ARK: Survival Evolved – těžké začátky jednoho survivalu
Preview ARK: Survival Evolved Článek ARK: Survival Evolved – těžké začátky jednoho survivalu

ARK: Survival Evolved – těžké začátky jednoho survivalu

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

34

Je tu konečně konkurence pro oblíbený DayZ?

Reklama

Dojmy z hraní PC verze v Early Access

V posledních měsících jsou hodně v kurzu dinosauři. Na scéně se díky tomu objevila řada nových her a jeden velkofilm. Proto se asi nemůžeme divit vývojářům, že přišli s jejich titulem ARK: Survival Evolved právě teď. Tato hra měla hodně bouřlivý vstup na scénu. Po řadě očekávání a nablýskaných záznamů ze hry tvůrci nakonec přivedli na Steam ne moc vydařený produkt, který byl i na poměry Early Accessu ve skutečně špatném stavu. Jeho autoři se ale rychle vrhli do práce a nyní má hra díky jejich snaze a píli přes jedenáct tisíc pozitivních hodnocení, která tento projekt i přes prvotní nesnáze vychvalují do nebes. Survival žánr, do kterého je ARK: Survival Evolved zasazeno, by se dal označit za hodně velký rybník, v kterém plave řada ryb. Některé jsou velké, jiné zase malé, je jich ale skutečně hodně. Největším dravcem v této nádrži je dozajista DayZ, může mu ARK: Survival Evolved vůbec konkurovat anebo ho dokonce překonat?

Tajemný kosočtverec

Prvním trumfem, který ARK: Survival Evolved už na začátku své cesty vynáší, je základ příběhu a určitý cíl, kterého byste měli buď sami anebo s přáteli dosáhnout. Na počátku se objevujete na pláži jen ve spodním prádle a tajemným kosočtvercem na ruce. Hned jak se trošku vzpamatujete, je důležité si obstarat základní životní potřeby: jídlo a vodu. Když k vám osud bude přívětivý, přežijete pár dní. Projdete vývojem a na konci vašeho dobrodružství se postavíte proti polo-božskému stvoření, jehož vyvolání vyžaduje řadu těžko získatelných darů. Není to sice žádné posvícení, ale oproti jiným titulům je tohle malý krůček kupředu.

Jak osedlat dinosaura

Trumf číslo dva jsou rozhodně dinosauři. Těch v současném předběžném přístupu najdete okolo 30 druhů. Po vydání by měl ale ostrov nabídnout až 70 typů malých i velkých ještěrek, které v tomto světě žijí svým životem. Mezi tvory obývající tento ekosystém nejsou ale jen dinosauři, narazit zde můžete i na obří ptáky, želvy, mamuty a oblíbené Blbouny nejapné, s kterými se díky lidské nenažranosti už v reálném životě nesetkáte.

„Na prvních úrovních budete mít po ruce jen základní kamenné zbraně, slaměnou chatrč a pečené maso. U konce vaší cesty bude vaší výbavu tvořit i vymazlená elektronika či rotační kulomet.“

Každého z uvedených tvorů můžete ulovit. Jejich zabití je celkem slušný oříšek, ale maso je prostě potřeba, když už ale máte dost potravin, rozhodnete se si jednoho z nich ochočit. Dají se totiž využít i jako dopravní prostředky, tažná zvířata či obránci pevnosti. Abyste dinosaura ochočili, musíte ho nejprve omráčit. Na ochočení je ale potřeba mít nejlépe uspávací šipky a pořádnou porci jídla, které daný obr jí nejraději. Po této proceduře ho můžete vesele osedlat. Velociraptor například spořádá značný počet obřích masových kýt. Když jej ale dostanete pod svou kontrolu, máte po ruce nebezpečného predátora, který si poradí s většinou dostupných býložravců. Jízdě na T-Rexově hřbetu se ale nic nevyrovná. Hodně zajímavým poznatkem je to, že když ochočíte bezbranné neútočící zvíře, stane se z něj vždy obránce, který nenechá nikomu svou či vaší kůži jen tak zadarmo.

Pravidelná stolice

V ARK: Survival Evolved se celkem rychle střídá den s nocí. Rychlost cyklu asi značně ovlivňuje i vaše stravovací nároky. Jíst a pít tu musíte skutečně často, jinak začnete hladovět a trpět dehydratací. Den problému s vodou moc nepomáhá, takže je dobré být vždy někde u vody, jinak budete prostě trpět. A aby hra nebyla málo realistická, vaše postavička ze sebe neustále bez jakéhokoliv studu tlačí exkrementy, které jí podobně jako některým osůbkám v obchodech vypadávají z nohavic. Ještě, že se jedná o skutečně pevné náboje, jinak by asi bylo po celém ARK hodně hnědo. Fekálie se dají naštěstí využít ke hnojení záhonků, v kterých se pěstují rostliny.

„Když hrajete v kmeni je vše v pořádku. Pokud budete hrát sami, nastanou vám občas celkem náročné chvíle.“

Abych řekl pravdu, problematiku rychlého metabolismu nejlépe vyřešíte neustálým pojídáním potravin. Nejvíce vás dokáže zasytit pečené maso, ze syrového by vám totiž nebylo moc dobře. Kde ale takové maso sehnat, když není v okolí žádný dinosaurus ani jiná nevinná zvířátka? Po pár hodinách hraní jsem spolu s členem mého kmene zjistil, že nejlepším zdrojem čerstvého masa jsou na ARK lidé, jejichž těla leží jen tak bezvládně na pláži. V ARK: Survival Evolved totiž po odpojení nezmizíte, ale zůstanete ve hře jen v trošku jiném stavu, je tím pádem dobré si postavit přístřeší s postelí. Jinak vás většina osadníků normálních serverů bez milosti sežere. Potraviny totiž vydrží jen pár minut, takže nemají moc na výběr. Přeci jen je snazší se nasytit z nepohyblivého cíle, než z obřího dinosaura, který by kladl značný odpor.

Od kamínku k rotačáku

I když vás ale někdo sní, zůstane vám váš postup. ARK: Survival Evolved se vaše postava totiž vyvíjí. Zkušenosti získáváte za sběr surovin, stavbu budov a lovení. Prakticky leveluje. Na prvních úrovních budete mít po ruce jen základní kamenné zbraně, slaměnou chatrč a pečené maso. Když ale chvíli vydržíte, postavíte si klidně dřevěnou chatrč a následně si osvojíte umění pracovat s kovem. Každá úroveň totiž má svou konkurenci. S kamenným nářadím například nepoškodíte dřevěnou chatrč, s ocelovým se naopak prosekáte skrz za pár sekund. Vaše evoluce se dostane až k těžkým palným zbraním a elektronice. Recepty na technické novinky čas od času získáte i z vesmírných transportů a tím pádem se je nemusíte nutně učit za pomoci dovednostních bodů. Oproti na začátku zmíněnému DayZ je stálý postup hodně dobrým krokem, který hráče určitým způsobem motivuje ke stálému hraní.

Když hrajete v kmeni je vše v pořádku, za předpokladu ale, že budete chtít hrát sami, tak vám možná občas nastanou celkem náročné chvíle. Za postup totiž dostáváte body, které investujete do nových technologií. Na vyšší úrovni ale lepší předměty vyžadují daleko větší počet bodíků, takže je lepší, aby se každý hráč zaměřil na určitou větev dovedností. Nikdy totiž není možné mít úplně všechny technologické zázraky otevřené. Sólo je tím pádem hodně obtížné, ale příležitost hrát bez ostatních tu rozhodně pro vlky samotáře je.

Náročný porod

ARK: Survival Evolved oproti jiným survival titulům jede již asi měsíc po vydání skutečně krásně. Její tvůrci na hře intenzivně pracují a nové updaty vycházejí skoro každý všední den. Sice se jedná o menší updaty, ale i přesto jde vidět, že vývojáři nezahálejí a dělají pro svůj projekt maximum. Optimalizace jako taková mi hodně připomíná DayZ, ARK: Survival Evolved na rozdíl od DayZ naštěstí neustále prochází pozitivním vývojem. Jiný prvek, než velká náročnost, mě asi neiritoval.

Survival pro všechny

Early Access ARK: Survival Evolved je hodně vydařený. Po skutečně těžkých porodních bolestech tu máme velmi zajímavý survival, který je přístupný snad všem hráčům, kteří mají touhu tento žánr otestovat. Jeho podoba ale rozhodně není taková, jako na prvotních záběrech, takže jestli hledáte grafický skvost, zde ho prozatím nenajdete. V následujících měsících a možná i letech se budeme těšit na to, že se z ARK: Survival Evolved stane vymazlená hra se skutečně živým a zajímavým světem. Cesta, před kterou hra stojí, rozhodně není krátká.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama