Recenze American Truck Simulator: Washington
American Truck Simulator Článek Recenze American Truck Simulator: Washington

Recenze American Truck Simulator: Washington

Michal Jonáš

Michal Jonáš

2
Platformy Windows PC

Proč se nepodívat, jestli fabrika Boeingu ještě vyrábí?

Reklama

Videohry s kamiony, ať už na dopravní či na závodní bázi, mají velmi dlouhou, bezmála čtyřicetiletou historii, kterou byste do nich zřejmě vůbec neřekli. Na stolech si kamiony v případě deskových her vybudovaly proslulost díky československé hře Kamionem po Evropě z roku 1989 od Disku Říčany, kterou o pět let dříve pod originálním názvem Auf Achse (Na cestách) uvedl německý výrobce hraček Ravensburger. A s videohrami to bylo velmi podobné i časově. Poprvé se hra s tahači objevila v roce 1983 na klasické herní konzoli Intellivision od amerického hračkářského giganta Mattel, a to v podobě kostičkového manažera kamionové dopravy pod názvem Truckin’.

Od té doby to šlo ráz na ráz a hry s velkými a těžkými náklaďáky vycházely prakticky každý rok, když si ale přiznejme, že těch závodních bylo o něco více. Nicméně to trvalo ještě dalších 15 let, než se na trhu objevila první kamionová hra s plně 3D grafikou, která dorazila z Ruska. Hard Truck: Road to Victory z roku 1998 již mimo jiných perliček nabídla pohledy z kabiny i zpoza vozidla, načež jste ve hře závodili v dovážce nákladů proti jednomu dravému konkurenčnímu kamioňákovi. Tento průsečík mezi sportovními okruhovými závody tahačů a poklidnějšímu dovozu nákladů dal vzniknout do dnešní doby nejdelší a nejslavnější sérii kamionových her 18 Wheels of Steel.

Tato řada znamená dvanáct dílů a kompilací, jež vycházely mezi léty 2002 a 2011. Jednu z hlavních rolí v sérii 18 Wheels of Steel hrálo české vývojářské studio SCS Software z pražské Michle, které vzniklo na konci devadesátých let ještě na kolejích pražské Univerzity Karlovy. Studio dokonce vyrobilo úplně první hru z této arkádové řady (a zároveň třetí díl Hard Truck) ‎pod názvem Hard Truck: 18 Wheels of Steel. V současnosti je SCS Software asi celosvětově nejzkušenějším vývojářským domem pro dopravní kamionové hry, protože se podíleli na osmnáctce různých her a vydání s tahači, což je třetina z celkového počtu necelé šedesátky titulů, jež v průběhu historie se závodními i dopravními náklaďáky vyšla.

American Truck Simulator je pak z tohoto balíku poslední hrou, která navázala na starší sérii Euro Truck Simulator. Trucky na americký kontinent přejely na začátku roku 2016, přičemž od té doby se SCS Software o svůj produkt dobře stará a neustále jej rozšiřuje. Jestli si ještě pamatujete, tak American Truck Simulator vyšel rovnou s dvěma americkými státy Kalifornií a Nevadou, zatímco po třech měsících bezplatně dorazil třetí stát Arizona. V průběhu každého dalšího roku pak tvůrci vydávají vždy po jednom dalším státu, takže do celkového počtu 50 států USA mají co dělat do důchodu, nebo spíše konce svého života.

Stále rozšiřujeme

V roce 2017 svoji náruč rozevřelo Nové Mexiko, o rok později Oregon a nyní tu je čerstvý Washington, který nabídku států zaokrouhluje na rovný půltucet. SCS postupně tvoří své virtuální USA od západní strany, takže Washington je její nejsevernější výspa. Tento přídavek je čtrnáctým stahovatelným rozšířením pro American Truck Simulator, i když je pravda, že největší část zabírají miniaturní balíčky nových vzhledů a designů. Obrovskou výhodou American Truck Simulatoru je jeho otevřenost pro mody a úpravy komunity, nicméně jak vidno ani mateřský výrobce nijak nezahálí a o své nejmladší dítko se docela příkladně stará již třetím rokem v řadě.

Když American Truck Simulator v únoru 2016 přišel na trh, nabízel dva státy Kalifornii s Nevadou, jež společně obsahovaly 32 měst. Tehdy tvůrci ještě používali měřítko 1:32, než později přešli na stejné měřítko 1:20, jaké používá starší Euro Truck Simulator. Washington (neplést s hlavním městem USA Washingtonem D.C., které leží ve svém vlastním distriktu Kolumbia úplně na druhém východním konci USA) je ve hře nejmenším státem z doposud vydaných, přičemž virtuálně nechybí jeho hlavní město Seattle.

Ani počtem obyvatel další nejlidnatější města nechybí: projedete si také Spokane, Tacomu i Vancouver, samozřejmě všechny v příslušně zmenšené podobě vůči měřítku mapy. Washington pak obsahuje dalších 12 metropolí od Bellinghamu na severu až po jižní Pendleton, však mrkněte na mapku v obrázcích a uděláte si dobrý přehled o rozloze, vískách i vozovkách celého nového státu. Je zajímavé, že města z Washingtonu se již objevila v pěti dílech starší série 18 Wheels of Steel.

Pokud sečteme všechna města ve všech státech American Truck Simulatoru, tak už máte impresivní počet 92 různých aglomerací. Řečí čísel Washington přináší dalších 3800 mil (6100 km) silnic a dálnic, jež jsou rozděleny do 26 číslovaných komunikací, přičemž ve státě funguje 6 nových společností, pro které budete vozit náklady. Dále si odpočinete na 10 odpočívadlech a stanicích, po státě je rozmístěno 13 vážících stanic a na 20 ikonických mostů, kterými je stát Washington proslulý, protože se zčásti rozkládá na vodních plochách. Ostatně v reálu je ve Washingtonu přes 7000 stabilních i pohyblivých mostů!

Lesní mosty

Já si ovšem při svých cestách asi nejvíce užil obyčejné silnice, jež často vedou silně zalesněnou krajinou a když pak na mne vykoukl takový pěkný ocelový příhradový mostek, zastavil jsem a vyfotil okolí, které je velmi pěkné. Pro nejlepší grafiku je ale nutné nastavit přinejlepším nejvyšší 400% škálování rozlišení, protože na základní 100% volbu jemnost a ostrost grafiky u tři roky staré hry na dnešní standardy již nedosahuje. Nicméně na maximální detaily při rozlišení WQHD je obrázek hry stále velmi dobrý a nadto se hra naprosto plynule hýbá.

Jakkoli ráz přírody a celé mapy není od sousedního Oregonu nijak extra odlišný a Washington než by přinesl nějakou revoluci, tak spíše logicky rozšiřuje vaše pole působnosti, i tak mapa nabízí několik velmi zajímavých koutů, které jinde nenajdete. Hodně se mluví o velké vodní přehradě Grand Coulee, ale já doporučuju zajet k obří letecké továrně u města Everett, která ve hře patří výrobci letadel Darwing, zatímco ve skutečnosti Boeingu, protože se také může stát, že za pár týdnů už se tam nic vyrábět nebude…

Zatímco na Floridě mají objemem největší budovu světa (budova VAB v Kennedyho kosmickém středisku postavená pro závěrečnou montáž obřích raket Saturn V z programu Apollo, která má dokonce i vlastní počasí), tak na té druhé straně USA má Boeing právě v Everettu zase plošně nejrozsáhlejší budovu světa, postavenou pro montážní linku největších dopravních letounů své doby B-747 Jumbo Jet. A vy se kolem ní můžete projet se svým pravým americkým truckem.

A vy, co jezdíte v Kenworthu, jistě oceníte jeho továrnu na předměstí Seattlu v Rentonu, kde se vaše tahače sestavují. Pro tuto automobilku budete např. převážet jeden z nových nákladů v podobě zajímavého „souložení” tří tahačů na sobě, zatímco pro Darwing to budou již obyčejnější části nových letadel. Jako další nové náklady bych ještě uvedl zemědělské nástroje (a slámu) pro různé farmy, kterých je Washington také plný, přičemž charakteristickým prvkem mapy jsou prašné nezpevněné cesty, které brázdíte ve službách místních dřevorubců a pil, pro něž svážíte dřevo.

Na západě hotovo

Nový stát Washington tak dále logicky zvětšuje celou mapu American Truck Simulatoru, kterou ukončuje v její západní části, přičemž pojetím se jedná o celkem podobné oblasti, jaké již najdete ve dříve vydaných státech. Pro fanoušky hry je nový přírůstek jasnou volbou, ale v době psaní článku je na Steamu základní hra ve slevě za pouhých 4,99 €. To je v přepočtu asi 127,-, navíc dostanete třetí stát Arizonu zdarma, a sleva je i na další stahovatelné přídavky, což je výtečná nabídka. Takže proč si hru za tu stovku nezkusit, i když to není třeba váš oblíbený žánr? Navíc připomínám, že je v češtině a krásně plynule jí rozjedete i na starších počítačích (vyšší rozlišení zvládne i stará GeForce GTX 760). Nová mapa Washingtonu pak stojí 12 € (lehce přes 300,-).

Samozřejmě, tento typ her asi nezabaví ty, kteří v hrách hledají akci a velké povyražení, protože přece jenom přeprava nákladů tam a zpět, což je v drtivé většině vaše jediná náplň, může být pro někoho šíleně stereotypní, zatímco jiní zde při klidné jízdě v kabině kamionu krásně relaxují a užívají si dodržování dopravních předpisů a řízení těžké mašiny se vzduchovými brzdami úplně stejně, jako kdyby řídili ten skutečný. Nicméně si myslím, že právě v té pohodě, kdy pro tentokrát nikoho po stovkách nezabíjíte, tkví ta krása tohoto žánru řidičských her, mezi kterými je American Truck Simulator jednou z těch nejlepších.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama