Dojmy z hraní The Chant
Preview The Chant Článek Dojmy z hraní The Chant

Dojmy z hraní The Chant

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Chystaný horor potěší fanoušky The Evil Within.

Reklama

Když jsem poprvé zahlédl trailer na The Chant, myslel jsem si, že jde o další horor na styl interaktivních filmů od Supermassive Games. Z dalších ukázek ale začínalo být jasné, že je to spíše akční adventura, která má poměrně blízko klasickým survival hororům jako Resident Evil a především The Evil Within. Právě k této sérii má novinka od studia Brass Token zdaleka nejblíž.

Ve hře se vžijete do role Jessicy, která odjela na vzdálený ostrov, aby na chvíli utekla od svých problémů. Koná se zde jakási spirituální seance, jež však nedopadne vůbec dobře, a naopak přivolá zlou entitu. Ta teď lidi na ostrově pronásleduje a dohání je k šílenství.

Na Gamescomu jsem se ke hře dostal za zavřenými dveřmi. Nejprve mi byla puštěna krátká prezentace vysvětlující všechny důležité mechaniky a poté jsem se mohl pustit přímo do hrání. Šlo o poměrně velkorysou ukázku ze začátku třetí kapitoly. Většinu času jsem strávil ve venkovních lokacích, ale podíval jsem se také do temných dolů.

Po technické stránce rozhodně nejde o žádný skvost, před tím nemá smysl zavírat oči. Stále jde však o AA titul a nemůžeme tedy očekávat to nejlepší. Grafika je vzhledem k tomu poměrně solidní, horší jsou animace obličeje, které občas vypadají poměrně nepřirozeně. A je to docela škoda, protože se na hře podílelo hned několik talentovaných herců. Hlavní postavu Jessicu dabuje Siobhan Williams, která si zahrála Lauru v nedávném The Quarry od již zmíněných Supermassive Games.

Vypíchnout každopádně musím hratelnost, která mě docela překvapila. Hra je totiž mnohem akčnější, než by se na první pohled mohlo zdát, ale nepřijde mi, že by to bylo negativum, spíš naopak. Soubojový systém mi totiž přijde zajímavě vymyšlený. V zásadě se musíte starat hned o tři statistiky: zdraví, příčetnost a duši. Nepřátelé vám neubližují jenom fyzicky, ale také psychicky, některé lokace vám dokonce ničí příčetnost samy o sobě. Pokud vám dojde, Jess zpanikaří a nezbývá vám nic jiného, než utíkat. Všechny statistiky je však možné doplnit pomocí léčících předmětů, jež nacházíte po cestě. Příčetnost jde pak znovu získat také meditací, ale za cenu ztráty duchovna.

Jak již padlo na začátku, hra v mnoha ohledech připomíná survival horory. Na rozdíl od většiny je tu však rozdíl v samotném souboji. Zatímco už zmíněné série Resident Evil a The Evil Within sází na střílení ze zbraní, v The Chant se musíte spolehnout na zbraně na blízko. Konkrétně máte k dispozici zápalnou louč či další podobné předměty. Všechny se každopádně opotřebovávají a na výrobu dalších potřebujete suroviny. Jess má však i další triky v rukávu, jako například házení soli pro zmatení nepřítele či použití speciálních schopností, opět za cenu duše. Pokud vám ale dojde všechno, musíte se dát na útěk.

Kromě klasických nepřátel, kterých je samozřejmě hned celá řada, si zabojujete také proti bossům. Především u nich je klíčové co nejefektivněji zkombinovat všechen váš dostupný arzenál, schopnosti a také uhýbání. Bossové vám mohou dát docela zabrat, nějaké Dark Souls však opravdu nečekejte.

Hra je sice dost akční, ale nejde v ní jenom o souboj, to ani zdaleka. Nejvíce času strávíte prozkoumáváním lokací, sbíráním surovin, jež jsou klíčové pro vaše přežití, ale také dokumentů a filmových pásek, které poodhalují příběhové pozadí. Nechybí ani hledání předmětů důležitých pro další postup, ať už jde o různé klíče či jiné věci, jež občas musíte zkombinovat, aby otevřely cestu dál. Čekají na vás i logické hádanky a možnost upgradování některých schopností, ať už aktivních, nebo pasivních.

Ačkoli tak hru vývojáři nikdy nenazvali, a ani se to na první pohled nemusí zdát, The Chant je survival horor jako vyšitý. Po technické stránce sice trochu slabší, ale zasazení je opravdu zajímavé a hratelnost mi přišla velmi zábavná, z ukázky jsem odcházel s pozitivními dojmy. Debut studia Brass Token má tedy dobře našlápnuto a já jenom doufám, že celá hra bude tak dobrá jako demo, které jsem si mohl vyzkoušet. Už dlouho toužím po třetím The Evil Within, a přestože tento titul není ani zdaleka plnohodnotná náhrada, rozhodně může ukojit mou touhu po nějaké podobné hře.

The Chant vychází 3. listopadu tohoto roku na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S.


Gamescom 2022 reportáže magazínu ZING.cz vám přináší herní notebooky Acer Nitro, s procesory až Intel Core i7.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama