Antihero – viktoriánská Anglie a její temná stránka
Antihero Recenze Antihero – viktoriánská Anglie a její temná stránka

Antihero – viktoriánská Anglie a její temná stránka

Jakub Němec

Jakub Němec

Poodhalte závoj tajemství nad fungováním precizního soukolí loupežného gangu v impériu Jejího veličenstva.

Reklama

Dobrých tahových strategií není nikdy dost. Podobná myšlenka se usadila v hlavě Tima Conklinga, jediného vývojáře stojícího za novinkou Antihero. Po měsících práce se jeho titul přestěhoval z vesmíru připravovaných titulů do světa dokončených projektů. Pojďte s námi zjistit, jestli jediný nadšenec může vytvořit hru, jež dokáže zaujmout v tvrdé konkurenci indie her.

Oliver Twist by se divil

Neproniknutelná smogová mlha se plazí ulicemi měst britského impéria. Nikdo si nemůže být jist bezpečím své peněženky, ani svým životem, protože okolím se toulají dobře organizované loupeživé bandy. V poslední době jsou více než podrážděné. Do pevně zavedeného systému zlodějských gangů se totiž snaží prosadit skupina okolo nováčka Lightfingera, která svou činností poruší křehkou rovnováhu vzájemných vztahů lapků ve městě. Nemůže se proto divit, že se na něj všichni vrhnou a chtějí se jej zbavit.

„Díky Dickensovi víme, že život na ulici nebyl pro děti žádný med, a proto se nemůžete divit, že se jich protivník bude zbavovat s palicí v ruce nebo na ně pošle starého zhýralce, který je naláká k sobě do klece a odveze neznámo kam.“

Někde v těchto místech se do příběhu zapojuje hráč samotný. Z počátku musíte přivést k životu svou gildu a najít ji místo na smrdutém oparem zahaleném slunci. První střety jsou spíše manuálem do dalších bojů. Naučíte se elementární principy práce se spodinou velkoměsta, z níž vytvoříte mocnou strukturu ovládající celé čtvrti, později města. Základem je pohyb vašeho hrdiny po městě. Objevujete ulice a důležité stavby, prohledáváte a zbavujete zbytečných peněz domy, ve velkých sídlech ulehčujete sejfům od jejich přecpanosti drahokamy a občas vašemu zraku neunikne ani cenné umění. S dostatkem peněz a znalostí města lze budovat pevnou infrastrukturu vaší zlodějské instituce. Statečnost vašeho reka se projeví především na konci kola, kdy se běží ukrýt na základnu, zatímco všichni podřízení jsou ponecháni napospas protivníkovým krokům. Má to ovšem tu výhodu, že Lightfinger, ani jeho pobočnice Emma, nezemřou.

Základní jednotkou, která je vám po ruce za misku polévky, jsou sirotci. Milé a nevinné dětské tváře mohou infiltrovat veškeré podniky, z nichž vám budou přinášet různé benefity – z banky peníze na pronájem jednotek, z továren lucerničky na vylepšování cechovního domu, v katedrále posbírají klepy na očerňující dopisy a v hospodě ukecají slevu na hromotluky bránící vaše zájmy. Díky Dickensovi víme, že život na ulici nebyl pro děti žádný med, a proto se nemůžete divit, že se jich protivník bude zbavovat s palicí v ruce nebo na ně pošle starého zhýralce, který je naláká k sobě do klece a odveze neznámo kam.

A nyní k dospělým

Lightfinger však nevede jen nezvedenou bandu mladistvých raubířů. Za své těžce získané zlaťáky přivítá pod svá křídla gaunery, kteří na dva tahy střeží ulice a podniky. Mnohem zajímavěji se jeví investice do vůdce gangů, jež zůstane ve vaší partě do své smrti. Řeší ozbrojené střety a vymaňuje budovy z nepřátelského vlivu, za což získává vylepšení posilující zranění, bohatší kořist či úspěšnější vyhánění sirotků. K čistě obranným jednotkám patří prohnaný záškodník, který umí v místech vašeho vlivu na dvě kola nastražit past, která dočasně omráčí nepřátelské jednotky. Pro ty, co nemají hluboko do kapsy, se nabízí lákavá možnost pronajmout asasína, ale pouze na jednu akci, během níž však zlikviduje v podstatě jakýkoliv cíl. Do vaší party může patřit také únosce nepřátelských dětí a další pochybné živnosti, které pomohou degradovat vliv konkurence.

Pod jednou střechou

Základna zlodějského cechu sice stojí na kraji města, což ovšem neznamená, že by neměl být v centru vašeho zájmu. Investicí získaných lucerniček z továren postupně získáte možnosti pronájmu různých jednotek (první vždy dostanete zdarma), jejich vylepšení, např. více životů, zdokonalení se dostane vaší postavě, které můžete přidat více akcí za kolo nebo ji vybavit zbraní. Upgrade můžete provést většinou jednou za kolo, protože druhá investice za kolo má vyšší hodnotu než původně. Pousmějete se také ve chvíli, kdy jste úplně na mizině, protože můžete místo vybavení domácnosti poslat své nohsledy žebrat a vždy donesou obnos či lucerny, které můžete použít v dalším tahu.

„Mimo funkční a zábavné principy, které nabízí spoustu možností, jak přechytračit nepřítele, může být lákadlem audiovizuální stránka.“

Jak jste si možná všimli, stále jsem nezmínil, co musíte udělat pro vítězství. Základem je získávání vítězných bodů. Ty obdržíte za infiltraci kostela (zisk zpovědních tajemství, která lze zřejmě dobře využít), prací pro dobro společnosti (zabíjení cílů bohatých vrstev, jichž se chce město zbavit) a tvorbu úplatků z přebytků lucerniček. Některé mise si žádají ještě specifický krok navíc, např. krádež královských klenotů.

Neexistuje zaručený postup, který vás ke kýžené výhře dovede. Nejkomplexnější se jeví kombinace všech přístupů. Nic vám ovšem nebrání v zabírání nemovitostí a ovládnutí hry přes peníze, jednotky nepřítele totiž můžete pohodlně likvidovat nájemnými vrahy. Nebo byste raději vytvořili teror pomocí síly vašich gangů, které budou cílit na zabijácké kontrakty?

„Tim Conkcling zabalil svůj počin do ostrých kontur evokujících komiks. Báječně rozhýbané animace navíc obsahují správnou dávku vtipnosti a roztomilosti, jež dodává dostatečný nadhled nad tažením našeho záporáckého hrdiny.“

Každý hráč si zcela jistě vytvoří svůj osobitý styl, který ovšem umělá inteligence prověří jen z části. Mnohem zajímavější budou multiplayerová klání, k nimž titul zřejmě směřuje, protože kampaň vám stěží ukrojí tři až čtyři hodiny času. Hra proti kamarádovi ovšem nabízí další porci zábavy. Zatím pouze na čtyřech velkých mapách, kde je variabilita zaměřena na různé úkoly a možnosti uzpůsobení podmínek pro jednotlivé zápasy.

Na první dobrou

Antihero je překvapivě povedeno hrou. Mimo funkční a zábavné principy, které nabízí spoustu možností, jak přechytračit nepřítele, může být lákadlem audiovizuální stránka. Neočekávejte realistickou grafiku, ta u tahových her vůbec není třeba. Tim Conkcling zabalil svůj počin do ostrých kontur evokujících komiks. Báječně rozhýbané animace navíc obsahují správnou dávku vtipnosti a roztomilosti, jež dodává dostatečný nadhled nad tažením našeho záporáckého hrdiny. Do uší vám k tomu bude znít viktoriánsky laděná hudba, která tvoří závěrečnou tečku za povedeným technickým zpracováním.

Investice do Antihero můžeme vřele doporučit. K dispozici budete sice mít relativně malý počet jednotek, ale dostatečná variabilita jejich užití tento nedostatek částečně kompenzuje. Plná síla titulu se projeví až v multiplayerovém zápolení s kamarády, kde se teprve ukáže vaše proradnost a taktická vychytralost.

Antihero

Verdikt

Antihero nabídne neotřelý pohled na přežívání zlodějského cechu v 19. století. Za vcelku slušný obnos obdržíte zábavnou a docela návykovou tahovou strategii, jejíž kampaň sice zvládnete pokořit za odpoledne, ale poté se můžete pustit do záludných soubojů s kamarády po síti.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

netradiční téma
fungující a lehce pochopitelné herní principy
více cest k vítězství
audiovizuální zpracování
krátká kampaň
malý počet jednotek
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama