Dojmy z hraní Sherlock Holmes The Awakened
Preview Sherlock Holmes: The Awakened Článek Dojmy z hraní Sherlock Holmes The Awakened

Dojmy z hraní Sherlock Holmes The Awakened

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Frogwares sází na jistotu, ale vůbec to nevadí.

Reklama

Přestože jsou klasické adventury mnohem menším žánrem než v době své největší slávy, stále se najdou série, které jsou tu s námi i nadále a těší se novým, povedeným dílům. Loni to byla nová Syberia a letos to, alespoň doufám, bude Sherlock Holmes The Awakened. Vývojáři z Frogwares to rozhodně nemají jednoduché, po Chapter One se chtěli pustit do dalšího, ještě ambicióznějšího projektu, ale do toho přišla válka. Někteří zaměstnanci studia zůstali na Ukrajině a pomáhají, kde je to potřeba, jiní jsou rozesetí po Evropě. I přes tyto náročné podmínky se rozhodli dál vyvíjet hry, byť nemohli pokračovat v onom velkém projektu. Rozhodli se pro něco menšího, ale stále velmi ambiciózního – remake hry Sherlock Holmes The Awakened.

Ačkoli je titul ale jako remake prezentován, jde spíš o reimaginaci. Už od oznámení bylo jasné, že až na základní kostru, netradiční spojení slavného detektiva a mýtu Cthulhu, v podstatě nezůstal kámen na kameni. Vývojáři následně požádali fanoušky na Kickstarteru o finanční podporu, jež byla opravdu velkorysá. Cíl se rychle splnil a stejně tak všechny stretch goaly. Vývoj tak mohl pokračovat a nyní, na začátku roku 2023, se pomalu blíží do finiše. Frogwares tak backerům přinesli slibované demo a já, jakožto jeden z nich, jsem ho vyzkoušel, abych se mohl podělit o první dojmy.

Pokud jste hráli Chapter One, tak v podstatě víte, do čeho jdete. Hratelnost je téměř identická, nicméně už se nepohybujeme v otevřeném světě, ale v uzavřených lokacích, což podle mě tomuhle žánru přece jenom svědčí víc. Procházíte místnosti, sbíráte důkazy, vyslýcháte místní, rekonstruujete události a nechybí samozřejmě ani myšlenkový palác. Až na jednu konfrontaci, kde jsem měl předložit tři důkazy v řadě, což nefungovalo úplně tak, jak mělo, jsem si gameplay užíval.

Zkoumání důkazů je navíc doplněno o průpovídky Sherlocka, jemuž opět propůjčil hlas Alex Jordan. Stejně jako v Chapter One odvedl dobrou práci. A ano, jak vývojáři slíbili, zahrajeme si také za doktora Watsona, byť jeho role v ukázce byla poměrně omezená, a zatím nevíme, kolik herního času dostane. Je to ale rozhodně příjemná změna.

Ani graficky asi nebudete překvapeni, hru pohání Unreal Engine 4 a je vidět, že autoři využili spoustu assetů z Chapter One. Ostatně není divu, když vývoj začal teprve loni v dubnu a už brzy má hra vyjít. I tak je grafika pěkná, byť prostředí občas působí trochu strnule. Nejvíc jsem se bál technického stavu, Chapter One jsem hrál na PS5, kde to bylo s frameratem velmi špatné, demo The Awakened na PC ale běželo pěkně. Zpočátku sice nastávaly záseky, ale rychle jsem zjistil, že to nejspíš bude špatnou implementací V-Syncu, protože po jeho vypnutí ustaly.

Ukázka se odehrává ve třetí kapitole, ve švýcarském sanatoriu, což je podle mě dobře zvolená lokace. Výborně totiž ukazuje změnu atmosféry celé hry. Zatímco Chapter One nabídlo emotivní příběh na prosluněném ostrově Cordona, tentokrát nás čeká něco mnohem temnějšího. Hned v úvodu dema je patrné, že se budeme setkávat se šílenými postavami a že šílet postupně bude také samotný Sherlock, právě na to jsem opravdu zvědavý. Vývojáři z Frogwares už mnohokrát dokázali, že jsou experti na skvělé příběhy, a zatím všechno napovídá tomu, že nezklamou ani s The Awakened. Dobře napsaným dialogům a atmosféře pomáhají také povedeně střižené cutscény. Vše je navíc doplněno o opět velmi povedené české titulky překladatele Petra Ticháčka, takže si hru může užít opravdu každý.

Po dohrání dema jsem rozhodně pozitivně naladěn, a ještě víc se tak těším na plnou verzi. Ta by podle všeho měla dorazit už v únoru, ale přesné datum vydání zatím neznáme. Hra každopádně míří na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S a Nintendo Switch.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama