Recenze seriálu Resident Evil: Lék – nejlepší z nejhorších
Filmy/Seriály Resident Evil Recenze Recenze seriálu Resident Evil: Lék – nejlepší z nejhorších

Recenze seriálu Resident Evil: Lék – nejlepší z nejhorších

Jan Urbančík

Jan Urbančík

18

Solidní podívaná, která však se značkou nemá nic společného.

Reklama

V roce 2020 jsme se dočkali oznámení tří filmových a seriálových projektů ze světa hororové série Resident Evil. Tím prvním byl animovaný seriál Infinite Darkness, který vyšel loni v létě a dopadl poměrně průměrně. Na konci roku nás pak čekal katastrofální film Welcome to Raccoon City, jenž sázel akorát tak na kvalitní fan service. A nyní jsme se konečně dočkali posledního z projektů, který zněl už od začátku zdaleka nejhůř. A jak nakonec dopadl? No už na začátek musím říct, že můj názor se od ostatních fanoušků RE poměrně liší.

  • Datum premiéry: 14. 7. 2022
  • Žánr: Akční, postapokalyptický
  • Showrunner: Andrew Dabb
  • Scénář: Mary Leah Sutton, Andrew Dabb

Nic pro fanoušky

Seriál Resident Evil: Lék se odehrává hned ve dvou časových liniích. Ta první ukazuje rok 2022 a události ve městě New Raccoon City, kde sídlí společnost Umbrella, jež si opět snaží získat dobrou reputaci. Se svými dcerami se zde přestěhuje Albert Wesker, který pracuje jako biochemik na zázračném léku Joy. Ten má však jeden háček, obsahuje t-virus a už jen z toho vám musí být jasné, že se to dříve či později vymkne kontrole. Druhá linka se odehrává v roce 2036 a sleduje už dospělou Jade Wesker, která se snaží přežívat v postapokalyptickém světě.

Jestli si po přečtení anotace řeknete, že tohle není Resident Evil, tak máte naprostou pravdu. Nový seriál má totiž se značkou pramálo společného. Jistě, najdete tady známá jména, ale působí to spíš "aby se neřeklo", než jako zajímavé napojení na lore celé série. S ním je to ostatně také složité. Resident Evil: Lék samozřejmě není kánon, ale tvůrci řekli, že berou ohled na události her. Pravda však je, že jenom z části. Pořádně se zde řeší pouze incident v Raccoon City, a i ten je značně nevyužit, což je velká škoda.

Na internetu už teď najdete spoustu reakcí od fanoušků série, kteří vám řeknou, že je to nejhorší seriál všech dob. Upřímně se té frustraci nedivím, protože Resident Evil: Lék opravdu působí spíš jako výsměch fanouškům. Jistě, najdete zde velmi pěkné reference, ale celý lore je zde natolik ohnutý a úplně zbytečně upravený, že už je to zkrátka jiná série. A přesně tak jsem to pojal i já. Jako novou značku, která dělá své vlastní věci. Myslím si, že seriál by dopadl výrazně lépe, pokud by tu "nálepku" Resident Evil zkrátka neměl.

Překvapivá zábava

Teď už ale k samotnému seriálu. Přiznám se, že ačkoli mě anotace původně vůbec nezaujala, tak mi přišel příběh poměrně solidní. Kombinování dvou dějových linek je zajímavé a každá je výrazně odlišná. Ta současná je klasické postapo, které sází především na akci. Lepší se mi zdála linka z New Raccoon City, kde se více dozvídáme o Umbrelle a hlavních postavách.

A když už je řeč o charakterech, je třeba říct, že jde o jeden z největších problémů tohoto seriálu. V obou linkách byste našli hned několik velmi zajímavých vedlejších postav, které mají potenciál do budoucna, jenže filmaři se je v drtivé většině případů rozhodli po chvíli zabít. Místo nich zůstáváme "uvězněni" s neuvěřitelně otravnou hlavní dvojicí Billie a Jade Wesker, jejíž chování je zkrátka nepochopitelné. Hlavně druhá jmenovaná se neustále snaží působit jako velká rebelka, ale její "úžasné" hlášky zřejmě už v první epizodě spoustu diváků odradí. Dialogy navíc mnohdy působí vyloženě trapně a moc to nezachraňují ani dobré herecké výkony. Nejvýraznější je samozřejmě Lance Reddick jako Albert Wesker.

Můžu vás potěšit alespoň tím, že první epizoda je nejhorší a pak jde kvalita nahoru, až do čtvrtého dílu, který je jasně nejlepší, potom to jde zase dolů. I tak nemůžu říct, že bych se do sledování musel nutit, právě naopak, příběh mě zaujal a byl jsem zvědavý, co se stane dál. Jen mám pocit, že si tvůrci ukousli až moc velké sousto, protože první série končí v obou linkách prakticky uprostřed děje.

Pochválit každopádně musím, na rozdíl od Welcome to Raccoon City, vizuální efekty a výpravu. Konečně jsme se dočkali něčeho, co má alespoň dobrou produkční kvalitu a rozhodně to celému zážitku pomáhá. Navíc se můžete těšit na různé druhy monster, kde si konečně fanoušci RE přijdou na své. Jsou tu lickeři, zmutovaní pavouci a psi či třeba Dr. Salvador z Resident Evilu 4. Najdeme zde i ikonické zbraně, jako například Red9 ze stejné hry. Především jsou tu ale zombie, které jsou označovány jako "Zeros". Nejsou to však ty pomalé zombie, jaké je známe z her, umí totiž běhat a jsou opravdu agresivní. To samozřejmě úplně mění celou dynamiku a jen podtrhuje to, co už jsem říkal, jde především o akci než horor. Bát se opravdu nebudete.

Nutno ale říct, že některé akční scény jsou velmi dobře natočené a užil jsem si je. S tím už však souvisí další problém tohoto seriálu, a tím je naprosto příšerně zvolená hudba. Nepamatuju si, že bych někdy něco takového zažil, zkrátka jakákoli písnička, která zde zazní, je naprosto nepatřičná a úplně ničí celou atmosféru.

Ačkoli recenze vyzněla především negativně, na závěr musím říct, že jsem si seriál zkrátka užil. Musíte mu hodně odpustit, ať už jde o již zmíněnou hudbu, nelogické a otravné chování postav či hlavně fakt, že tohle není Resident Evil. A jak se vám bude líbit tedy záleží na tom, jak ho pojmete. Pokud budete očekávat něco aspoň trochu věrného hrám, budete zklamáni, ne-li přímo naštváni. Kromě pár herních referencí a známých monster tady tvůrci na herní lore plivou, než že by ho používali v dobrém úmyslu. Jestli se ale smíříte s tím, že jde o seriál, který známý název používá jen jako nálepku pro získání pozornosti, možná se, stejně jako já, budete bavit.

Resident Evil

Verdikt

Proč se filmaři někdy nepokusí natočit opravdový survival horor podle RE, to mi hlava nebere. Že se o nic takového nesnaží ani nový hraný seriál, to je jasné už od začátku. Resident Evil: Lék může působit až jako výsměch herním fanouškům, ale pokud přistoupíte na jeho hru a překousnete některé nedostatky, může na vás čekat docela solidní zábava.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělé efekty a celkově produkční kvalita
Zábavné akční scény
Dobré herecké výkony
Monstra a herní reference
Zajímavý příběh...
...který však s RE nemá nic společného
Otravné a nelogicky se chovající hlavní postavy
Většina vedlejších postav byla trestuhodně nevyužita
Nevhodně zvolená hudba narušuje atmosféru
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama