Recenze Carrion
Carrion Recenze Recenze Carrion

Recenze Carrion

Martin Pritula

Martin Pritula

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Tak trochu jiný horor.

Reklama

V posledních letech jsme se dočkali mnoha různých hororů, avšak jen velmi zřídka vychází takzvané reverzní horory. Jedním z nich je právě dnes recenzovaný Carrion od Phobia Game Studio, ve kterém se místo tichého úniku z laboratoře vaše příšerka rozhodne napáchat co možná největší paseku.

  • Platforma: PC (recenzovaná verze), PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch
  • Datum vydání: 23. července
  • Výrobce: Phobia Game Studio
  • Žánr: Reverzní horor
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Dat ke stažení: 198 MB
  • Herní doba: 4-5 hodin
  • Prodejní verze: Digitální
  • Cena: 19,99 € (Steam), zdarma ve službě Xbox Game Pass

Carrion

Pokud by vás zajímal příběh, pak ho v tomto titulu mnoho nenajdete, jediné, co potřebujete vědět je to, že hrajete za monstrum, které bylo uvězněné ve vědeckém zařízení a jemuž se podařilo uniknout. Hra však exceluje v jiných oblastech a na ty se nyní podíváme podrobněji.

Čeho si na titulu všimnete jako první je krásná pixel-artová grafika a stylizace hlavního protagonisty. Ačkoliv se jedná o velmi krátký titul, je vizuální zpracování úrovní poměrně rozmanité a vy se tak z útrob vojenského komplexu postupně vydáte i na jiná místa.

Za zmínku jistě stojí zdařilá pixel-artová grafika.

Carrion je téměř klasickou metroidvánií, čemuž odpovídá zpracování levelů, jenž se dá velice snadno označit za jednu z nejlepších vlastností hry, byť se občas můžete v nemalé úrovni ztratit. Postupy jednotlivými úrovněmi se podobají řešením jednoduchých hádanek, kdy musíte aktivovat výtahy, speciální ability a mnoho dalšího ve správném čase. Postup v plnění úrovní je bohužel velmi stereotypní a vaším úkolem je vždy najít určitý počet míst, které musíte parazitovat, což poškodí bránu do další úrovně a vy tak budete moct tento proces opakovat.

Postup jednotlivými úrovněmi v mnohém připomíná řešení hádanek.

Velmi pěkně funguje i systém odměn, kdy se z malé příšerky, kterou máte na začátku hry k dispozici vyklube obrovské hrůzostrašné monstrum. Díky novým schopnostem, které získáváte v každém levelu se postupně stávají jednotlivé levely komplikovanější.

Monstrum hlavním protagonistou

Hlavním lákadlem hry je monstrum a zde můžu prohlásit, že hraní za něj je skutečná zábava. Díky jeho chapadlům se můžete velmi rychle pohybovat, což má pozitivní dopad na tempo hry. Požíráním lidí se vám obnovují životy a vaše příšerka roste. Nejedná se ale o jednoduchou hru, a protože se snažíte utéct z vojenského zařízení, je mnoho nepřátel ozbrojených. Vy tak musíte přemýšlet, postupovat s rozvahou a eliminovat ve správný čas jednoho oponenta po druhém.

Díky výše zmíněnému systému odměn se možnosti vašeho monstra neustále rozšiřují a kromě toho, že neustále sílí se můžete těšit například na možnost ovládání nepřátel, změnu v jakési červy, což vám umožní proplavat úzkými částmi anebo zkamenění, díky čemuž se nemusíte obávat výbušnin.

Vaše schopnosti se v průběhu hry neustále rozšiřují.

Variabilita nepřátel je jednou ze slabších částí hry. Kromě lidských nepřátel se ale setkáte i s mechanizovanými jednotkami, na jejichž slabinu budete muset sami přijít. Na druhou stranu vám ale protivníci poskytují dostatečnou hrozbu a zmínit můžu například vojáky s plamenomety, které vás, dle očekávání zapálí a vy budete muset co možná nejrychleji najít kaluž s vodou a také roboty, kteří vás dovedou svými kulomety velmi rychle eliminovat.

Kromě hraní za monstrum na vás ale čekají i pasáže, ve kterých hrajete za člověka, čímž se výrazně změní přístup ke hře. Rozuzlení důvodu těchto sekvencí je ale zajímavým vyvrcholením příběhu a více je rozpitvávat by mohlo být spíše na škodu. Je ale škoda, že v těchto momentech například neřešíte složité hádanky a hratelnost těchto sekvencí mi po obsahové stránce nepřišla naplno využitá.

Uspokojující zážitek

Na uspokojujícím zážitku se ale značně podepisuje ještě jedna věc - animace monstra. Ty lze bez nadsázky označit za dokonalé a sledovat celé monstrum v pohybu je pastva pro oči.

Ve výsledku je tak Carrion titulem, který vyniká v tom, čím je. U hratelnosti se tak budete královsky bavit a potěší i rozmanité prostředí a stále se rozšiřující schopnosti vaší postavy. Pokud tak od příběhu nebudete mít přehnaná očekávání a budete se chtít zabavit na jeden večer, je Carrion tou správnou volbou.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex 2020.

Carrion
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Carrion je krátkým, ale uspokojujícím zážitkem, který vyniká v zábavné hratelnosti a chytře navržených úrovních. Za zmínku stojí i sekvence ve kterých hrajete za člověka a jejich závěrečné odůvodnění. Pokud nebudete od příběhu čekat příliš a půjdete do této hry s realistickým očekáváním, budete se královsky bavit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Hra za monstrum
Level design
Vizuální zpracování
Zábavná hratelnost
Postupně se rozšiřující možnosti
Minimalistický HUD
Animace monstra
Krátká herní doba
Vyjímečné problémy s ovládáním
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama