Deskovka: Civilization: Nový úsvit
Speciály Článek Deskovka: Civilization: Nový úsvit

Deskovka: Civilization: Nový úsvit

Jakub Němec

Jakub Němec

4
Platformy pkgsrc Desková hra

Kultovní Civilizace dostala už svou druhou stolní hru.

Reklama

Není tomu tak dávno, co společnost Blackfire oznámila vyprodání česky lokalizované Civilizace. Někteří vzali obchody s deskovkama útokem, aby zachránili poslední kousky, zatímco jiní již věděli, že se na obzoru objevila nová verze a s napětím čekali, jestli se bude lokalizovat. Dobře udělali, protože v říjnu se na pultech objevil Nový úsvit, který podle legendární strategie Sida Meiera připravil americký autor James Kniffen (Forbidden Stars, Star Wars: Armada). Jaké změny přinesla nová podoba a jak se hraje, se dozvíte v dnešní recenzi.

Svižnější koncept

S určitostí mohu říci, že koncept nové strategie o cestě národa historií některé z vás naštve, jiné nadchne. A protože se během svého názoru na Civilizaci: Nový úsvit zcela jistě nevyhnu srovnávání s původní verzí, sfouknu to hned na začátku. Pokud jste hráli Civilizaci z roku 2010, budete překvapeni, jak se současný průběh hry zjednodušil a zrychlil. Už nebudete sáhodlouze přemítat nad vývojem technologií, složitě přesouvat jednotky po mapě, vylepšovat je či promýšlet každý tah několik kol dopředu. Nový úsvit se totiž veze na stejné vlně jako šestý díl počítačové strategie Sida Meiera – je uživatelsky přístupnější, aby nalákal nové stratégy a chytil je do svých tenat.

Nový úsvit pochopí hráč zběhlý ve stolních strategiích během půl hodinky a může se plně vrhnout do samotné partie. Pravidla se dají snadno vysvětlit také začátečníkům, kteří ocení názornost jednotlivých mechanik. Cenou za nižší náročnost je pochopitelně komplexnost, jež prošla značnou redukcí. Jestli toužíte dlouhé hodiny bádat nad nejvhodněji investovanými surovinami a potřebujete složité synergie mezi jednotlivými stavbami, odkážu vás spíše na nedávno recenzované Through the Ages. V případě, že si chcete užít svižnou budovatelskou strategii a dohrát přibližně do devadesáti minut, směle čtěte dál.

Na piedestal vedete osm národů

Již v úvodu jsem zmínil počítačovou verzi Civilization VI a nyní tak učiním znovu. Osmička národů, jejichž osud můžete vzít do svých rukou, převzala podobu právě z nejnovější digitální verze kultovní strategie. V Novém úsvitu se tak chopíte Říma (Traján), Egypta (Kleopatra), Sumeru (Gilgameš), Japonska (Hódžó), aztécké říše (Montezuma), Skythie (Tomyris), Ameriky (Roosevelt) a Francie (Kateřina Medicejská). Jednotlivé říše mají stejné karty vývoje, liší se pouze speciálními dovednostmi a pořadím jednotlivých odvětví při startu partie.

Zjednodušený vývoj technologií totiž funguje tak, že během svého tahu můžete zahrát jednu z karet podél pětimístné lišty. Čím více bude vpravo, tím větší zisk vám přinese, což znamená, že se budete soustřeďovat na rovnoměrné rozšiřování říše. Na druhou stranu můžete akcentovat vývoj svého království dle vlastních preferencí. Jednotlivá odvětví (kultura, věda, vojenství, průmysl, ekonomika) lze postupem času zlepšovat, takže starověká technologie bude brzy nahrazena středověkou, novověkou až moderními vymoženostmi. Tím se samozřejmě zlepší bonusy z jednotlivých odvětví. Pozor ovšem, jak budete vybírat. Zlepšit totiž lze pouze dvě karty zaměření z každého období.

Právě směr vývoje, pro nějž se rozhodnete, bude jasněji odlišovat vaši říši od soupeřů. Pragmaticky budete směřovat ke splnění podmínek vítězství, jež jsou na začátku každé partie náhodně vybrány. Je nutné splnit alespoň jednu agendu z každé karty úkolů, abyste ovládli partii. Vždy si tak můžete vybrat směřování národa podle vaší chuti. Zároveň jsou hráči nuceni rozvíjet svou říši rovnoměrně, což napomáhá vyrovnanosti partie.

Pohyb po hexové mapě

Šestiúhelník se ukázal jako optimální tvar pro políčko tahové strategie, takže nepřekvapí, že Nový úsvit je rozsekán do tvaru včelí plástve také. Složit herní mapu není žádná věda. Můžete hrát na předdefinovaném plánu, ale při dodržení několika jednoduchých pravidel si klidně vytvoříte svou mapu. Manuál pamatuje na různý počet hráčů, takže ve dvou lidech se budete prohánět po desítce desetipolíčkových dílech, zatímco v plném počtu čtyř soupeřů se mapa rozroste o celých 60 polí. Tím je zaručeno, že budete mít dost času na vlastní rozvoj, ale zároveň to nebude tak daleko k protivníkově říši.

Na plánu narazíte na klasické prvky zdobící Civilizaci odnepaměti. Různé druhy terénů, které definují obtížnost pohybu, vodní plochy, místa bohaté na suroviny, přírodní divy, městské státy, barbarské kmeny a mnoho dalších zajímavých oblastí. Od začátku budete rozšiřovat svůj vliv po okolí, posilovat obranu a kontrolu dominií, stavět nová města a posílat karavany na daleké obchodní cesty. Po několika minutách už se začne mapa plnit různobarevnými žetony a přijde řada na první střety. Ty jsou řešeny součtem indexů území, síly města a dalších bonusových komodit (zboží). Nezapomnělo se ani na prvek náhody v podobě hodu kostkou, jejíž hodnota se připočte k útočnému či obrannému číslu. Kostka tak není rozhodujícím činitelem, ale příjemně napíná jednotlivé situace.

Vysoká znovuhratelnost

Po několika do poslední chvíle napínavých partiích si troufnu říci, že Nový úsvit si najde na našem herním stole své místo. S rostoucí silou impérií se zvyšuje počet možností, na mapě začne být těsno a hon za vavřínem vítězství nabírá na obrátkách. Pacifistům možná bude proti srsti, že se vojenské části nevyhnou, ale někteří kamarádi investovali své vojenské bodíky do opevňování a spokojeně dále expandovali do neprobádaných končin. Přesto účelně vedená agrese proti nepříteli přináší své ovoce. Jen se nedá provádět tak často, jak by útočníci chtěli díky malé hodnotě vojenských karet po jejich použití. Balancování titulu muselo Jamesi Kniffenovi nějaký čas zabrat, ale jeho práce sklízí ovoce.

Díky proměnlivosti závěrečných cílů, různým vlastnostem jednotlivých národů a jinak poskládané mapě se budete k budování civilizace rádi vracet. Samozřejmě si časem oblíbíte některé národy více, stejně jako se budete věnovat častěji určitému typu karet, ale nikdy nesmíte zapomenout na improvizaci v různých situacích. Zamíchat kartami může soupeřův div světa, nepředvídatelné útoky barbarů nebo diplomatické styky s městskými státy. Klíčové je také investování žetonů zboží do různých odvětví, jež dokáží v momentě posílit vaši armádu či budovatelský potenciál. Proměnných je zkrátka tolik, že jejich vyjmenování by nafouklo tuto recenzi o další kvanta textu.

V mém kruhu přátel se těší Civilization: Nový úsvit velké oblibě. Přehlednost karet, jasná pravidla a široké spektrum aktivit v jednoduché koncepci dělá z deskovky, kterou v lokalizované podobě přinesla na náš trh společnost ADC Blackfire, jasnou volbu pro méně náročné stratégy. Z pohledu fanouška šestého dílu počítačové alternace Civilizace jsem také potěšen využitím licencované grafické podoby. Suma sumárum, za cenu okolo 1200 Kč se jedná o velmi zajímavou deskovku pro všechny příznivce budovatelských stolních her.

Líbí se nám:

  • jednoduchá pravidla
  • svižná hratelnost
  • rovnoměrné budování říše
  • zjednodušený systém vývoje technologií a soubojového systému
  • variabilita partií díky různým podmínkám vítězství, měnící se mapě a promíchávání divů světa
  • kvalitní komponenty se hezky vyjímají na herním plánu
  • grafická stránka
  • česká lokalizace

Vadí nám:

  • nároční stratégové zjednodušení zřejmě neocení a vrátí se k původní verzi, popř. k počítači
  • někomu bude chybět kulturní vítězství a hlubší diplomacie
  • pacifistům bude ke konci partie na mapě těsno, pokud narazí na rozpínavé a agresivní soupeře

Civilization: Nový úsvit koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama