Nejlepší hry roku 2017
Blogy čtenářů Článek Nejlepší hry roku 2017

Nejlepší hry roku 2017

FireWolf

FireWolf

Rok 2017 je za námi. A jak je mým zvykem, přemýšlím o hrách, které nám přinesl. Rok 2015 jsem ohodnotil v různých kategoriích, jako nejlepších deset…

Reklama

Rok 2017 je za námi. A jak je mým zvykem, přemýšlím o hrách, které nám přinesl. Rok 2015 jsem ohodnotil v různých kategoriích, jako nejlepších deset her, nejlepší DLC apod. Poté jsem se rozhodl změnit formát a napsal jen článek o vybraných hrách, o kterých jsem toho sice moc neodhalil, ale dokázal jsem jich pokrýt vícero. Tudíž jsem přemýšlel, jak ohodnotit předchozí rok a rozhodl se pro mix těchto dvou formátů.

 

Jakožto člověk, který už několik let razí přesvědčení, že indie hry jsou kvalitnější než AAA tituly, očekávejte zde především právě tento typ her. Jsou to mnohdy takové malé klenoty, které jsou originální a byla by škoda se jim vyhnout jen proto, že je nevytvořila nějaká velká a známá společnost. Tito tvůrci mají onu jiskru, věří svému projektu, je to jejich dítě a tento osobní vztah má za následek, že nám je servírována úžasná hra, která by nemohla vzniknout ve velkém studiu. I z tohoto důvodu zde pomlčím o hře Wolfenstein 2: The New Colossus. Ano, zasloužila by si zde být, protože se jedná o parádní FPS, ale místo ní jsem se holt rozhodl poukázat na něco, o čem mnozí z vás ani netuší. Také mi je jasné, že můj vkus na hry je tak vyhraněný, že někteří z vás budou ohrnovat nos nad každým zde vypsaným titulem. Co tedy přesně očekávat? Vtipné a logické hry, pak nějaké ty detektivky a tituly s větším zaměřením na příběh. Řazeny jsou dle toho, kdy vyšly.

 

1) Linelight

Poslední lednový den vyšel titul, který jsem již zkraje začal označovat jako jednu z nejlepších minimalistických logických her, jakou jsem kdy hrál. A to o něčem už vypovídá, jelikož pro tenhle druh titulů mám velkou slabost a mám jich nahráno opravdu spousty. Hra Linelight vás postaví do role čárky, kterou ovládáte a musíte se dostat vždy na konec světa. V cestě vám stojí hromada logických hádanek (240 v rozsahu obtížnost lehké-těžké, 60 bonusových extrémně těžkých), z nichž většinu ale nemusíte splnit a hru projdete tak velice rychle. Jenže proč tohle dělat, když každá hádanka je super a pocit z jejího úspěšného vyřešení je parádní.

 

Co se týče principů, očekávejte klasiku, jako je sbírání klíčů, s nimiž odemykáte zámky, případně tu jsou i spínače a prostě věci, které jste už mnohdy viděli. Dojde ale také na novinky, kdy ke konci hry můžete svou čárku prodloužit či zmenšit, díky čemuž se vejdete i na dříve nedostupná místa nebo můžete aktivovat více spínačů najednou. Za zmínku stojí i nepřátelé. Těch tu je více druhů. Někteří se pohybují samovolně, jiní se pohybují pouze, když se i vy přesunujete, další pak můžete k sobě přitahovat a využívat této funkce ve svůj prospěch.

 

Cena: 10 euro

Délka hry: 15 hodin

Odkaz na Steam

 

2) Hidden Folks

Hledáte rádi skryté objekty? Máte rádi hru Where is Waldo? Pokud jste odpověděli aspoň na jednu otázku slovem ano, tahle hra je pro vás. Hidden Folks nabízí několik různých map, kde musíte najít určité postavy nebo věci. Zpočátku to je jednoduché, později je ale nutné třeba i posunout poklop nebo otevřít dveře, díky čemuž odhalíte kýžený předmět. Dole vidíte položky, které musíte najít a můžete na každou z nich kliknout a odhalit i malou nápovědu, která vám někdy ale vůbec nepomůže, jelikož je formou hádanky. A zatímco zpočátku jsou mapy malé a tudíž i lehké, ke konci se obtížnost brutálně zvýší. Navíc mě po chvíli z té černobílé grafiky začaly bolet oči, ale i tak je tohle parádní odpočinková hra. Příjemným bonusem a asi i nejsilnější stránkou je však něco jiného. Autor vytvořil všechny zvuky svými ústy. Ano, je to tak. Snad tisícovka různých zvuků, které jsou dost často vtipné. Takže kromě usilovného hledání se občas přistihnete, jak jen klikáte na různé předměty ze zvědavosti, jaký zvuk se ozve.

 

Cena: 8 euro

Délka hry: 7 hodin

Odkaz na Steam

 

3) Kona

V březnu vyšla hra, která mě dost ovlivnila. A to i přesto, že horory moc nemám rád a survival žánr jde zcela mimo mě. Jenže Kona dělá všechno tak perfektně, až se sám divím, že ji nezná více lidí. Tak předně, se survival prvky to není tak horké. Prakticky jde o to, udržovat se v teple, protože se nacházíte v sněhem pokryté Kanadě. Poté tu máte ukazatele ohledně vašeho psychického stavu a zdraví a to je vše. Co se týče hororu, Kona buduje spíše na atmosféře, než trapných lekačkách. Jako soukromý detektiv se vydáte do jedné zapadlé vesničky kdesi v Kanadě, abyste záhy zjistili, že váš klient je mrtvý. Začnete tedy odhalovat tajemství tohohle města duchů a postupně dávat dílky skládačky k sobě. Hra je otevřená, takže je jen na vás, zda budete procházet každý dům nebo se vrhnete i na těch pár vedlejších úkolů. A i když tu je nadpřirozený prvek, rozhodně jsem cítil, že sem zapadá a působí hodně uvěřitelně.

 

Na téhle hře je super, že je jen na vás, kam se vydáte a pokud chcete, můžete se snažit skutečně procházet lokace dle logiky (a ne tím stylem, že půjdete od domu k domu...). Audiovizuální stránka je parádní a máte opravdu pocit, že mrznete. Občas ve hře narazíte i na vlky, které ale nemusíte zabít. Buď je můžete odehnat signální pistolí nebo jim hodit maso. Konec hry je pak o něco akčnější, ale není to zas tak hrozné a sedí to sem. Zkrátka a dobře, tohle je opravdový klenot a milovníci detektivek, hororů a atmosférických her by jej neměli minout.

 

Cena: 20 euro

Délka hry: 7 hodin

Odkaz na Steam

 

4) LEGO City Undercover

V dubnu vyšlo staronové LEGO na počítače a velké konzole a... dopadlo to celkem špatně. Hra samotná je úžasná, spíše cílí na jednoho hráče a příběh je parádní. Je to jedno klišé za druhým, ale právě díky těm neustálým popkulturním narážkám jsem si ho tak moc užil. Opět tu je parádní humor, který sedne právě i dospělým lidem. Hratelnost je více zaměřena na hádanky, které jsou sice triviální, ale je to lepší, než zabíjet neustále hromadu generických nepřátel. Právě tímhle zaměřením na hádanky mi hra sedla nejvíce, což ji ihned umístilo na první místo všech LEGO her, které jsem kdy hrál.

 

Bohužel, tenhle port má i extrémně špatnou optimalizaci. Grafika je nic moc, což by zas tak nevadilo, ale hra neustále padá nebo i zamrzá. Nějakých dvacet hodin jsem měl klid a vše jelo v pořádku, jenže pak už to začalo blbnout a občas jsem si i zanadával, jak to mohli takhle domrvit. I přes špatný technický stav bych tuhle hru doporučil všem, kteří mají rádi humor a LEGO hry. Je to něco jiného a pokud navíc máte přehled, co se týče filmů a her, tak si to o to více užijete.

 

Cena: 30 euro

Délka hry: 50 hodin

Odkaz na Steam

 

5) The Infectious Madness of Doctor Dekker

Mám slabost pro FMV hry. Některé z nich nejsou nikdy dokončené (Missing), některé jsou jen lehký nadprůměr (Late Shift), ale právě TIMODD mě dokázal okouzlit, jako žádný jiný titul z této kategorie. Přitom se to může zdát jako strašně nudná hra. Hrajete za psychiatra. Váš předchůdce zemřel, tudíž vy po něm získáte jeho pacienty. Během sezením s několika různými lidmi se tak budete snažit pomoct jim, dostat se přes jejich problémy, ale také vyřešit vraždu vašeho předchůdce. Každý z vašich pacientů je zajímavý, prochází určitým vývojem a dle vašich rad i jednají. Hraní hry probíhá tím stylem, že do speciálního políčka píšete dotazy, na které se jich chcete zeptat, případně tam odpovíte na otázky, které oni kladou vám.

 

A v tomhle je TIMODD unikátní. Není tu žádné menu, kde vybíráte otázky. Můžete se zeptat na cokoliv. A to je hlavním kladem i záporem, jelikož hra funguje na principu klíčových slov, díky kterým vám postava odpoví. Někdy hra nepochopí, na co se ptáte, jindy odpoví na jinou otázku. Systém to není dokonalý, u mě ale v 95% fungoval v pořádku a konverzace probíhala hodně realisticky. Pochválit musím také herce, kteří to zahráli bravurně. Jejich výkon je uvěřitelný, mnohdy budete prožívat určité chvíle s nimi a některé si dost oblíbíte. Navíc hra určí vraha náhodně, takže tu je i určitá znovuhratelnost. A to nejlepší nakonec? TIMODD čerpá z Lovecrafta a jeho mýtu Cthulhu, takže... ano, je to horor. Ke konci už ani vy nebudete tušit, co je realita a bude vás z některých věcí mrazit. Dle toho, jak budete radit vašim pacientům a jak vy sami budete odpovídat na jejich otázky, pak obdržíte body šílenství a ty určí jeden z několika konců.

 

Cena: 9 euro

Délka hry: 20 hodin

Odkaz na Steam

 

6) Vanquish

Co tady dělá hra, která vyšla už před sedmi lety? No, teprve letos se dostala na počítače a je to bomba. Pokud jsem u LEGO City Undercover nadával na optimalizaci a problémy, zde vše šlape, jak má. A ještě jako bonus k tomu, i samotná hra je úžasná. Čeká na vás hromada akce, zajímavý systém pohybu a hromada akce... Ale o tom jsem už psal, ne? Opravdu, takhle akční jízda se jen tak nevidí a bylo těžké tu hru odložit, dokud jsem ji nedohrál do konce. Vanquish má i příběh, který je ale zpočátku nezajímavý. Ke konci se rozjede, ale skončí to v tom nejlepším. Hlavní postava je klasický drsňák, který si zapálí cigaretu, i když visí nad propastí a drží se pouze jednou rukou, protože proč by ne. Tahle hra navíc vůbec nezestárla, co se týče hratelnosti. Pokud tedy toužíte po akci a hromadě nepřátel, které můžete zničit, kupte si tohle. Nebudete litovat.

 

Cena: 20 euro

Délka hry: 11 hodin

Odkaz na Steam

 

7) The Darkside Detective

Adventury jsou žánr, kterému moc neholduju. Většinou tam sbíráte hromadu věcí, ty pak nesmyslně kombinujete a i když jsem se snažil mít tenhle žánr rád, nenašel jsem si k němu nikdy cestu. I proto radši hraju HOG hry, případně teď tenhle malý klenot. TDD je lehoučká adventura, která spíše než mozku dá zabrat vaší bránici. Je totiž opravdu hodně vtipná, pomalu každá věta skrývá nějakou popkulturní narážku nebo je sama o sobě vtipem. Hlavní postavou je detektiv, který vyšetřuje nadpřirozené jevy. Jako váš parťák slouží totální blbeček, policista Dooley. Ten z rukávu sype jednu hloupou větu za druhou, až si budete říkat, že to není možné. Čeká tu na vás šest různých případů, ty první jsou bohužel dost krátké, ke konci už jsou delší, ale i tak to není nic, co byste za jedno odpoledne nezvládli dohrát. Ještě dodám, že i audiovizuální styl je parádní a není to jen další kostičkovaná zvrácenost, jakých se v posledních letech vyrojilo hodně.

 

Cena: 11,5 euro

Délka hry: 5 hodin

Odkaz na Steam

 

8) West of Loathing

Další vtipná hra. A tentokrát western. WOL by se dala nejlépe popsat jako černobílá ujetá hra z prostředí westernu, kde jsou místo lidí stickmani. Už začátek tohohle titulu vám dá jasně najevo, že tady by bylo marné očekávat cokoliv vážného. Vyberete si druh klobouku, druh koně (normální, šílený nebo duch...) a hurá na dobrodružství. Mapa je velká, je tu hromada různých lokací, logické hádanky, velké množství nepřátel, které ale můžete i ukecat. Ano, tohle je totiž RPG, kde postupně získáváte body zkušeností a za ně si pak odemykáte další levely u schopností. Některé úkoly lze řešit více způsoby, kdy jeden je šílenější než ten druhý. Předměty, které můžete dát své postavě, jsou také celkem nezvyklé, jako když si místo klobouku dáte na hlavu plivátko, z kterého neustále odkapávají sliny. Nebo když jako vaše zbraň bude obrovská kost. Pokud během tahové bitvy (hra se přepne do bojového módu, kdy máte akční body) navíc dojde k potížím, není problém vyčarovat si na pomoc obrovskou fazoli. Nepřátelé také nejsou klasičtí, budete čelit různým pistolníkům, kostlivcům, nemrtvým, ďábelským krávám, duchům, robotům a klaunům. Ano, tahle hra je opravdu šílená.

 

Cena: 11 euro

Délka hry: 10 hodin

Odkaz na Steam

 

9) Heat Signature

Aneb jak jsem čekal několik let na pokračování Gunpointu a místo toho jsem dostal tohle. Ale nezlobím se. Tvůrce Gunpointu se rozhodl vytvořit další originální titul a já mu tleskám. Heat Signature vás vhodí do role jednoho z členů odboje. Máte vlastní plavidlo, s kterým se dostanete na cizí lodě a tam splníte různé úkoly. Ty jsou klasické, jako někoho zajmout, zabít nebo něco ukrást. Vtip je v tom, že si můžete vybrat jeden z mnoha kontraktů a ty těžší mají už tužší nepřátele a i další podmínky, jako že nesmíte spustit alarm apod. Dost často je tak lepší jít stealth postupem, kdy vám bude vhod hromada serepetiček. A tohle je to, v čem Heat Signature exceluje. Do rukou se vám dostane hromada zařízení, z nichž jsou některé hodně užitečné, jiné totálně k ničemu. Hra jde navíc pozastavit, takže není problém vše takticky promyslet. Je to takové obrácené Hotline Miami. Dochází pak často k tak neuvěřitelným situacím.

 

Třeba když proti mě stáli tři nepřátelé a já věděl, že je nestihnu všechny zabít. Zapnul jsem tedy třísekundový teleport a vyměnil si místo s jedním z nepřátel. Zrychlil hru a viděl, jak letící kulky nadělali kaši z jednoho z nepřátel, který stál na mém místě a vůbec netušil, co se děje. Rychle jsem vzal do rukou hasák a zbylé dva nepřátele omráčil. A pak mě teleport hodil zase zpátky na mé místo. Nebo jsem dostal geniální nápad, jak se zbavit místnosti plné nepřátel a rozstřelil okno. To vedlo k tomu, že byli všichni vcucnuti do vesmíru. Jenže jsem zapomněl na to, že jeden ze strážných měl i vstupní kartu u sebe. Takže co teď? Jak se dostanu k muži, kterého mám osvobodit? Opět jsem využil teleport a přenesl se k němu, jenže poté jsem si uvědomil, že už ho nemám nabitý, takže jak z lodi? V té chvíli jsem si všiml barelu, který se nacházel v rohu místnosti a střelil do něj. Následoval výbuch a byli jsme vcucnuti do vesmíru. Jelikož se můj cíl dusil rychleji, než já, rozhodl jsem se pro něj poslat mou loď. No, řekněme, že jsem to málem stihl...  Heat Signature je hodně originální hra a i když může po čase nastat stereotyp, myslím, že je dost parádní na to, aby vás na několik desítek hodin zabavila. A to jsem se ještě nezmínil o tom, že vaši postavu můžou i zajmout nepřátelé a vy pak musíte hrát za jinou, s kterou se můžete vydat zachránit tu vaši předchozí postavu!

 

Cena: 13 euro

Délka hry: nekonečno (hra  sice má konec, ale můžete si vytvořit další galaxii a zase dobývat nepřátelská stanoviště)

Odkaz na Steam

 

10) Finding Paradise

Hra roku 2017. Pokračování parádního klenotu To the Moon je konečně tady a má veškerá očekávání byla naplněna. Hrajete za dva doktory, kteří se vydají do mysli umírajícího člověka a snaží se tam vytvořit určitou vzpomínku. Většinou to bývá věc, kterou daný člověk nestihl za svůj život udělat (jako v prvním díle - vydat se na Měsíc), zde je ale vše tak trochu jinak. Hra je spíše o příběhu, atmosféře, postavách a postupném odkrývání toho, jak tento člověk žil. Vydáváte se do jeho minulosti, až do dětství a zjišťujete, proč je takový, jaký je. Zatímco první díl na tohle vše šel tak nějak normálně, zde se dočkáme hromady jiných věcí. Opravdu nelze prozradit nic z děje, protože byste se tak ochudili o zajímavý zážitek s určitým poselstvím.

 

Hra je hodně smutná a ke konci nejspíše i uroníte nejednu slzu. Na druhou stranu je tu taktéž hromada vtipných scén, popkulturních narážek a dvojsmyslů. Nenechte se zmást tím, že Finding Paradise bylo vytvořeno v programu RPGMaker. Tady nezáleží na grafice. Záleží tu na příběhu, postavách, atmosféře, hudbě. Pro mě je tohle nejlepší hra roku 2017, miloval jsem ji od začátku do konce a navíc ona pointa byla perfektní. Teď jen čekat, až za několik let vyjde třetí díl.

 

Cena: 10 euro

Délka hry: 5 hodin

Odkaz na Steam

 

Bonus - Dusk

Hra Dusk sice ještě nevyšla, ale blíží se její Early Access vydání, takže by bylo vhodné ji tu zmínit. Navíc v roce 2017 jsme se dočkali prvních dvou epizod (celkem 22 map) z plánovaných tří. A co to je? Sen každého oldschool FPS hráče. Je to Blood, Quake, Doom smíchaný dohromady. Zatímco první epizoda je lehčí a nenabízí zas tak moc inovace, druhá je potom zcela něco jiného. Zaměřuje se více na horor, představuje nové úžasné a děsivé nepřátele. Lokace jsou, co se týče designu, naprostá špička (snad jediná hra, kde mě baví hledání secretů). Dokonce se dočkáme i určitých věcí, jako třeba zpomalení času nebo možnosti šplhat po budovách. A pokud jste fanoušky metalu, tak u tohohle budete vrnět blahem. Ale o Dusk napíšu možná někdy v lednu, pokud bude čas. Druhá epizoda si rozhodně zaslouží samostatný článek.

 

Cena: 20 euro

Délka hry: zatím cca 8 hodin

Odkaz na Steam

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama