriho vstřemhlav dobrodružství. Postupem času získáváte nové schopnosti, které zvyšují Vaše možnosti útoku, pohybu a kombinaci jenž vytváří neuvěřitelný balet. Z počátku se na hru nebude moc soustředit a bude se chtít vychutnat zejména kouzelný svět plný barev a nadpozemské hudby, ale tyto pocity se velice rychle změní. Vaše nadšeni náhle vystřídá frustrace a vztek ze stálého umírání a opakování té samé cesty. Hra samotná Vám neodpustí moc chyb, a tak bude umírat, umírat a umírat. Ale nakonec Vám dojde, že tato hra je o lásce, přátelství a naději, a tak budete pokračovat a umírat, a znovu umírat. Hra samozřejmě nabízí možnost vlastního uložení pozice, ale osobně jsem si tak moc zvykl na dnešní nešvar automatického ukládání, že jsem se z počátku velice často vracel a opakoval opravdu dlouhé sekvence.

Základním prvkem hratelnosti jsou samozřejmě Oriho schopnosti. Určitých schopností dosáhnete, když se v rámci příběhu dostanete do specifického bodu. Jiné schopnosti si vybíráte sami z talentového stromu za body získané za zabíjení nepřátel a sbírání buněk schopností. Je potom už jenom na Vás, jakou cestou se vydáte. Dalším prvkem hratelnosti jsou Oriho životy, které se daji rozšiřovat při sbírání buněk života a nakonec jsou zde body energie, které slouží pro útok, otevírání dveří a ukládání hry.

 

Co se tyče samotného ovládání, tak mi přišlo velice krkolomné a nepřesné. I díky tomuto faktu jsem nakonec skončil u Xboxového ovladače, se kterým hra dostala opravdu jiný styl. Lze vidět, že hra měla být opravdu spíše konzolovou exkluzivitu, ale díky bohu, že to tak není.

V době mého hraní má již hra vytvořenou češtinu, kterou jsem osobně využil a mohu jen doporučit. V překladu samotném si vybavuji asi jen jednu chybičku, ale vzhledem k tomu, že se jedná o dobrovolný počin z řad fanoušků, tak zde není co vytknout.

Ori and the Blind Forest není nikterak dlouhou hrou. Osobně jsem ji dohrál za nějakých 10 hodin a to jsem se často vracel přes celou mapu, abych prozkoumal neznámé území, které se pro mě otevřelo po získání nových schopnosti. Předem bych chtěl upozornit hráče, kteří se teprve chystají na tento skvost, aby hru nedohráli před prozkoumáním celého dostupného světa, protože po ukončení dějové linky se už do hry nelze vrátit a jediná možnost je hrát hru zcela od začátku.

Nyní v roce 2017 vyšla dokonce hra v Definitive edici s novým herním obsahem, který rozšiřuje jak příběh Naru tak i schopnosti Oriho. Já jsem vlastníkem již této edice, ale momentálně mám dohranou pouze obyčejnou verzi hry a už se velice těším, až si zase udělám čas a dohraji i Definitive edici.

Ori and the Blind Forest

Verdikt

Co říci závěrem. Ori and the Blind Forest je silně emoční pohádková hra, která Vám ale nic neodpustí. Během hraní budete zažívat radost, smutek, i vztek a nakonec budete chtít víc, a proto jsem rád, že Vám na závěr můžu potvrdit, že tvůrci již pracují na pokračování.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Silný emoční příběh
Originální grafické zpracování
Famózní soundtrack
Krkolomné ovládání na klávesnici a myši
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama