Senran Kagura: Bon Appétit! není jen o jídle
Blogy čtenářů Recenze Senran Kagura: Bon Appétit! není jen o jídle

Senran Kagura: Bon Appétit! není jen o jídle

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

Moje první seznámení se sérií Senran Kagura nebylo zrovna úplně nejtypičtější. I když ona celá Senran Kagura není úplně typickým příkladem žánru…

Reklama

Moje první seznámení se sérií Senran Kagura nebylo zrovna úplně nejtypičtější. I když ona celá Senran Kagura není úplně typickým příkladem žánru akčních her. Bon Appétit! je ještě k tomu spin-off celé série, který má s původními hrami několik společných jmenovatelů. Předně jde o hlavní hrdinky, shinobi z několika akademií. Tím druhým aspektem je rozpad šatů a s tím spojené odhalování určitých nadměrných partií hlavních hrdinek. Ale protože mám pocit, že tato série není v našich končinách moc známá, dovolím si nejdřív malé seznámení.

Senran Kagura se poprvé objevila titulem Senran Kagura: Shōjo-tachi no Shinei, který vyšel v Japonsku na konzoli Nintendo 3DS v listopadu roku 2011. Šlo o akční hru s ženskými ninji, viděnou z boku. Její pokračování s názvem Senran Kagura Shinovi Versus vyšlo v srpnu 2012 a obsahovalo původní hru a přidané příběhové linie. V únoru 2013 následovala PS Vita hra Senran Kagura Shinovi Versus: Shojo-tachi no Shomei, která již byla ve 3D a krom kompletního obsahu Shinovi Versus nabízela nové postavy a multiplayer a která byla v říjnu 2014 vydána také na západě.

Dalším dílem byla Senran Kagura 2: Deep Crimson, o jehož vývoj se postaral stejný tým, který připravoval Burst a opět šlo o side-scrolling akční hru, vydanou v Japonsku na Nintendo 3DS v srpnu loňského roku. Přinesla několik dalších herních prvků, mezi něž můžeme svědomitě přidat i vylepšení fyziky ženských prsou a nezvyklé přidání mužské postavy. Následoval díl pro zařízení s iOS a Androidem s názvem Senran Kagura: New Wave, vydaný pouze v Japonsku, prozatím poslední je vydaný díl je Senran Kagura s podtitulem Estival Versus a za malou chvíli se můžete těšit na další spin-off, Senran Kaguru Beach Peach Splach.

Mezitím ale vyšla hra, o kterou nám jde v této recenzi nejvíce. Vývoj Senran Kagury: Bon Appétit! (původně nazvanou Dekamori Senran Kagura) zadala společnost Marvelous! jinému studiu, a to Meteorise. Jde totiž sice o hudební hru, ale prim zde hrají souboje ve vaření, ztráta šatů a celkem povedený humor, silně okořeněný dvojsmysly.

Ale pojďme se již podívat na hru samotnou. Senran Kagura: Bon Appétit! je jednoduchou záležitostí, která má hlavně pobavit. Z tohoto hlediska nemůžete očekávat nějak velký průlom. Na výběr je několik různých režimů, z nichž asi každý sáhne nejdřív po tom příběhovém. Zde si vždy vyberete jednu shinobi a pustíte se do vaření. Každá z ženských ninjů má svůj speciální důvod, proč se pouští do vařící soutěže a pokud budete věnovat rozhovorům náležitou pozornost, dost se pobavíte. Kupříkladu hned první rozhovor Asuky a Ikarugy se celou dobu točí kolem velikosti a tvrdosti futomaki, kdy Asuka tvrdí, že je “do pusy lepší větší a tvrdší”, kdežto Ikaruga je zděšena a preferuje spíše “tenčí a kratší”. Nicméně až na konci rozhovoru Ikaruga zjistí, že jde o rolky futomaki. Katsuragi zase bojuje za harém plný nejrůznějších prsou a Homura má prostě a jednoduše jenom hlad a chce se najíst.

Samotné hraní pak spočívá v jednoduchém mačkání tlačítek na pravé, a směrového kříže na levé, straně konzole. Výjimkou jsou chvíle, kdy některé z tlačítek držíte déle nebo jej musíte v určitém časovém úseku mačkat co nejrychleji/nejčastěji. Na výběr jsou tři obtížnosti. V jednoduché a normální budete mačkat pouze tři z tlačítka a tří směrové šipky. Až těžká obtížnost přidává čtvrtou šipku a čtvrté tlačítko a rozdíly mezi jednotlivými obtížnostmi jsou skutečně znát, přičemž poslední je skutečně výzvou, dovoluji si tvrdit že pro většinu hráčů.

Příběhový a arkádový herní režim jsou pak, z větší části, tedy spíše prakticky úplně, stejné. Režim Story přidává vlastně pouze příběh a interakce mezi dívkami před a po každé bitvě, včetně celkem dlouhého úvodního a finálního segmentu, který pouze vysvětluje konání jednotlivých dívek. Arcade je v podstatě jedna bitva za druhou, což je asi vhodnější pro ty hráče, kteří se chtějí dostat se přímo do akce. Třetím režimem je pak vilný zápas, ve kterém si můžete vybrat s kým a proti komu budete vařit, ehm, bojovat.

V rámci rytmických (hudebních) šarvátek se musíte vypořádat s soupeřkami. Každý boj je rozdělen do tří částí, z nichž poslední je vždy nejdelší. Ta dívka, která danou část prohraje, je po ochutnávce “testerem” zbavena některé části oděvu. Nicméně, i když se vám nepodaří ve dvou prvních kolech vyhrát, nic není ztraceno, protože ve třetí části si můžete střihnout comeback a vyhrát celý zápas.V důsledku tohoto herního principu působí první dvě části trošku bezcenně, protože jediným skutečným důvodem výhry zde je svléknout soupeře, než že by měly skutečný vliv na výsledek.

Po skončení zápasu je z poražené dívky ztrhnuto všechno oblečení (nebojte, intimní partie jsou decentně schovány) a vy si ve finále můžete prohlédnout v poněkud zostuzující póze ve formě moučníku. Kromě toho si vždy odemknete nějaké kousky oblečení a různých doplňků pro svou shinobi a můžete ji tak vyměnit oblíbené oblečení za školní uniformu nebo kostým pokojské, přidat ji kočičí uši, ocas nebo ji vyměnit spodní prádlo. Součástí hry jsou také on-line boje a žebříčky.

Trošku zamrzí, že na začátku hry máte přístup pouze k 10 dívkám akademie Hanzō a Crimson a dalších deset, pocházejících ze škol Hebijo a Gessen si musíte pořídit ve formě stahovatelného obsahu. Na druhou stranu, pokud vlastníte hru Senran Kagura Shinobi Versus, můžete si do hry přenést dvě další postavy a všechna DLC, zakoupena pro tento díl série.

Finální verdikt hry je celkem ošemetný. Titul není vyloženě špatný, ale také není nijak přelomový. Pokud nehledáte velkou hru, trojáčkový trhák a dechberoucí příběh, máte rádi hudební hry a velké dívčí přednosti, svérázný humor a kapku chytlavých skladeb, pak vám musím Bon Appétit! jen doporučit. Svou úlohu jistě splní a dokáže zabavit na dlouho, dokončení na hard vám asi zabere docela dost času a přidá pár vrásek na čele, melodie jsou příjemné, i když žádný hit, lámající hitparády nečekejte. A pokud jste se již se sérií Senran Kagura seznámili, jistě vás prsaté kuchařky pobaví.

Senran Kagura: Bon Appétit! není jen o jídle

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

jak je to celé ujeté
jak to zapadá do Senran Kagura univerza
houpání ;-)
nevýrazné melodie
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama