Bloodborne – deskovka
Speciály Článek Bloodborne – deskovka

Bloodborne – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Nekompromisní akční adventura dostává svou stolní podobu. Troufnete si vstoupit do démony zamořeného města?

Reklama

Počítačové hry se často dostávají do okruhu zájmu tvůrců deskovek. Jen za poslední dobu se objevil Zaklínač, Doom, Resident Evil nebo Crusader Kings. Český distributor ADC Blackfire se daného trendu aktivně účastní, naposledy povedenou záležitostí ze světa Fallout, a rozhodl se na náš trh dostat lokalizovanou verzi karetky Bloodborne. Po strastiplné cestě schvalování českých názvů ikonických potvor u nejvyšších míst v SONY se konečně podařilo práci dotáhnout a my se můžeme podívat pod víko očekávané kooperativní akce. Necháte se pozvat?

Lovci do pozoru!

Vzpomínáte na Yharnam? Úzké uličky, velkolepé chrámy, gotická architektura a především místní zdegenerované obyvatelstvo jdoucí vám po krku. Všichni fandové Bloodbornu musí být jako doma, když si uvědomí, že pouze yharnamská krev se stane jejich propustkou na svobodu. Cesta za ní bude ovšem strastiplná, protože ve spolupráci až se čtyřmi spoluhráči musíte pokořit místní zfanatizovanou populaci a její monstrózní pány. Jenže vykoupení se dočká pouze jeden vyvolený, takže ač budete bojovat bok po boku, nakonec se pokusíte své kolegy přechytračit a vystavit nebezpečí, abyste se z prokletého města dostali sami.

Bloodborne tak bude apelovat především na vaši prohnanost. Jste totiž součástí skupiny snažící se o přežití, ale zároveň musíte získat co nejvíce tzv. ozvěn krve na úkor ostatních, protože právě rudá tekutina otevírá brány pekelné metropole. Každý hráč se tak dostane do svízelné situace, jíž známe z populární reality show Kdo přežije. Snovat plány proti ostatním a zároveň pracovat na společném cíli – přesně tohle najdete pod víkem krabice deskovky na motivy populárního univerza studia FromSoftware, stojící za obtížnými soulsborne hrami.

Bohužel pro fandy konzolové pecky se náročná hratelnost předlohy více nepromítá do podstaty dnes recenzované stolní hry, což všem neznamená, že by šlo o špatný zážitek. Pro mnohé to bude láska na první pohled, jiní rádi zavzpomínají na náročné souboje s bossy virtuální verze. Ať už patříte mezi nezasvěcené nováčky nebo naprosté veterány, návštěva katakomb Kalicha pro vás bude příjemným zpestřením odpoledne, během nějž se popasujete s děsivými příšerami a zároveň budete čelit podlým zradám ve vlastních řadách.

Stvůry na pochodu

Každou partii od začátku určuje finální boss, jehož si vyberete (nalosujete) na začátku hry. Pětice ultimátních příšer dostatečně pozměňuje charakter každého výletu do Yharnamu a podle svého soupeře budete od začátku nuceni plánovat svou taktiku. Jako nejtěžší soupeř se nám po několika desítkách partií jeví první lovec Gerhman posilující všechna monstra, ale o vaši pozornost se přihlásí každá příšera, včetně Mergovy kojné, která sice dokáže doplňovat zdraví, ale její odolnost 17 životů (19 v pěti hráčích) je ubíjející. Škoda, že se slovutný tvůrce Eric M. Lang (Blood Rage, Rising Sun, Kmotr, Hra o trůny: Karetní hra) nerozhodl vymyslet více závěrečných bossů, protože se časem začnou opakovat.

Naštěstí se o dostatečnou variabilitu stará skvadra nohsledů a nižších bossů. Na své putování do útrob katakomb si připravíte desítku náhodně vybraných monster, mezi nimiž se potulují slabší kusy, ale také pořádní výlupci, kteří budou toužit po vaší smrti. Jejich náhodné nalosování a postupné odhalování přináší dostatečné napětí v každé partii, i když speciální vlastnosti již dávno znáte. Každý souboj totiž bude unikátní kvůli jinému rozpoložení, v němž se budete aktuálně nacházet.

Příšery přinášející bonusové ozvěny krve na začátku partie budete velkoryse přehlížet, ale jejich vyvolání před závěrečným soubojem dokáže pěkně zahýbat vaší strategií. Podobně zhoubný/blahodárný účinek pro vaše plány dokáží přinést unikátní efekty monster. Chcete zbavit spoluhráče všech jeho neuložených vítězných bodů? Není nic jednoduššího, než jej nechat na holičkách v souboji, jenž mimo zranění znamená také negativní dopad při útěku pekelníka. Když se však nepustíte s příšerou do křížku, může vám mezi prsty protéct skalp za její porážku. Co teď?

Chápete správně, v Bloodborne se budete soustřeďovat více na své přežití a hromadění trofejí než na likvidaci všeho, co se mihne na stole. S nepřáteli se budete častovat pomocí vlastních karet zbraní, jež budete tajně volit ještě před střetem. Během svého rozhodnutí musíte brát na zřetel odhazovací balíčky svých spolubojovníků, abyste získali výhodu na svou stranu. Lepším manévrovacím prostorem budou samozřejmě disponovat hráči, kteří zvládnou monitorovat inventáře ostatních, ale i začátečník dokáže přechytračit své okolí. Správně provedený bluf se často může přerodit v závěrečné vítězství a pořádně hnout žlučí suverénním lovcům.

O čem se zdá Lovcům?

Přechytračit kamaráda dost často znamená jeho smrt, což jak moudří a znalí vědí, není v Bloodborne konečná. Zesnulý pouze upadne do komatózního stavu označovaného jako Lovcův sen, v němž se obnoví jeho zdraví a dokonce si zde může vylepšit své současné vybavení a pořídit silnější zbraň, již pak načechrá démonickou svalovinu monster. Ke spánku se také můžete odhodlat dobrovolně, místo souboje, čímž obnovíte své odhozené karty z předchozích kol a uložíte ozvěny krve (jiný způsob neexistuje). Užití karty Lovcova snu je podle mého alfou a omegou úspěšného hráče, a budete si ho muset hodně rychle osvojit.

Více nároků na vás Bloodborne mít nebude, protože pravidla jsou relativně snadná a do partie se po krátké instruktáži může pustit i začátečník. Po odhalení monstra tajně vyberete svou akční kartu, vyhodnotíte efekty příšery a hodíte příslušnými kostkami pro určení zranění, jež obdržíte. Poté posekáte útočníka vy, abyste získali fragmenty jeho krve, které se počítají jako vítězné body poté, co si je uložíte. Na závěr kola se vyhodnotí stav odpočívajících hráčů a nic vám nebrání vyrazit do bojů v dalším kole. Do hodinky se v poklidném tempu dozvíte, kdo se stal vítězem, a můžete se pustit do další výpravy do zamořeného podzemí.

Licencovaná grafika oku lahodí

Největší devizou Bloodborne bude v očích fanoušků předlohy grafická stránka respektující její virtuální podobu. Z obrázků na kartách vám budou oči přecházet, detailní provedení nestvůr známých doteď pouze z konzole PlayStation se na vašem stole bude nádherně vyjímat. Podobně můžu pochválit také hráčské desky, jež jsou maximálně přehledné a pomohou Lovcům určit aktuální stav partie. Třešničkou na pomyslném dortu je povedené uspořádání slotů pro uložení komponent v krabici. Jen karty přímo volají po ochranných slídách, aby se nepoškodily (to by byla škoda).

Pokud patříte k fandům soulsborne projektu Bloodborne a máte kolem sebe alespoň dva nadšence do stolních karetních her, tak se vám dnes recenzovaná deskovka bude v poličce pěkně vyjímat. Titul, jenž se díky distributorovi ADC Blackfire lokalizoval do češtiny, je také nakloněn méně zkušeným hráčům, kteří by chtěli vyzkoušet blufovací hru bez složitého učení pravidel. Zkušenější pařani si Bloodborne vyberou zřejmě jen jako příjemný filler mezi partiemi náročnějších kousků. Za přibližně devět stovek (do ceny se zřejmě projevily poplatky za autorská práva) tak dostanete sympatickou kooperační deskovku s prvkem taktického škození, jež náročnější klientelu neohromí, ale ani nezklame.

Líbí se nám:

  • aplikace licence Bloodborne
  • svižný průběh a jednoduchá pravidla
  • kooperace s taktickým škozením v týmu
  • příprava na souboj
  • napínavé odhalování monster
  • grafická stránka a lokalizace

Vadí nám:

  • boss hned na začátku dokáže natrhnout Lovcům zadek
  • potřeba většího počtu hráčů (nejlépe v pěti)
  • malý počet finálních bossů
  • docela měkké karty

Deskovou hru můžete zakoupit na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama