Batman: Arkham Origins s tunou detailů
Speciály Batman: Arkham Origins Článek Batman: Arkham Origins s tunou detailů

Batman: Arkham Origins s tunou detailů

Michal Maliarov

Michal Maliarov

37

Ven se dostal značně tučný seznam zajímavostí a informací o připravované akci z univerza Batman Arkham a její handheldové odnože. Co nás čeká v ulicích Gothamu?

Reklama

První ždíbky informací jste mohli získat už v naší včerejší novince, dnes se ponoříme hlouběji do Arkham Origins a zjistíme, co se od předchůdců změnilo a co naopak zůstane stejné.

Příběh a struktura

Příběh, zasazený do vánočního období, se odehrává mnoho let před událostmi Arkham Asylum a Arkham City. Ústředním padouchem je Black Mask, který oznámil hon na Batmana. A rozhodně není sám. Našeho ušatce hledají po Gothamu všichni přední padouši univerza DC Comics a přidala se i policejní složka města. Co se stalo? Proč chtějí všichni Batmana na lopatkách? Právě to budete muset zjistit a nakonec i přesvědčit obyvatele a vládu o tom, že jste na jejich straně.

Dočkat bychom se měli mnohem různorodějšího města Gotham, rozděleného na dvě části. Starý Gotham sebou bude představovat dobře známé území věznice Arkham City se starou ikonickou architekturou (v období Origins tu totiž žádné vězení není), zatímco přes most si uděláme výlet i do Nového Gothamu plného moderních budov, mrakodrapů a smetánky na večírcích. Oblast Nového Gothamu má být také dvakrát větší. K rychlocestování bude sloužit Batwing, kterého bohužel nebudeme moci přímo ovládat.

Sandboxové nátuře hry pomůže i postupné otevírání mapy a území po vzoru Far Cry 3. Po městě jsou totiž roztroušeny hlídkové signálové věže, přes které se nedostane Batwing ani vaše gadgety. Pokud tedy budete chtít volnější ruku, budete je muset zneškodnit. K tomu by měly sloužit unikátní výzvy, které se budou lišit v obtížnosti. Některé zvládnete hravě, na další budete potřebovat pomoc. Alfred vám v případě potíží předhodí nějaké ty gadgety, takže se vyplatí experimentovat.

Potěšujícím faktem je rozhodně návrat skvělého bojového systému Freeflow, který ve svém jádru zůstane stejný.

Vrací se také oblíbené predátorské pasáže s tichým odstraňováním nepřátel, plachtěním a visením na sochách, Batman však bude mít k dispozici mnohem více udělátek a schopností. Novinkou je tak například vystřelovací hák po vzoru Just Cause 2, který bude sloužit k rychlému pohybu a také interakci se dvěma objekty najednou. Potěšujícím faktem je rozhodně návrat skvělého bojového systému Freeflow, který ve svém jádru zůstane stejný. Vývojáři do něj pouze přidávají nové strategické prvky a možnosti, stejně jako zcela nové typy nepřátel. Batman už nebude tak extrémně vyrýsovaný a nafouklý, jako ve dvou předchozích dílech, jeho podání bude spíše realistické, podobné filmu Temný rytíř.

Za zábavou a odreagováním

Sandboxová nátura hry dovolí kromě příběhu podstupovat i mnoho nepovinných výzev a misí, otevřené město k tomu ostatně přímo vybízí. Jednou z novinek jsou nečekané události „Crime in Progress“, kterých se můžete dle libosti účastnit. Po cestě městem totiž můžete narazit na přepadení, útoky a další šarvátky, které vám slouží jako zdroj zkušeností a bonusových bodů. Navíc pomocí policie zvyšujete svůj status hrdiny, což doufejme časem vyústí v to, že se město postaví na vaši stranu. Systém Most Wanted vám pak dovolí honit některé superpadouchy i mimo příběhovou linku, podobně, jak tomu bylo v Arkham City. Nakonec systém Dark Knight hráčům předhodí výzvy s postupně zvyšovanou obtížností, ty by ale neměly nahradit Challenge mód. Ten se tedy doufejme vrátí také.

Batman: Arkham Origins vyjde 25. října ve verzích pro PC, PlayStation 3, Xbox 360 a Wii U.

Batman: Arkham Origins Blackgate

Více jsme se dozvěděli i o handheldovém spin-offu Blackgate (PSV a 3DS). Půjde o 2D plošinovku ve stylu Metroida, na které pracuje studio Armature, zodpovědné např. za HD kolekci MGS pro PS Vita.

Titul se kompletně odehrává ve 2D rovině, vývojáři však chtějí využít prostředí pro více prostorový pocit.

Příběh by se měl odehrávat až po událostech ve velkém titulu Origins. V ostrovní věznici Blackgate Penitentiary došlo ke vzpouře, Batman tedy musí vyrazit na lov a zjistit, co se vůbec stalo. Na rozdíl od svých velkých protějšků jde Blackgate trochu jinou cestou, hratelnost totiž zůstává věrná žánru a veškeré schopnosti a vybavení dostane náš hrdina ve formě power-upů a upgradů počas hry. Titul se kompletně odehrává ve 2D rovině, vývojáři však chtějí využít prostředí pro více prostorový pocit. Chybět by neměla ani interakce mezi pozadím a popředím.

Jinak půjde o zcela klasickou plošinovku s plížením, skákáním, bitkami a akrobatickými prvky, které jsou Batmanovi vlastní. Boje také využívají Freeflow systém z velkých titulů, akorát ve 2D rovině. Batman může používat své gadgety a okolní předměty, k dispozici budou téměř všechna udělátka z Arkham City včetně detektivního módu.

Prozatím vypadá Batman: Arkham Origins velmi slibně. Imponuje nám především větší město, nepovinné mise a nečekaná setkání po vzoru Red Dead Redemption i celkem osudový příběh, ve kterém se Batman řádně zapotí. Doufejme, že esence Rocksteady přežije a my se dočkáme důstojného nástupce skvělé série Arkham.

Zdroj: Game Informer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama