BallisticNG - Wipeout ve staronovém
Blogy čtenářů Článek BallisticNG - Wipeout ve staronovém

BallisticNG - Wipeout ve staronovém

Meg.A.Byte.

Meg.A.Byte.

BallisticNG je fanouškovský "remake" nebo podle autora spíš vzdaná pocta starším hrám ze série Wipeout od herního studia Psygnosis. Hra se snaží…

Reklama

BallisticNG je fanouškovský "remake" nebo podle autora spíš vzdaná pocta starším hrám ze série Wipeout od herního studia Psygnosis. Hra se snaží namixovat fyzikální model prvního a druhého dílu a napodobuje vizuální styl her z pozdních 90. let.

Pro úplně neznalé, jde o závodní hru s antigravitačními loděmi, které proti sobě zápasí a s pomocí různých zbraní se snaží dostat do cíle jako první. Případně bez protihráčů se snaží překonat nejrychlejší čas na dané trati a zapsat se tak mezi nejrychlejší piloty.Pro fanoušky série Wipeoutu, především pak starších dílů je to dobrá příležitost jak si osvěžit paměť a případně si zkrátit čas čekáním na nejistý další přírůstek do této rodiny.

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/A6i5zlje3DU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Roční vývoj

Hra je stále ve vývoji, ovšem velice aktivním. V podstatě každý týden vychází nová verze s opravami bugů, lehkými úpravami mechaniky, případně novým obsahem. Před necelým měsícem (2. 4.) hra oslavila rok od začátku vývoje a od té doby se změnila k nepoznání. Paradoxně měla lepší grafiku, ale takovou, na kterou narazíme u velkého počtu her vyvíjenou v Unity, která se snaží mít alespoň trochu realistickou grafiku. Před zhruba 6 měsíci se snaha napodobit starší díly projevila kromě ovládání a fyziky i v grafice a postupně se dopracovala do podoby jakou ji známe dnes. To se projevuje jak v texturách s nízkým rozlišením, low-poly modelech nebo nasvětlení, ale i v nižší vykreslovací vzdálenosti (která se dá případně upravit v nastavení pokud by někomu příliš vadila).

 

Nemalý obsah

Co se týče obsahu, k dispozici je v tuto chvíli 8 běžných tratí, 3 "prototypních" tratí a 2 bonusové. Běžné trati jsou řazeny podle obtížnosti od lehkých až po velice těžké. Všechny se vizálně liší a každá je zasazena do různého prostředí - od zamrzlé krajiny, kde sněží až po trať vybudované na měsíci. Pro všechny modery a kreativní lidi je zde možnost vytvořit a naimportovat si vlastní trať.

Aktuálně je ve hře 13 lodí se kterými můžeme závodit. Ze začátku je možné hrát s 8 základními typy, které jsou odemčené od začátku. Každá loď má různé statistiky jako je rychlost, ovládání, zrychlení, štíty nebo síla výzbroje. Různé statistiky jednotlivých lodí nám dávají na výběr jaký styl si chceme osvojit. Můžete být rychlí a mrštní a dostat se na první místo co nejdříve, ale také pak můžete doplatit na to, že nemáte žádné štíty a skončíte v polovině závodu. Po dokončení turnajů s různou obtížností se odemykají další lodě, ovšem pokud jste netrpěliví nebo chcete ze začátku trénovat, je zde možnost odemknutí veškerého obsahu (v postatě cheat). Stejně jako u tratí, zde je také možné si přidat vlastní loď, kterou si vytvoříte nebo stáhnete. Navíc lze libovolně upravovat její statistiky do nejmenších podrobností.

Herní módy jsou čtyři (v aktuálním stádiu vývoje).Arcade - klasická hra proti 7 dalším protivníkům s umělou inteligencí. K dispozici je 9 různých zbraní nebo bonusů (rakety, štíty, plasmový výboj apod., časem ještě jedna přibude). Neexistuje žádné 2. nebo 3. místo, pouze ten nejrychlejší vyhrává.Time-trial - hra na čas, bez nepřátel nebo bonusů. Ideálni na procvičení znalosti mapy nebo lodi.Survival - hra s postupně se zrychlujícím tempem, bez nepřátel, zato s některými zablokovanými funkcemi, cílem je vydržet co nejdéle.Tournament - set klasických her, pro splnění je nutné všechny vyhrát.

5 rychlostních skupin dokáže potěšit jak nováčky, kteří nebudou mít moc problémů v nízké rychlosti, ale také i ty nejnáročnější hráče, kteří budou muset projevit maximální snahu aby závod vůbec dokončili.

Ve hře je zatím pouze singleplayer v podobě kampaně - turnaje. S následným dokončením kampaně a tedy odemčením celého obsahu lze hrát cokoliv libovolně (nebo si lze vše na začátku odemknout cheatem).Multiplayer je ve vývoji, byly vydané některé testovací verze s multiplayerem, více či méně úspěšně, finální podoba bude v plné verzi a bude obsahovat i online žebříčky.

Shrnutí

Jak už bylo na začátku řečeno, snaha napodobit starší díly série Wipeout se odráží jak v grafice, tak i ve fyzice a ovládání. Díky tomu se tak vše nese v oldschoolovém nádechu a pokud někdo hru vyzkouší, tak také zjistí že je hlavně určena pro hardcore hráče a relativně vysoko postavená laťka se s nikým moc nemazlí. Někteří se přes to nemusí přenést a skončit s hraním dřív než vlastně pořádně začali. Přesto pokud se přes to dokážete přenést, hra vás dokáže dostatečně odměnit.

Dobré by bylo zmínit, že celou hru programuje jeden jediný člověk. Další dva se podílí na tvorbě map, textur, modelů a zvuků. Existuje zde i česká stopa, o tom ale třeba jindy.

Nutné je říct, že hra je zdarma a bude zdarma. Navždy.

EDIT (13.5.2016)

Hra dostala po necelých 3 týdnech zelenou na Steam Greenlight! Bude tedy dostupná na Steamu s podporou workshopu, online žebříčky nebo achievementy.

Odkazy

SteamBallisticNG Greenlight

Sociální médiaFacebookYoutube

Zahrajte si poslední verziOdkaz zde

Sledujte aktivní vývojFórum WipeoutZone

Jakékoliv dotazy směřujte mě, případně na stránku Greenlightu nebo facebooku. Nebojte se na cokoliv zeptat, rád odpovím. Každá konstruktivní kritika ke hře vítána.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama