Dojmy: Anno 1800 – návrat budovatelské strategie zpět do minulosti
Preview Anno 1800 Novinka Dojmy: Anno 1800 – návrat budovatelské strategie zpět do minulosti

Dojmy: Anno 1800 – návrat budovatelské strategie zpět do minulosti

Jakub Němec

Jakub Němec

7
Platformy Windows PC

Kolonizujte a obchodujte na začátku století páry.

Reklama

Někteří hráči vidí neradi, když se s jejich oblíbenou sérií dělají hokusy pokusy. Proto možná Ubisoft narazil, když obchodně-budovatelskou strategickou sérii Anno před sedmi lety vyslal do blízké budoucnosti (2070) a poté ještě o další století dále (2205). Fanoušci původních historických dílů se mohou těšit na další nášup jimi vyhledávané zábavy, protože již 26. února se dílko studia Blue Byte Software Anno 1800 podívá na naše počítače. My jsme si jej mohli na Gamescomu zahrát. Jak nás zaujalo?

Kolonizátor bez šnapsu nepřežije

Před námi se rozprostírá louka ohraničená lesy a spousta osadníků netušících co by měli dělat. Ještě že mají po ruce schopné budovatele, kteří rozvrhnou, kde se mají postavit první obydlí, farmy, políčka brambor a přístav. S každým novým přístřeškem či dílnou se rozšiřuje množství zásob, jimiž můžete disponovat při rozšiřování městečka, jež začíná působit velmi živým dojmem. Nejen z práce je ovšem člověk živ, a proto hledá nějakou zábavu. Bystrý představitel aglomerace proto navrhne postavit první hospůdku v blízkosti většiny obydlí. Co se zde ovšem bude podávat?

Začnete se tedy starat o výrobu alkoholu, která však potřebuje nezbytné suroviny. Založíte políčko brambor vhodných pro výrobu lihu, a začnete stáčet první šnaps. S pitím ovšem přichází hlad a chtělo by to zakousnout nějakou klobásku (studio Blue Byte zkrátka své německé kořeny nezapře), takže následuje stavba vepřína, po němž nutně musí přijít na řadu řezník. Jen z náznaku sami tušíte, že provázaný a funkční ekonomický model série Anno zůstává. Samozřejmostí je budování obchodních cest a prodej materiálu počítačem ovládaným oponentům.

Po dvaceti minutách v prostředí Anno 1800 jsme docela spokojeni. Pocit z dobývání Nového světa v nás rezonuje ještě teď a rádi se do malebného prostředí začátku 19. století vrátíme. Období, kdy manufaktury pomalu nahrazují továrny s parním strojem, totiž skýtá mnohé příležitosti, jak obchodně i vojensky přechytračit soupeře. Doufejme, že se do vydání plné verze 26. února 2019 podaří odstranit některé nešvary umělé inteligence a vylepšit pathfinding (loď se zasekla o pobřeží) a my si budeme užívat budování městečka jako za starých časů.

Anno 1800 vyjde 26. února 2019 na PC. Původně Ubisoft sliboval zimu 2018. Hru předobjednáte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama