Street Fighter V: Arcade Edition - recenze
Recenze Street Fighter V: Arcade Edition - recenze

Street Fighter V: Arcade Edition - recenze

Jakub Němec

Jakub Němec

4

Skvadra borců a obdařených děv se vrací zpět ve výroční edici.

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Street Fighter slaví třicet let od svého prvního dílu, a to se musí řádně oslavit. Chlapci z Capcomu si narozeninové veselí představují tak, že vám nabídnou pátý díl z roku 2016, jen značně vylepšený o nové módy, bonusy a samozřejmě postavy. Před dvěma lety mělo čtvrté pokračování kultovní bojovky docela úspěch, takže určitě není na škodu připomenout a navázat na poslední díl. Vyplatí se investovat peníze do Arcade Edition? To se dočtete v naší recenzi.

Základní balení

Předpokládám, že všichni čtenáři naší recenze jsou obeznámeni s hlavní náplní fenoménu Street Fighter. Je ovšem dobrým zvykem představit i staré známé, a proto si řekněme, že se jedná o pouliční zápasy jeden na jednoho, kde se rivalové celého světa pokouší druhou stranu přesvědčit, že jejich bojové umění je to nejlepší. Protože se jedná o mistry v daném oboru, očekávejte smrtící komba, která soupeře mohou poslat rychle do limbu.

„Arcade Edition byla připravena především pro hráče, kteří se z rozličných důvodů prozatím nerozhoupali ke koupi pátého dílu.“

Pátý díl přinesl řadu nových postav (mistr jedu F.A.N.G., vnadná Brazilka Laura, věštkyně Menat či ve větrných vírech zahalený Rashid) a na některé kultovní zapomněl, resp. si počkají na některou z vln rozšíření (např. za nepostradatelného Guila si zahrajete pouze pokud jste vlastníci první sezóny, což se nám dost nelíbí). Japonští tvůrci se snaží držet dlouho budovaného příběhové pozadí (ano, stejně jako v Tekkenovi se nemlátí jen tak, ale většinou v tom hraje svou roli záchrana světa a podobné maličkosti). Zároveň se můžete věnovat poznávání jednotlivých postav v krátkých osobních epizodách, jež jsou vyprávěny krátkými anime předěly.

V základní verzi aktuálního pokračování pouličního poměřování sil najdeme klasické režimy v podobě arkády, tréninkového prostředí a přetěžkých trials. Ty vás naučí nejničivější komba jednotlivých hrdinů. Samozřejmě se můžete účastnit hodnocených zápasů v online prostředí, kde získáváte, popř. ztrácíte body na základě vaší úspěšnosti v ringu. Popis původního dílu však není účelem tohoto textu, a proto se pojďme mrknout, čím je Arcade edice této bojovky výjimečná.

Nostalgická vlna

Pravidelní hráči Street Fighteru si už zřejmě zvykli na to, že během několika let vyjdou různé variace na aktuální díl jejich oblíbené mlátičky (vždyť čtvrtý díl měl hned tři zlepšené edice – Super SF, Super SF: Arcade Edition a Ultra SF). Nejzažranější fandové vše řeší Season Passem hned při vydání nového dílu a nemají co řešit. To znamená, že nemusí přemýšlet, zda budou Arcade Edition kupovat, protože veškerý obsah dostanou zdarma. Stejně tak vlastníci základní hry nebudou ochuzeni a mohou si volně stáhnout výroční update, ale nenajdou v něm postavy první a druhé sezóny.

Arcade Edition byla připravena především pro hráče, kteří se z rozličných důvodů prozatím nerozhoupali ke koupi pátého dílu. Ve vylepšeném Street Fighteru na ně čeká veškerý obsah dosavadních updatů a především postavy prvních dvou rozšiřujících DLC, aniž by museli z peněženky vytáhnout další bankovky. Vlastníci původního dílu mohou být naštvaní, ale taková je holt doba.

„Capcom vyslyšel hlasy svých věrných hráčů a vrátil do arkádového režimu možnost bojovat v týmových bitvách. Díky řadě nastavitelných možností si můžete řádění skupin bojovníků po aréně přizpůsobit po svém.“

Čím především láká Arcade Edition ke stáhnutí updatu? Tvůrci se rozhodli implementovat všechny arkádové módy z předchozích dílů. Můžete se tak vrátit v čase a bít se pouze s některými charaktery původního dílu. Těšit se můžete na bonusové úrovně (jasně, valící se sudy) a také na skryté souboje, pokud splníte tehdejší náročné požadavky. Nečekejte však žádnou retro grafiku, ale modely postav většinou v prostředích aktuálního dílu. Samozřejmě je k mání nové ošacení evokující pravěkou dobu prvního automatového pouličního mlácení v doprovodu zmodernizovaných původních melodií.

Za pokoření jednotlivých historických módů obdržíte řadu artworků, které vám dají vzpomenout na kořeny série (některé by zasloužily vytisknout a zarámovat). Přesto více nedostanete, protože zde nenajdete charaktery, jež zatím nejsou v nabídce pátého dílu (např. Blanka či Sagat mají přijít s třetí expanzí). To znamená, že hlavním bossem čtvrté řady není Seth (ten modrý magor mi chybí), ale věčná nemesis – Mistr Bison, což ubírá na autenticitě zážitku. Škoda.

Co nového v ringu?

Capcom vyslyšel hlasy svých věrných hráčů a vrátil do arkádového režimu možnost bojovat v týmových bitvách. Díky řadě nastavitelných možností si můžete řádění skupin bojovníků po aréně přizpůsobit po svém. Půjde o klasický zápas, kdy na sebe budou po řadě nastupovat jednotlivé postavy, nebo raději zvolíte variantu, že se vítězi nedoplní zdraví a připravíte se na jistou variaci survival módu? Volba je čistě na vás.

Mnohem zajímavější novinkou se zdá být značně vylepšený tréninkový mód, který ocení především hráči toužící po profesionální kariéře v této mlátičce. Velmi jasně a přehledně zde totiž zjistíte, kdy má váš oblíbenec největší šanci zasáhnout nepřítele a kdy je po uštědřené ráně nejzranitelnější. To může dovést k dokonalosti vaše schopnosti v internetovém zápolení.

„Mimo pravidelně aktualizované mise se můžete pustit do tzv. Extra Battle, v nich můžete za investovanou herní měnu získat nové zkušenosti či skiny.“

Nejvýraznější změnou prošly sady úderů jednotlivých postav. Některé byly mírně oslabeny, jiným pozměněny útoky tak, aby byly schopné konkurovat nejsilnějším charakterům. Všichni se ovšem těšili především na nové speciální mnohdy zakončovací údery (V-Triggers), které dají nové možnosti, jak zlomit odpor ostatních pouličních rváčů.

Recept na dlouhověkost

Žádné dnešní mlátičky nemají problém oslovit nové hráče, protože každý občas potřebuje odventilovat a dát na zadek někomu, kdo si to evidentně zaslouží. Ještě lépe v partě lidí u jedné televize či obrazovky, kdy se zábava šroubuje směrem vzhůru. Co ovšem dělat, když jste sami? Můžete se vrhnout do online zápasů, ale poté co vám zažraná komunita několikrát vypráší kožich (matchfinding je k nováčkům a občasným hráčům dost krutý), vás chuť na další zlepšování vlastních pohybů omrzí.

Capcom se poučil u jiných žánrů a nabídl novou možnost, jak ve světě nepřirozeně muskulaturních jedinců s přehnaně zvýrazněnými sekundárními znaky mužů a žen (prostě hrajete japonskou hru, zvykejte si) utopit každý týden aspoň chvilku času. Mimo pravidelně aktualizované mise se můžete pustit do tzv. Extra Battle, v nich můžete za investovanou herní měnu získat nové zkušenosti či skiny. Není to žádná převratná novinka, ale snahu studia o posílení vztahu k Street Fighteru nemůžeme nepochválit.

Hadoken!

Street Fighter V: Arcade Edition velmi povedeně připomíná, že počin japonského studia Capcom si zaslouží svou pozornost mezi aktuálně vydanými bojovkami Injustice 2 a Tekken 7. Přestože se trošku krčí v jejich stínu, nová verze pouličního soupeření zlepšuje původní hratelnost v každém ohledu. Takže pokud jste zatím odkládali koupi Street Fighteru, jste mlátičkově pozitivní a máte dost DC komiksového zápolení, dejte Ryovi a Kenovi šanci, určitě nezklamou.

S opatrností ovšem přistupujte v případě, že nejste ztotožnění s východní stylizací postav, protože bujné poprsí bojovnic a svalstvo mužů by mohlo zasáhnout vaše estetické cítění. Občasné hráče v mém okolí zaráží především důraz na ztvárnění dlaní a chodidel, jež jsou nepřirozeně velké. Na druhou stranu během bitek se objevují povedené efekty, které vám nalijí do žil dost adrenalinu na to, byste chtěli okamžitou odvetu. A to nemluvím o nádherných scenériích na pozadí vašich střetů, které však vůbec nebudete mít čas sledovat.

Street Fighter V koupíte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Street Fighter V: Arcade Edition - recenze

Verdikt

Street Fighter V: Arcade Edition je především určen všem, kteří si pátý díl zatím nekoupili. Dostanou kvalitní mlátičku se všemi postavami, které dosud vyšly, s vyváženějším soubojovým systémem a celou řadou módů, které pohltí váš čas v bojích na ulici. Vlastníci základního dílu však nemusí truchlit, jejich verze se zdarma updatuje na aktuální, ovšem bez postav.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nové speciální pohyby
lepší tréninkový režim
týmové souboje
pravidelně aktualizované výzvy (Extra Battles
nostalgické arkády starších dílů a jejich příběhové artworky
DLC politika postav (pokud nejste vlastníkem Arcade Edition)
občas kruté přiřazování mnohem silnějších protivníků online
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama