Recenze deskové hry Mláďata z Divukraje
Speciály Článek Recenze deskové hry Mláďata z Divukraje

Recenze deskové hry Mláďata z Divukraje

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Hra plná zvířátek pro mladé hráče.

Reklama

Po vážných titulech tu pro vás dnes mám recenzi deskové hry, která cílí trošku na jiné publikum než Kacíř či Bulánci. Tentokrát pod drobnohled zamířila Mláďata z Divukraje, která fanouškům Divukraje nabízejí dobře známý formát, avšak zjednodušený. Zda i tak má tato hra schopnost zaujmout, vám poví následující řádky tohoto textu.

Počet hráčů: 1 – 4

Herní doba: 30 minut

Cena: 1129 Kč (Alza)

Věk: 6+

Mláďata z Divukraje chtějí dělat stejné věci jako jejich rodiče

Divukraj je hra, ve které budujete opravdu ve velkém. Zvířátka v něm zkrátka realizují svůj velkolepý sen. Jak už to ovšem tak bývá, mladí chtějí často kráčet ve stopách svých vzorů, což je nechá dělat hra Mláďata z Divukraje, kde se pustíte do realizace prostoru budovaného dětmi pro děti. Každý hráč si v úvodu partie vybere jeden druh zvířátek, za nějž se následně dá do hraní. Jelikož se jedná o rodinný worker placement, je tu práce s figurkami hodně důležitá. K dispozici navíc máte v rámci všech kol jasně daný počet postaviček, takže už od počátku musíte trochu přemýšlet, co s nimi budete dělat.

Recenze deskové hry Mláďata z Divukraje

Jednou z možností, jak s kamarády (pracanty) naložit, je umístit je na bod s potravinami. Míst, která mohou během partie Mláďata z Divukraje navštívit, je více. Nejoblíbenější zřejmě budou čtyři body ve středu herní desky, na kterých na dělníka čeká vždy větší objem určité suroviny, nutné k budování a náboru. To, o jakou surovinu se bude jednat, ovšem není nikdy dáno, protože se ve hře nacházejí také kostky, jimiž vždy na startu kola házíte s tím, že tak určíte, jaké materiály budou k dispozici. Políčko je navíc určeno pouze pro jedno zvířátko, takže opět musíte přemýšlet nad tím, co budete potřebovat a jaké věci pro vás až tak nutné nejsou. Získat je touto cestou možné dřevo, pryskyřici nebo bobule.

Každá ze surovin má ve své podstatě trochu jiné využití. Dřevo a pryskyřice vám slouží primárně k budování nových staveb, zatímco v případě bobulek je sbíráte hlavně pro nalákání nových obyvatel. Neříkám, že Mláďata z Divukraje nenabízí výjimky z pravidla, avšak většina investic je postavená takto. Své kamarády, jimž se nepodaří dostat na některá z profitabilních políček, můžete umístit také mimo ně na pozice, kde lze dát více postaviček. Ty ovšem nejsou tak zajímavé. Poslední variantou, kam jde figurky šoupnout, jsou vybrané karty s prostorem označeným tlapičkami. Takto lze získat třeba suroviny z položené kostky, přesunout kamaráda jinak nebo aktivovat schopnosti vašich karet, spojené se startem tahu.

Recenze deskové hry Mláďata z Divukraje

Jakmile posunete kamaráda na určitou pozici, máte si možnost koupit nějakou kartu z nabídky. Celkem je nabídka tvořena pěti barvami, které mají jiný vliv na chod partie. Mláďata z Divukraje vám dávají k dispozici pestrou škálu karet, jejichž kombinace je pro vítězství nezbytná. Jen tak totiž dokážete získávat vítězné body a nejednou také realizovat přehlídky, které jsou odměnou za to, že se vám podaří získat určitý objem specifických karet. Souboj o nejpěknější tábor je rozložen do čtyř kol, po jejichž uplynutí hra končí a vy počítáte vítězné body, mezi něž zahrnete i bodíky získané za uschované suroviny. Neschází tu ani solová varianta, avšak osobně jsem se věnoval primárně hraní s dětmi, takže po většinu času zůstala opomenuta.

Rodinná hra Mláďata z Divukraje je super startovní worker placement

I když v určitých ohledech vypadá hratelnost hry Mláďata z Divukraje složitě, dokázal jsem bez větších obtíží dostat svého čtyřletého syna. Samozřejmě mu člověk zpočátku pomáhal v rámci počítání, avšak po pár hrách už to zvládal zcela sám. Pro sedmiletou dceru pak samotné hraní nepředstavovalo od začátku až do konce žádný problém, dokonce byla schopná si vytvořit i určitou formu strategie. Výhodou celku pak bylo, že jsem si jej mohl jako zkušenější hráč ztížit, zatímco má malá konkurence dostala berličky, které jí ulehčovaly start.

Mláďata z Divukraje dle mého názoru představují ideální rodinný worker placement, do jehož hraní se můžete pustit s malými i velkými hráči. Je však nutné už od počátku počítat s tím, že minimálně na veterány tu žádné impozantní dobrodružství nečeká. Na ty ale hra není cílená, což je třeba si už od počátku uvědomit. Když ovšem chcete hrát Divukraj s dětmi, jedná se o ideální variantu právě pro vás.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama