EA Sports UFC 3 - recenze
EA Sports UFC 3 Recenze EA Sports UFC 3 - recenze

EA Sports UFC 3 - recenze

Milan Votava

Milan Votava

10

Již třetí návrat do oktagonu. Jedná se o zásah do černého anebo jen plácnutí do prázdna?

Reklama

Hráli jsme na: PlayStation 4

EA Sports s herní značkou UFC jistě neprohloupili. Velmi kvalitní prodeje a kladné přijetí herních kritiků bylo jasným signálem, že další díl je téměř jistotou. Téměř přesně po dvou letech se tak fandové tohoto nevšedního ultimátního boje dočkali návratu do oktagonu. Dokáže však herní adaptace UFC opět dostatečně zaujmout anebo EA Sports opět pomalu začínají vařit z vody? Pravda je někde uprostřed, avšak nepředbíhejme a začněme pěkně popořádku.

Bez Conora ani ránu

První seznámení s hrou probíhá skrze úvodní zápas v kůži Conora McGregora, jež je tentokrát hlavní tváří nového ročníku (minule se na obalu hry musel tísnit společně s Rondou Rousey), a slouží mimo jiné i jako jednoduchý tutoriál, kdy si hráč osvojí základní pohybové dovednosti. Pokud jste fanoušky série, ovládání by vás nemělo nikterak překvapit, ačkoliv určité změny zde najdeme. Například krytí obličeje probíhá pomocí tlačítka R2, zatímco pro krytí těla je zapotřebí držet R2 + L2 zároveň. Veškeré kopy a údery mají rovněž určená tlačítka. Pro pohyb a úhybné manévry slouží analogové páčky. Přibylo samozřejmě i několik nových útočných kombinací, díky nimž si občas řádně zapletete prsty a naučit se veškerou paletu úderů a kopů zasluhuje určitý trénink.

Já osobně jsem si většinou pomáhal „tahákem“, jednoduše jsem si poznamenal, které kombinace má můj svěřenec nejsilnější a ty jsem v zápase praktikoval nejčastěji. Ono všeobecně je dobré do každého zápasu nastupovat s určitou taktikou, zvláště pokud víte, v čem vyniká váš soupeř. Vlétnout do oktagonu jako utržený vagón a doufat, že soupeře utlučete hned v prvním kole, se někdy může vyplatit, většinou ale nepočítejte s dobrým výsledkem. V horším případě skončí váš bojovník v tratolišti krve, případně v rohu oktagonu bude počítat hvězdičky. UFC nikdy nebylo o zápasení ve stylu „hrrr na krávu a je tele“. Opět je důležité hlídat si staminu, dostatečně si rozvrhnout síly a ve správný moment zasadit soupeři ten správný úder, popřípadě dostat jej na zem a ukončit zápas pomocí páky nebo škrcení.

Novinkou jsou zcela nové ukazatele poranění. V předchozím díle jako ukazatel sloužila silueta panáčka, kde nejvíce zasažené oblasti byly zvýrazněné červenou barvou. Tentokrát má každá část těla svůj vlastní ukazatel. Kromě sledování staminy se vyplatí sledovat i ostatní atributy. Svůj ukazatel mají i bloky a jakmile dojde k jejich vyčerpání, není váš svěřenec chráněn, v tu chvíli není nic lepšího než se zkusit vysmeknout a následně vyčkat, než se ukazatel opět doplní.

UFC pro všechny

V předchozích dvou dílech mi zápasení připadalo o něco více podobné skutečnému boji v oktagonu. Nerozumějte mi špatně, UFC 3 rozhodně není Mortal Kombat, avšak posun v hratelnosti je znát. Určitým způsobem do toho jistě zasahuje i zvolená obtížnost. Nejlehčí obtížnost je zároveň i největší arkádové zápasení a se zvyšující se obtížností hra získává větší míru simulátoru i daleko reálnější vzezření. Další otázkou zůstává, zdali tento krok EA Sports neudělali čistě záměrně a nesnaží se tak nalákat do hry i hráče ostatních bojovek. Napovídá tomu i nabídka herních režimů, jež oceníte především při hraní s kamarády. Zápasy v režimu Stand and Bang se odehrávají pouze ve stoje, naopak Submission Showdown pouze na podlaze oktagonu, problémem není ani uspořádat zápas, ve kterém jednoduše neztrácíte výdrž a nikdy nedojde ke KO. Nechybí ani režim Knockout, kde je naopak konec v podobě KO přímo vyžadován a o nevšední komentování zápasu se stará rapper Snoop Dogg.

„Na každý zápas je potřeba se důkladně připravit a svůj čas a těžce vybojované peníze dobře investovat.“

Poměrně velkých změn se dočkal režim kariéry. Bohužel, ani tentokrát jsme se nedočkali nějakého zajímavého příběhu, což autoři avizovali již před vydáním, takže jsme se zbytečně netěšili, ovšem solidní příběh bych si uměl v podobné hře představit téměř okamžitě. Škoda. Každopádně i tentokrát je hlavní úkol jasný, vytvořit z vašeho neznámého bojovníka naprostou legendu tohoto sportu. Na každý zápas je potřeba se důkladně připravit a svůj čas a těžce vybojované peníze dobře investovat. Příprava se skládá z tréninků, sparring tréninků, učení a propagace. Jak však se svým časem naložíte a na co se v přípravě zaměříte je zcela ve vaší režii. Pokud mohu poradit, osobně jsem se řídil pravidlem, že nic se nemá přehánět, jelikož například taková přemíra tréninku znamená větší pravděpodobnost zranění, které si následně ponese i do nadcházejícího zápasu.

Pro trénink je nutné zvolit si tělocvičnu. Ve hře jich najdete hned několik a jsou rozdělené podle jednotlivých bojových stylů. V UFC 3 jsou tedy tělocvičny zaměřené na box, jiu-jitsu, wrestling a další. V každé zlepšujete jiný styl, takže rozhodně není dobré zaměřit se pouze na jednu a zde setrvat. Správným tréninkem si totiž odemykáte nejenom nové údery, kopy a chvaty, ale postupně získáváte i perky neboli další zajímavé výhody. Sparring partner vás poté dokáže výborně připravit na konkrétního soupeře, díky čemuž budete vědět, co můžete v následujícím zápase od soupeře očekávat a s jakou strategií jej můžete zaskočit. Důležitou součástí kariéry je i propagace, jelikož o kom se nemluví, jako by nebyl. V této části tak můžete očekávat nejrůznější konference, focení, rozhovory pro televizi, setkání s fanoušky a brouzdání na sociální síti, kde na vás občas zareaguje i některý ze soupeřů, popřípadě fanoušci anebo moderátorka Megan Olivy, která občas vyskočí na obrazovku i v krátkém televizním vstupu, podobně jako je tomu ve skutečnosti.

Bohatá herní náplň

Životnost kariéry je tentokrát mnohem delší a celkově je tento režim mnohem zábavnější než v předchozím díle. Změn se dočkal i další herní mód, Ultimate Team. Sbírání kartiček je jednoduše pořád in. Váš tým může čítat až čtyři bojovníky, ať už vámi vytvořené, či skutečné, které získáte v některém z balíčků. Své svěřence pak pomocí dalších kartiček vylepšujete a zdokonalujete, abyste následně mohli vítězit v online i offline zápasení. Nechybí ani nejrůznější výzvy, denní úkoly a možnosti směňování. Velkým plusem je jednoznačně online zápasení, kde jsem se nesetkal s žádným zásadním problémem. Ba naopak, hra mi vždy velmi rychle našla soupeře a samotný souboj rovněž probíhal, co se týká technické stránky, zcela bez problému.

„Životnost kariéry je tentokrát mnohem delší a celkově je tento režim mnohem zábavnější než v předchozím díle.“

A to pořád ještě není herní obsah zcela vyčerpán, i to svědčí o tom, jakou cestu herní série od svého vzniku urazila, první díl by nyní vedle nejnovějšího UFC 3 vypadal jako velmi chudý příbuzný. Mimo online soupeření a možnosti vytváření turnajů ani tentokrát nechybí Live Eventy, přímo spjaté s reálnými zápasy portfolia UFC. Na zápasy je možné sázet, přičemž nemusíte skončit pouze u určení vítěze, ale vsadit si můžete i na to, v jakém kole dojde k ukončení zápasu, popřípadě jakým způsobem. V případě úspěšných tipů se můžete následně těšit na velmi zajímavé balíčky do režimu Ultimate Team.

Tohle už jsem někde viděl

Pokud někde autoři zaspali, pak se nebojím tvrdit, že v oblasti grafického zpracování. Posun je opravdu minimální, a to je předchozí díl starý téměř dva roky. V tiskové zprávě se EA Sports nechali slyšet, že v UFC 3 přibylo na 5 000 nových animací, což jim nechci upírat, avšak z technického zpracování jednoduše nikomu už brada nespadne. Alespoň, že dochází k mnohem menšímu výskytu bugů, kdy se končetiny nelidsky kroutily a občas působily gumovým dojmem. Palec nahoru si pak vývojáři zaslouží za opravdu rozsáhlý seznam bojovníků všech váhových kategorií, kteří jsou opravdu skvěle zpracováni. Naopak mnohem slabším dojmem na mě zapůsobil hudební doprovod, jež v minulosti obsahoval mnohem našlapanější pecky.

Herní série UFC stagnuje, alespoň tak na mě během prvních minut hra zapůsobila. Na první pohled mnoho novinek nepřináší a grafický kabátek již také zřejmě příliš neoslní, naštěstí herní obsah doznal určitých změn, a především kariéra je mnohem vydařenější než v minulém díle. Jedním dechem však musím dodat, že i tak si umím představit kariéru, ze které by se dalo vyždímat mnohem víc. Všeobecně však platí, že bohatý herní obsah je hlavním lákadlem třetího dílu, což společně s výbornou hratelností a solidním (i když již mírně okoukaným) grafickým zpracováním utváří další výborný díl série.

EA Sports UFC 3 koupíte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

EA Sports UFC 3
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Fandové UFC zřejmě neodolají a budou spokojeni, ostatně lepší hra z prostředí oktagonu jednoduše není, pokud však vlastníte předchozí díl a zápasy z oktagonu sledujete pouze příležitostně, s koupí bych nijak nespěchal.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

velký herní obsah
široký výběr zápasníků a zápasnic
zajímavější režim kariéry
mnohem menší výskyt bugů
stále výborná hratelnost
kvalitní online zápasení
okoukané grafické zpracování
slabší hudební doprovod
malé množství inovací
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama