6 áčkových tipů, jak zabezpečit smartphone s Androidem
Novinka 6 áčkových tipů, jak zabezpečit smartphone s Androidem

6 áčkových tipů, jak zabezpečit smartphone s Androidem

Inzerce

Inzerce

Platformy Android Android

Chytrý telefon plný aplikací má dnes prakticky každý. Tahle malá krabička je plná soukromých dat. Umíte si pohlídat, aby se k SMSkám a zprávám s ex nedostala nová přítelkyně nebo jste nepřišli o uložené nahrávky z přednášek?

Reklama

Jak zabezpečit android smartphone?

Android je nejrozšířenější operační systém pro mobilní telefony. Mnoho lidí s tímto operačním systémem ani netuší, že je třeba být s mobilem stejně obezřetní jako s Vaším notebookem či stolním počítačem.

#1 Aplikace

Pakliže mají aplikace alespoň trochu chránit vaše soukromí, stahujte je jen z oficiálního obchodu. Pro Android je to Google Play.

Google se logicky snaží své uživatele chránit, takže všechny aplikace skenuje a hledá viry nebo jiné nekalosti. Na neoficiálních fórech tahle vstupní kontrola chybí. Samozřejmě i v Google Play se mohou objevit problémové aplikace, ale je jich výrazně méně. Obecně platí, že čím používanější a ověřenější aplikace používáte, tím Vás mohou méně potkat problémy.

#2 Automatické připojení k Wi-Fi

Wi-Fi zdarma v kavárně, vlaku nebo škole jsou jistě praktické, ale také nezabezpečené. Nemáte tak nikdy absolutní jistotu, kdo připojení provozuje a jaká data skrz něj tečou. Trochu nadanější středoškolák je schopen bezdrátovou síť vytvořit, pojmenovat ji např. Starbucks-Free-Wi-Fi, a snadno se tak dostat k vašim datům.

Vždy vypínejte automatické připojování k Wi-Fi nebo Bluetooth. Nikdy byste skrz ně neměli posílat vyloženě citlivé věci nebo používat internet banking. Pokud potřebujete rychle odeslat platbu, dejte přednost vlastním mobilním datům.

#3 Automatický zámek obrazovky

Obrazovka by se měla automaticky zamknout kdykoli, když telefon odložíte. Odemknutí lze obvykle nastavit na gesto, číselné heslo nebo otisk prstu. Vyberte si způsob, který je pro vás nejpohodlnější. Cokoliv je lepší než žádný zámek obrazovky.

Pokud byste ale preferovali vyšší úroveň bezpečnosti, pak zvolte otisk prstu nebo delší číselné heslo. Gesta patří mezi nejjednodušeji prolomitelné zabezpečení. Lidé často volí to stejné – mimořádně oblíbená je „jednička“ – či lze gesto odhadnout už jen z toho, zda je dotyčný levák či pravák.

Nejzodpovědnější přístup tedy je nastavit si heslo jako otisk prstu a jako záložní variantu si nastavte složitější heslo, které vytvoříte v profesionálním generátoru hesel.

#4 Antivir do mobilu

Antivir v mobilu je pro ochranu dat zásadní. Vyberte si program od renomovaného vývojáře. Anonymní bezpečnostní aplikace jsou plýtváním penězi a pamětí zařízení. Existuje řada nezávislých testů, které srovnávají kvalitu antivirů podle nároků na systém, falešných poplachů a skutečných zachycených hrozeb.

#5 Aktualizace

Aby měl antivir v mobilu smysl, je potřeba pravidelně aktualizovat jak jádro aplikace, tak virovou databázi (což se zpravidla děje automaticky). Stejně tak je třeba aktualizovat všechny další aplikace. Nepoužívané aplikace promazávejte.

Novější verze aplikací, krom vylepšení funkcí, opravují také bezpečnostní díry. Pokud si aplikace po aktualizaci vyžádá vyšší práva, než měla, dobře si je přečtěte. Právě požadavek na vyšší oprávnění využívají podvodníci, když chtějí získat přístup k nějakým datům v telefonu.

Jako příklad můžeme uvést hry vyžadující přístup ke zprávám, k mikrofonu a fotografiím. Takové pravomoci hry zpravidla nepotřebují.

#6 Anti-Theft

Často je Anti-Theft součástí bezpečnostního softwaru. Může to být další kritérium při výběru bezpečnostního řešení. Tato funkce umí lokalizovat telefon, většinou přes nějaké webové rozhraní. Například u bezpečnostní aplikace ESET je možné poslat SMS příkaz, který může zamknout telefon na dálku, spustit sirénu nebo vymazat všechna data v telefonu.

Samotný Anti-Theft by měl mít zaheslovaný přístup, aby jej případný zloděj nemohl smazat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama