Novinky o železe #1 - grafiky všech velikostí a recenze RTX 4060
Crysis Novinka Novinky o železe #1 - grafiky všech velikostí a recenze RTX 4060

Novinky o železe #1 - grafiky všech velikostí a recenze RTX 4060

David Jiránek

David Jiránek

1

Na RTX 4060 se fronty nestojí, přesto je o Nvidii slyšet všude možně. Intel mezitím opravuje výkon v Assassin's Creed.

Reklama

Na Zingu příležitostně najdete novinky okolo herního hardwaru. O Konzolích, handheldech, i počítačových komponentech (zejména grafikách a procesorech) kolegové pravidelně píší. Někomu to ovšem nemusí stačit a na herním portálu zkrátka na určitý hardware, kterým si můžete vytunit svůj počítač, nezbývá místo. Proto každý týden budeme přinášet to nejlepší z našeho partnerského webu PCTuning, kde rozebírají zkušení redaktoři hardware opravdu do nejmenších detailů.

Malé i velké grafiky

Chladiče grafických karet jsou každým rokem stále větší, což jste možná při upgradu ve vaší počítačové skříni zaznamenali. Najít high-end grafiku, která se vejde do dvou slotů, lze považovat za menší zázrak. AFOX má přesně takovou, jde přitom o RTX 4090. Blower chladič není ničím výjimečným, ale u takto drahých karet se jen tak nevidí.

Opačným extrémem je referenční chladič pro RTX 4090 Ti, nebo RTX Titan. Přesné jméno zatím neznáme. Informace o této grafice unikají už snad půl roku. Původně se mělo za to, že tato verze vůbec nevznikne. Ostatně příkon prototypu až 900 W a tavení zdroje není dobrá vizitka.

Nvidia má na odladění nového modelu času dost. Nová generace grafik (nejspíše označená jako RTX série 50) dorazí až v roce 2025. O této novince ostatně byla řeč i na Zingu.

Aby se vše netočilo jen okolo Nvidie, zmíníme Intel. Kartu od modrého týmu má v počítači asi málokdo a Intel Arc není žádný hit, ale potenciál do budoucna snad má. Nové ovladače těm pár majitelům přesto vykouzlí úsměv na tváři. Přinášejí totiž zvýšení výkonu ve starším Assassin's Creed Unity. A nejde jen o pár procent, spíše o desítky FPS. To bychom si nechali líbit i u AMD a Nvidie.

Recenze RTX 4060, fronty nečekejte

V týdnu Nvidia spustila prodej GeForce RTX 4060, zatím nejdostupnějšího modelu s architekturou Ada Lovelace. Podrobnou recenzi (jen 16 kapitol) najdete zde. Nechybí testy v Cyberpunku 2077, Witcherovi, Far Cry 6 nebo Metro Exodus. Pokud se vám zdálo, že v mluvíme hodně o Nvidii, tak věřte, že vydáním této grafiky slaví spíše v AMD, jelikož jejich řada v tomto segmentu nabídne lepší poměr ceny a výkonu. Každopádně zde získáte aspoň DLSS 3 a kodek AV1. Na RTX 4060 se zkrátka fronty tvořit nebudou, doslova. Víc ostatně v recenzi.

Pokud máte doma Radeon RX7600 od AMD, můžete mrknout do článku, kde dlouholetý redaktor PCT Adam Vágner tuní tento model s cílem snížit teploty, zredukovat hlučnost a samozřejmě vytlačit pár FPS navíc. Zda se mu to povedlo zjistíte zde.

O Applu i Linuxu

Jestli vám Zing Podcast nestačí, můžete naladit Pokec o železe. Poslední díl měl kromě grafik jasné téma - Apple Vision Pro. Headset pro virtuální a rozšířenou realitu (Apple ani jedno z těchto slovíček nepoužívá, takže těžko soudit do jaké kategorie brýle zařadit) může přinést revoluci v segmentu po vzoru iPhonu.

Na závěr zde máme něco pro uživatele na Linuxu. Pokud hodláte přesedlat z Windows nebo MacOS, asi po chvilce začnete googlit, jak spustit na Linuxu programy určené pro okna. Tak přesně k tomuto jsme pro vás připravili článek.

Ze starších hardwarových kuriozit ještě můžete kouknout na grafiku za milion korun, která nerozjede ani Crysis. Za týden se uvidíme znovu u pořádného herního železa.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama