Břink! – deskovka
Speciály Článek Břink! – deskovka

Břink! – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Sklepení pod hradem jsou naditá k prasknutí poklady, ale hlídá je hrozivý drak. Kdo si nakrade nejvíce a přežije?

Reklama

Dungeony se pojí se stolními hrami odnepaměti, vždyť i Dračí doupě bylo původně o prozkoumávání kobek. Proto se nemůžeme divit, že boje s nestvůrami v temných sklepeních a loupení ve smrdutých slujích neustále přitahuje hráče celého světa a tím také autory deskovek. Nejnovějším přírůstkem na českém trhu se stává Břink!: Velká podzemní loupež, což je prvotina amerického tvůrce Paula Dennena. Principiálně se zakládá na tvorbě balíčku z karet, které rozhodnou o vašem úspěchu při vykrádaní hradního sklepení osídleného vzteklou dračicí. Podlehnete kouzlu této svižné a návykové zábavy?

Hlavně tiše

Kdo z vás je nejobratnějším zlodějem? Nemůžete se shodnout, a tak někoho napadne rozjet nebývalou soutěž. Pod místním hradem Drakštejnem spí saň Nictotraxian, jež během svého dlouhého života nasyslila neuvěřitelné bohatství. Blyštivé artefakty odpradávna lákají odvážlivce, kteří chtějí obohatit rodinný rozpočet o zlaté poklady, ale málokterý z nich se z podzemních prostor vrátí v jednom kuse. Přesně toto místo je báječným hřištěm pro partu lupičů, jako jste vy, aby prokázali své schopnosti, nakradli největší lup a dostali se zpět na povrch jako král zlodějů.

Příběh asi nebude největším lákadlem deskovky Břink!, ale jasně naznačuje, že podniknuté dobrodružství nabídne epickou výpravu, která se ovšem nebere smrtelně vážně (pokud do vás netne dračí spár). Humor a napětí se snoubí do jednoho celku, jenž bude návykový nejen pro kované deskovkáře, ale přinutí usednout k dalším partiím také příležitostné hráče. Nespornou výhodou jsou snadně vysvětlitelná pravidla a princip náhody ovlivnitelný vaši šikovností a samozřejmě nezbytným štěstím. Kdo totiž bude více riskovat, čímž vytvoří větší hluk, zaměří na sebe pozornost rozlícené saně.

Tahle karta mi to kazí

Když nahlédnete pod víko, tak vás jako první zaujme oboustranný herní plán, figurka draka, barevné kostičky a černý semišový pytlík. Úhledně zabalené karty se budou skromně krčit v ústraní a přitom ony budou hrát hlavní roli v následujících minutách, zatímco ostatní komponenty budou zajišťovat nezbytný komparz. Břink! se totiž řadí mezi tzv. deck-buildingové stolní hry, v nichž si ze základního slabého paklíku karet postupně vytváříte vám na míru šitý balíček, jenž by měl odrážet zvolený způsob hraní. Břink! zvládá svou zásadní mechaniku velmi dobře, pohltí vás jednotlivými variacemi a potěší náhodně či účelně tvořenými komby.

Dnes recenzovaná deskovka v sobě skrývá asi dvoustovku karet, z nichž se na začátku dostane do ruky deset z nich. Postupně začnete nakupovat silnější předměty, postavy či pohyby, abyste mohli prostupovat podzemím přes příšery, zamčené dveře a křišťálové jeskyně. Zpravidla budete mít k dispozici ve svém tahu pětici karet, ale díky vhodné konstelaci hvězd se vám může do ruky nakombit přes deset karet a to už se dá rozjet pořádná akce, během níž se dostanete k atraktivním pokladům, pomlátíte půlku dračích přisluhovačů a ještě sesbíráte lahůdkové předměty z nabídky.

Díky jednoduchému principu si během chvilky Břink! každý osvojí a jednotlivá kola svižně odsýpají. Jen jsou občas přerušeny útokem divoké a rozlícené saně. Při jejím příchodu na scénu se vezmou všechny trestné břinky na herním plánu, smíchají se s dračími kostičkami v pytlíku a losuje se. Čím větší jste dělali rámus, tím větší máte pravděpodobnost utržení rány. Životů je relativně dost a existuje spousta postupů, jak se léčit, ale především ke konci partie, kdy se losuje pět a více kostiček, budete mít mnohdy namále. Hlavně ve chvílích, kdy již některý zloděj vylezl ven a drak může útočit ještě častěji než doteď.

Pocit úspěchu

Nejsilnější stránkou deskovky Břink! je podle mě akční a zábavný průběh partie, kdy neustále sledujete kroky soupeřů, plánujete vlastní tah a čekáte, jestli vám někdo nevybere poklad dříve, kupujete karty, rozmýšlíte jejich využití v aktivní části a spoustu dalších činností. Hru si plně užijete v jakémkoliv počtu hráčů, jen mu musíte přizpůsobit svou strategii. Ve dvou se pustíte do podzemí hlava nehlava a sledujete jen jednoho oponenta a vyberete si vlastní cestu k prošmejdění sklepení.

Při soupeření ve čtveřici už se jedná o mnohem taktičtější zážitek, na mapě začne být těsno a vy musíte dobře promýšlet, kam se hnout, abyste vydělali. Navíc v obchodě jsou k dispozici jen dva klíče a dvě brašny, takže se nedostane na každého, což může být dost velká překážka pro další kroky. Je s podivem, jak se do velmi jednoduchého herního principu dokázalo dostat takové množství strategicky důležitých voleb pro vývoj celé partie. Promíchávání karet a měnící se nabídka podzemí navíc činí každou partii plně jinou a vítězná taktika v jedné hře nemusí mít žádný úspěch v následujícím deskovkovém klání.

Magnetem stolní hry Břink! je bezesporu pocit úspěchu v průběhu partie. Každý hráč získává karty a s nimi potom i vítězné body (i když nemusí být s tou nejvyšší číslicí), takže má chuť v prohledávání dračí sluje pokračovat a vracet se k němu. Přívětivá grafická podoba evokující pohádkově laděné fantasy příběhy zaujme celou rodinu, takže není problém si k deskovce sednout na hodinku odpoledne a strávit tak příjemný čas s nejbližšími u relativně nekonfliktní zábavy (nikdy neútočíte přímo na hráče).

Velkým plusem je česká lokalizace v režii distributora REXhry, jež pomůže především při práci se samotnými kartami. Cena okolo tisícovky může přijít někomu přestřelená, když v krabici najde na dvě stovky karet, herní plán a několik desítek herních komponent, ale z mého pohledu kupující neprohloupí. Především poměr cena/výkon je u deskovky Břink! skvělý. Svižná herní doba, snadné naučení a mechanika deck-buildingu určitě zařadí tento projekt mezi často vybírané stolní hry vaší sbírky.

Líbí se nám:

  • svižný proběh partie
  • optimální herní doba
  • tvorba balíčku spojená s důmyslnými herními mechanikami
  • jednoduché k naučení
  • neexistuje vítězná strategie (dynamický průběh partie)
  • dobrý pocit ze sbírání bodů
  • silné karty nutí hráče riskovat
  • pohádková grafická stylizace

Vadí nám:

  • někomu nemusí vyhovovat náhoda v kartách (ale balíček si budujete sami)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama