Deskovka: Dice Forge - tvořte v božské výhni své vítězné kostky
Speciály Článek Deskovka: Dice Forge - tvořte v božské výhni své vítězné kostky

Deskovka: Dice Forge - tvořte v božské výhni své vítězné kostky

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Toužíte hodovat s bohy v jejich říši? Potom musíte uspět v jejich nápadité soutěži.

Reklama

Deskovky se pomalu, ale jistě stávají celospolečenským fenoménem, kterému propadá stále více lidí. Aby se všichni v širokém spektru větších či menších děl orientovali, tak je začali škatulkovat. Občas se však objeví hra druhově obtížně zařaditelná, a právě na jednu takovou se dnes podíváme. Pokud jste slyšeli o diceforgingu, nebude pro vás titul Dice Forge žádným překvapením. Ostatní se mohou těšit na házení kostkami, které je možné v průběhu partie různě přetvářet. Můžete nám věřit, bude vás to bavit, a to dost.

Polobozi, nastoupit!

Příběhové pozadí Dice Forge bude lákat široké zástupy fantasy nadšenců. Rozmarní bohové totiž nabídli pozemským hrdinům možnost vystoupat do jejich společnosti, pokud uspějí v turnaji uspořádaného pro svou zábavu. Božské společností se ovšem může dočkat pouze jeden z nich, a proto musí nadpřirozené bytosti přesvědčit, že právě oni jsou hodni takového privilegia. K obrovskému mundialu se může dostavit čtveřice soupeřů, kteří budou házet svými kostkami.

Ač by zasazení do antického prostředí říznutého velkou dávkou fantastiky vybízelo k dějovým zvratům a většího propojení se samotnou hratelností (vzpomeňte na Lords of Hellas), u Dice Forge se toho bohužel nedočkáte. Během několika minut zapomenete na božský turnaj a soustředíte se na sbírání surovin, přetváření své kostky a sledování postupu protivníků. Je to škoda, protože grafická stránka přímo vybízí k větším příběhovým eskapádám. Absence hlubšího příběhu ovšem nesnižuje kvality samotné deskovky patřící alespoň pro mě k největším překvapením prvního pololetí roku 2018.

Malé prostoje mezi tahy = absence nudy

Principiálně je Dice Forge relativně snadná deskovka, do níž se mohou zapojit i méně zkušení hráči, protože pravidla (mají čtyři strany) pochopí během několika minut a okamžitě mohou hrát. Francouzskému tvůrci Régisi Bonnesséemu (Seasons, Fabula) se povedlo skloubit pohodovou hratelnost s návykovým házením kostek. Méně zběhlým deskovkářům budou ku prospěchu i vstřícně navržené tabulky hráče se zabudovanými počítadly. Manipulace s malými počítacími kostičkami sice vyžaduje trošku trpělivosti, především pro jedince s většími prsty, ale jinak je vše domyšleno do posledního puntíku.

Největším kladem dnes recenzované deskovky je totální vymazání nudy mimo váš tah. Jedná se totiž o velmi svižný titul, v němž během herní doby okolo 45 minut budete mít pořád co dělat. Házení kostkami a sběr surovin totiž neprovádí pouze aktivní hráč, ale všichni přítomní u stolu. To znamená, že než si soupeř na tahu rozmyslí, jaké činnosti provede, jeho protivníci se budou věnovat svému počítadlu, přemýšlet nad svými akcemi a kontrolovat hrací plán. A to se opakuje neustále dokola, dokud se každý nedostane na řadu, aby provedl své vysněné akce.

Obrovský počet možností

Jak již bylo naznačeno, tahy se cyklicky opakují, dokud nenastane konec celé partie, v níž se určí vítěz na základě získaných bodů slávy. V aktivním tahu si hráč stejně jako všichni ostatní hodí svou dvojící kostek (světlá a tmavá, podle božstev, které partii sledují) a připočte nasbírané suroviny - zlato, body slávy, popř. sluneční a měsíční střepy. Poté může aktivovat své karty pasivních vlastností, jež v průběhu partie již stihl nasbírat. Na závěr svého tahu se rozhodne, jestli bude vylepšovat svou kostku za nasbírané hroudy zlata, nebo se raději vydá plnit jeden z božských úkolů v některém z nabízených božských světů. Pokud nechce investovat své sluneční střepy do prodloužení tahu, aktivita hráče končí a posouvá se k jeho sousedovi.

Pravděpodobně nejvděčnější částí je tvorba kostek v božské kovárně. Z počátku jsou totiž vaše krychličky neuvěřitelně slabé. V podstatě tam máte jen devět možností získat jedno zlato a jedenkrát dva body slávy, či po jednom temném či světlém střepu. Za shromážděné zlato můžete v chrámu, který důmyslně vytvoříte z krabice hry, nakoupit různá vylepšení k vytunění svých hlavních hracích předmětů Nabízí se větší hodnoty zlata, větší pravděpodobnost k zisku slunečních a měsíčních střepů, obdržení větších bodů slávy či možnosti výběru z aktuálně potřebných surovin. Tvorba kostek v Kostkovárně, jak zní český překlad podle Blackfiru, vypadá prostě skvěle a bude vás bavit. Jednoduše odstraníte jednu stěnu a nahradíte ji jinou. Jednoduché, ale návykové.

V případě, že nashromáždíte dost úlomků Měsíce či Slunce, můžete se vydat plnit hrdinské úkoly na druhé části plánu. Graficky velmi povedený koncept jasně dává najevo, kde se platí temnou a kde světlou měnou. Projdete portálem a vyberete úkol na jedné z mnoha karet, jehož nástrahám se chcete postavit. Zaplatíte příslušný obnos a odměna za jeho překonání je vaše. Můžete obdržet okamžitou výhodu odměňující vás příjemným bonusem (např. mocnými stranami kostky) či škodící soupeřům, pasivní dlouhodobý efekt provázející vás do konce partie nebo velkou hromadou bodů slávy do závěrečného vyhodnocování. Pokud se vám bude nějaká karta líbit, musíte docela spěchat, protože od každého typu úkoly jsou na stole přítomny pouze čtyři karty, které se vám budou snažit vyfouknout vaši soupeři.

Když vývojář přemýšlí

Sami můžete posoudit, že principiálně není Dice Forge nijak náročnou hrou. Ale množstvím možností, které se vám v průběhu partie nabízí, se jen tak neohraje. Po několika desítkách partií se nám zkrátka nepovedlo určit jasně vítěznou taktiku, protože je vše odvozeno od štěstí při hodu kostkou, tahů vašich soupeřů a zvolené skladbě karet hrdinských úkolů. Proměnných je zkrátka takové množství, že žádná hra není stejná. Je proto velká škoda, že v krabici nenajdete širokou paletu karet questů (snad bude nějaké rozšíření), které se časem začnou opakovat.

Z našeho pohledu je největším designerským majstrštykem zapojení samotné krabice přímo do hry. Velmi chytře vymyšlený princip nákupu stěn kostek umístěný v "chrámu" využívá schránku deskovky do posledního místečka. Ještě více oceníte práci tvůrců při sklízení všech komponentů titulu. Je mu dokonce věnován dost velký prostor v manuálu. Vše zapadá na své místo a po několika trénincích budete mít Dice Forge sklizený po pár minutách takovým způsobem, že chystání další partie bude otázkou okamžiku. Tohle se prostě firmě Libellud hodně povedlo.

Stejnou pochvalu si zaslouží také grafické zpracování v podání umělce Bibouna (Hledá se hrdina, Nyet!), který svým charakteristickým způsobem dekoroval celou deskovku. Pohádkově laděné postavy se budou zamlouvat dětem i dospělým a skvěle doplňuje fantasy náplň titulu. Opět si musíme postesknout nad malým využitím příběhového a grafického potenciálu v propojení s hratelností. Ale i bez něj se na Dice Forge nádherně kouká a po několik prvních partií budete zkoumat jednotlivé detaily. Za nás je nejpovedenější propojení karet s herním plánem, kam zapadnou jako ulité a navazují na ně také obrázky z pevné desky.

Jsme velmi rádi, že český distributor Blackfire přinesl Dice Forge na tuzemský trh i přes komplikace, které se s ním pojily. Pro nás se jedná o svěží vítr na poli deskových her, protože vlastní tvorba kostek se neobjevuje tak často. Velké množství komponent, především vyměnitelných dílků kostek, obhajuje cenovku okolo tisícovky, která je podle nás adekvátní. Pokud vám nevadí absence příběhu, velká míra náhody v rámci hodu kostek, kterou můžete ovlivnit jejich tuněním, nebojíte se vyměňování dílků a nevadí vám větší hlučnost (masivními kostkami se hází v jednom kuse), tak nám nezbývá nic jiného než titul bez pochyb doporučit.

Líbí se nám

  • tvorba kostek
  • snadná pravidla
  • vhodné pro celou rodinu
  • svižná hratelnost
  • malé prostoje mezi tahy, pořád se něco děje
  • návykovost
  • kouzelné grafické ztvárnění
  • zapojení krabice do průběhu hry
  • důmyslně vymyšlené uložení komponent

Vadí nám

  • slabší propojení tématu s hratelností
  • menší počet karet hrdinských úkolů
  • štěstí v kostkách nemusí sedět každému (hlavně když se nedaří, že...)

Deskovku koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama