Epic Games ve sporu s Apple a Google
Fortnite Novinka Epic Games ve sporu s Apple a Google

Epic Games ve sporu s Apple a Google

Ondřej Partl

Ondřej Partl

51
Platformy Apple iOS Android Android

Jádrem konfliktu je monetizace Fortnite.

Reklama

Aktualizace: Odebrání se hra ze stejných důvodů dočkala i z obchodu Google Play, takže Epic podal žalobu i na Google. Na Android si titul nicméně můžete stále stáhnout přímo od Epicu.


Původní zpráva: Od dnešního večera mají smůlu všichni zájemci, kteří by si chtěli stáhnout populární titul Fortnite na zařízení s operačními systémy iOS, jelikož z App Store byla dnes hra odebrána.

Důvodem tohoto odebrání má být zakomponování nové přímé platební metody, díky níž si můžete zakoupit virtuální měnu V-Bucks za sníženou částku, která je zapříčiněna odbouráním provize pro společnost Apple (údajně kolem 30 %), přičemž hráči, kteří v nedávné době zakoupili měnu pomocí staré metody, dokonce dostali odškodnění v podobě určitého obnosu této virtuální měny.

Problém však ale vězí v tom, že podle společnosti Apple se jedná o přímé porušení smluvních podmínek, pročež reagovala tak, že hru jednoduše ze svého obchodu stáhla, kdy si ji tedy nemohou stáhnout případní další zájemci (majitelé hry z minulosti ji však i nadále mohou hrát, avšak je otázka, jak to bude v případné budoucnosti s aktualizacemi). Zajímavostí posléze je, že podobný systém plateb mají i různé jiné aplikace od McDonalds či Starbucks, avšak ty nikdo z Apple neřeší.

Mezitím se Epic rozhodl k poměrně razantnímu kroku, kdy tuto situaci chce řešit právní cestou skrze podání žaloby. Podle ředitele Epicu Tima Sweeneyho pak tato provize společnosti není žádným způsobem v aktuální době opodstatněná a je třeba ji snížit (Epic Games Store si bere například provizi maximálně12 %).

Na internet se následně dokonce dostalo i oficiální video, které poměrně vtipnou formou přímo útočí na Apple a závádí novou kampaň #FreeFortnite.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama