HW Test: herní křeslo Canyon Deimos
Článek HW Test: herní křeslo Canyon Deimos

HW Test: herní křeslo Canyon Deimos

Martin Zavřel

Martin Zavřel

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Pohodlné a bytelné řešení pro hráče.

Reklama

Vídáme je prakticky u všech streamerů i hráčů esportu: "závodní" herní křesla jsou nepochybně dobře vypadajícím herním doplňkem, kterému to na kameře sluší. Jak dalece jsou ale pohodlná a odlišná od klasických "kancelářských" křesel? Vyzkoušeli jsme model Deimos od kyperské firmy Canyon, která má pobočky po celém světě a specializuje se na stylové IT produkty či doplňky. Toto křeslo snadno seženete v ČR a spadá do nejoblíbenější "vyšší střední třídy" podobných produktů.

  • Nosnost: 150 kg
  • Nastavitelná výška: ano
  • Píst: plynový píst 4. kategorie
  • Opěradlo zad: Naklápěcí 90° – 165°
  • Opěrky na ramena: nastavitelné ve třech směrech
  • Opěrky: opěrka bederní, opěrka hlavy, područky
  • Materiál: PU kůže
  • Barva: černá, oranžová
  • Záruční doba: 24 měsíců
  • Cena: 4 999 Kč (Datart)

Balení a konstrukce

Jelikož má firma zastoupení přímo v ČR, ať už si vyberete kteréhokoliv z autorizovaných prodejců, dorazí vám balení s českým návodem. Nutno podotknout, že je to pořádná krabice (skoro metr dlouhá, 21 kg) takže rozbalování i samotnou konstrukci by nemělo provádět dítě, především kovový rám židle je poměrně těžký a relativně náročný na manipulaci. Jinak je ale samotné sestavení s českým návodem hračka. Doporučuji se nicméně pro jistotu držet rady v něm zmíněné a neutahovat šrouby nadoraz, dokud nebude vše na svém místě - pro případ, že byste třeba spletli délku (a umístění) některých z nich (na první pohled si nemusíte všimnout, že tam jsou dvě různé - 20 a 25 mm).

Už při tomto sestavování si uvědomíte, že máte co do činění s opravdu bytelným křeslem. Jeho jádro totiž tvoří 1,5 mm tlustý kovový rám. Bytelně působí také nylonová hvězdicová základna s 60 mm kolečky z polyuretanu. Tohle je mimochodem jeden z rozdílů oproti nejvyšší cenové třídě křesel, která mají i základnu kovovou. To ale vede pouze k vyšší nosnosti, což u křesla Deimos nebude problém pro drtivou většinu hráčů: jeho nosnost je 150 kilogramů. Samotný povrch křesla je potažen umělou (PU) kůží, skrývající paměťovou pěnu, která pro změnu odlišuje Deimos od látkových křesel nižší cenové hladiny. Za vyzdvihnutí určitě stojí plynový píst, kterým snadno upravíte výšku křesla. Celkově Deimos působí velmi bytelně a příjemně na dotek.

Pohodlnost a ergonomie

Pohodlnost byla na prvním místě pro tvůrce tohoto křesla, protože se předpokládá, že v něm budou hráči trávit dlouhé hodiny - ať už prací přes den, nebo hraním v noci. Křeslo je plně polohovatelné a dá se zablokovat v jakémkoli úhlu od 90 ° do 165 ° (tedy od zcela vzpřímeného posedu pro rovná záda až po zcela horizontální polohu v leže pro případné zdřímnutí). Opěrky rukou se dají "trojrozměrně" pohybovat nahoru/dolů, dopředu/dozadu a 15 stupňů směrem dovnitř nebo ven od posedu, aby poskytly extra pohodlí pro vaše ramena. Součástí jsou také populární extra opěrky (polštářky) pro krk a záda, které můžete pomocí zaklapávacího popruhu snadno upevnit nebo odejmout.

Deimos působí velmi bytelně a příjemně na dotek.

Ze zdravotního hlediska je důležité, aby vám křeslo umožnilo dodržet několik klasických ergonomických pravidel. Patří sem třeba stabilní zafixování zorného úhlu (jinými slovy pevnost opěradla, abyste se v křesle nehoupali a neměnili zorný úhel vůči monitoru), což křeslo splňuje bez problému. Také byste měli nohama pohodlně dosáhnout na zem, aniž byste je přitom museli nějak krčit. Tady bude záležet na vaší výšce, protože křeslo je v tomto ohledu konstruované pro uživatele vysoké od 164 do 190 cm. Osobně mám dva metry, ale přesto po této stránce křeslo splnilo svůj účel. Při mé výšce nicméně ve vzpřímené poloze křesla nevycházela dodatečná opěrka za krk (což je ale drobnost a při nakloněné poloze tento problém zmizel). Obecně tyto extra opěrky vyžadují určitou manipulaci, abyste je vždy měli přesně tam, kde chcete - možná je jednodušší prostě je vynechat, protože křeslo je dokonale pohodlné i bez nich.

Pokud jste snad doposud používali nějakou tradiční (tvrdou) židli nebo naopak "obývákové" křeslo, bude pro vás toto herní křeslo dramatickým posunem k lepšímu - umožňuje nastavení pro zdravé formování těla, ale nabízí také všestrannou pohodlnost a polohovatelnost. Při tom všem zároveň dobře vypadá. Materiál se snadno čistí. Po dvou týdnech s tímto kouskem se přiznám, že už bych se ke klasické kancelářské židli nevrátil. Pokud o herním křesle uvažujete, tohle lze doporučit.

Českou pobočku firmy Canyon najdete na Facebooku nebo Instagramu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama