Deskovka: Když sním
Speciály Článek Deskovka: Když sním

Deskovka: Když sním

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Podvědomí každého z nás vypráví neuvěřitelné příběhy. Pojďme si o nich vyprávět.

Reklama

Deskovky využívající lidskou fantazii oplývají kouzelnou aurou, díky které dokáží zaujmout hráče každého věku. Asi nejznámějším zástupcem imaginativních stolních her je stále se rozšiřující Dixit. My se dnes podíváme na nejnovější přírůstek ve skupině abstraktních her s názvem Když sním. Titul debutujícího Chrise Darsaklise dokáže uhranout dětské publikum, ale u dospělých má potenciál získat punc povedené párty hry. Jestli se vyplatí udělat si čas na snění, se dozvíte v naší recenzi.

Našeptávači

Ještě jednou se vrátím k Dixitu. Jeho popularita je mimo nádherně malované karty skrytá v jednoduchých pravidlech, která pobere každý během pár chvil. Ve stejném duchu se budete seznamovat také s Když sním. Ústřední postavou celé hry je snílek, v jehož mysli se probouzí ty nejšílenější představy. Sám je však v říši spánku ztracen a potřebuje průvodce. Jejich role se zhostí ostatní hráči (celkem se u stolu může sejít až deset lidí). Mezi hodnými vílami, které se snaží přinést spáči sladké sny, se schovávají bubáci toužící jejich práci zničit. Nad všemi bdí raraši, jejichž úkolem je zachovat mezi nadpřirozenými bytostmi rovnováhu, takže pomáhají a škodí všem podle svého uvážení.

Jak ale vybrat cestu, kterou se myšlenky snílka budou ubírat? K tomu budete potřebovat zásobu fantaskních myšlenek vyobrazených na nádherně malovaných oboustranných kartách umístěných v posteli uprostřed herní plochy. Na rubu i líci karty najdete po dvou klíčových slovech, z nichž je v daném kole jednoduchým mechanismem (čelo postele) určen pojem pro dané kolo. Rozhodně se nemusíte bát, že by se vám výrazy rychle ohrály. Celkem budete mít k dispozici 440 slov, která se budou nečekaně objevovat. A vůbec bych se nedivil, kdyby se zapojila vaše vlastní představivost, a další karty jste si třeba začali vytvářet sami.

Rychlá hra i ve více lidech

Pojďme se podívat, jak probíhá jedna partie. Roli snílka si postupně vyzkouší každý hráč (okamžitě si nasadí masku na oči), zatímco ostatní si tajně vylosují svou pozici pro dané kolo (víla, rarach, bubák) a podle toho zvolí svou strategii. Poté se sejme horní karta ze zásobárny snů a otočí se přesýpací hodiny odpočítávající čas dvou minut. Během nich začnou víly, raraši a bubáci postupně jednoslovně napovídat spícímu hráči. On musí na základě indicií uhádnout slovo na kartičce. Když se trefí, jde karta na stranu víl, v opačném případě se radují bubáci.

Právě v podávání správných náznaků a podlého svádění od správného slova tkví největší zábava titulu. Pozice víl je jasná, snaží se radit co nejpřesněji, zatímco bubáci musí znít důvěryhodně, aby jejich pomoc nebyla snílkem okamžitě ignorována. Raraši se šibalským úsměvem rozsévají chaos, aby jim vše hrálo podle jejich notiček. Jiné, než slovní projevy se u stolu nesmí ozývat. Za každé vzdechy, hrozby a jiné vyjadřování pocitů dostávají provinilci trestné body (a hlavně ostatním kazí zážitek ze hry). Opravdu pobaví sledovat naštvané výrazy víl, kterým bubáci kazí jejich chvályhodnou činnost.

Po vypršení času se musí projevit básnické střevo snílka, protože musí pomocí uhodnutých klíčových slov sestavit svůj sen. Takže odhalení správného výrazu nestačí, potrénuje se také paměť a vlastní představivost. Pro spáče může být deprimující, že netuší, která slova byla správná, takže do svého vysněného vyprávění musí zakomponovat všechny pojmy. Na konci kola se přidělí body podle přehledné tabulky, nový snílek si zakryje oči a pokračuje se dále, dokud se spánku neoddá každý u stolu.

Radost pohledět

Mnozí z vás si již možná řekli, že by pro absolvování hry možná stačilo mít kartičky s klíčovými slovy, např. jako v Krycích jménech. Ale právě bohatá grafická výzdoba všech komponentů dává snivému zápolení punc pohádkové atmosféry. Na kartách plných fantazie se podílela dvacítka umělců, kteří zapojili vlastní imaginaci, ale všechna díla svým pojetím zapadají do stylu deskovky. Pokud se vám líbil Dixit nebo Poslední slovo, tak s Když sním určitě neuděláte chybu. Obě hry se v lecčem podobají, obsahují mírný kompetitivní prvek, ale během hraní jde spíše o zážitek než o samo vítězství.

Když sním nabízí alternativu ke všem fantazii podporujícím deskovkám, jež s sebou berete na chatu, vybalíte je uprostřed večírku nebo se v jejich rámci chcete jen pobavit se svými dětmi. Titul s jednoduchými pravidly, rychlým průběhem a pohodovou atmosférou si svou dlouhou životností svou cenu okolo sedmi set v pohodě obhájí. Zároveň se nemusíte bát jazykových překážek, protože se místní distributor ADC Blackfire postaral o českou lokalizaci.

Líbí se nám

- pohodová atmosféra

- rychlý průběh

- každá partie je jiná v závislosti na schopnostech hráčů

- hrát za bubáky

- až pro deset hráčů

- nádherné grafické provedení

Vadí nám

- nezodpovědní hráči mohou ostatním snadno pokazit zábavu

- minimum jsou čtyři hráči

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama