Deskovka: Lotos
Speciály Článek Deskovka: Lotos

Deskovka: Lotos

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Odpočiňte si od každodenního stresu v Buddhově zahradě.

Reklama

V poslední době jsme se věnovali párty hrám, hororům a dalším titulům, které mají tendenci lidi u stolu neustále napínat, držet ve střehu a dost možná také stresovat. Proto se dnes budeme věnovat deskovce Lotos s pohodovou atmosférou, v níž sice soupeříte s protihráči, ale pěkně v klidu, bez pocuchaných nervů. Americký manželský pár Jordan a Mandy Goddardovi vás zvou do zahrad plných divokých květů, o něž se musíte starat v roli jejich strážců. Necháte se zlákat k návštěvě Buddhova záhonku?

Na křídlech vážky

Hlavní princip Lotosu je ve své podstatě velmi jednoduchý. Vžijete se do těla jednoho ze hmyzích strážců vzácných květů a budete se starat o jejich spokojený růst. Váš úspěch bude spočívat na vašich rozhodnutích, míře riskovat a odhadu tahů soupeřů. K dispozici budete mít svůj vlastní balíček karet plný okvětních lístků, nabídku karet divokých květů a žetony strážců (vážka, beruška, housenka, motýl). Za úkol máte nejen dokončovat květiny, ale také ovládnout jejich mystickou sílu během rozpuku.

Pravidla titulu jsou velmi vstřícná a pochopí je i nehráči během několika minut. V první hře sice budou mírně tápat nad všemi možnostmi a taktickými variantami svého kola, ale poté se už plně ponoří do soupeření o kouzelné květy. V průběhu partie se hráči střídají po jednotlivých tazích, v nichž mohou učinit dvě akce. Pravděpodobně nejdůležitější je přidání až dvou karet stejného druhu květu k příslušné rostlince na stole. Nová poupata mohou založit pouze v případě, že už konkrétní druh kvítků není přítomen. Před očima se vám začnou rýsovat barvy kosatce, petrklíče, třešňového květu, lilie či lotosu, což nevypadá vůbec špatně. Připadáte si jako uprostřed deskoherní botanické zahrady a právě tento skládací princip zaujme i sporadické hráče stolních her.

V případě, že nemůžete (nebo nechcete) zahrát žádnou ze čtveřice karet na ruce, můžete si své okvětní lístky vyměnit. Až dvojici listů lze podsunout pod svůj balíček a vzít si místo něj dvě karty ze své hromádky nebo z „divoké“ nabídky na stole. Volné karty však nenesou symbol vašeho strážce, což se projeví při finišování květů, jak se dozvíte níže. Poslední možností hráče je stěhování magických bytostí z květu na květ, aby zde získali převahu. Právě strážci totiž hrají největší roli při získávání bodů nebo bonusových výhod.

V Buddhově zahrádce se musí taky přemýšlet

Z počátku nezáludná relaxační hra v sobě totiž skrývá nemalou dávku podvratného taktizování. Květ totiž sklidí ten, kdo jej dokončí. To znamená, že především u poupat z malého počtu karet hrozí, že je někdo dokončí doplněním k vašim kartám a získá vítězné body za všechny části kvítku pro sebe. Naštěstí se dají bodové žně regulovat pomocí dalších možných kroků. Každá karta vašeho balíčku má totiž symbol jednoho až dvou strážců, kteří se po dokončení květu sčítají. Hráč s největším počtem zástupců svého hmyzího strážce si může vybrat mezi okamžitým ziskem pěti bodů nebo bonusovou vlastností.

Právě speciální dovednosti mohou znamenat rozdíl mezi výhrou a prohrou. Využití bujného růstu s možností vyložit více než dvě karty v jednou kroku dokáže soupeři zabránit ničit vaši zahradnickou práci na určitém květu, zatímco díky cestě prozření můžete na ruce držet pět místo čtyř karet. Více možností pro vaše další pěstitelské umění se totiž rozhodně neztratí. Mým favoritem se ovšem stal mystické strážce, bonusový žeton vašeho hmyzího kamaráda, který disponuje hodnotou dvou obyčejných tvorů. Jeho stříbrná barva jasně odráží jeho hodnotu během každé hry.

Každou vlastnost můžete získat pouze jednou, takže její efekt nelze násobit. Záleží pouze na vaší volbě, zda se budete od začátku pídit po pěti bodech, nebo se rozhodnete pro mocné vlastnosti na úkor okamžitého zisku. A to je v kostce všechno, co musíte vědět před tím, než se pustíte do prvního hledání květů na širé louce bájného sadu. Stačí sehnat jednoho kamaráda a pustit se do záhonků, protože partii si zahrajete v pohodě ve dvou. Ovšem mnohem zajímavější jsou seance ve třech či čtyřech lidech, kde si všichni hráči vzájemně lezou do zelí. Pokud prohrajete, nemusíte se dlouho vztekat, protože jedna hra zabere přibližně půl hodiny, takže se otevírá prostor pro okamžitou odvetu.

Příjemné odpoledne

Hodnotit stolní hru Lotos můžeme z pohledu hráče pravidelného i občasného. Pro hardcore pařany se objevuje další titul, který si zahrají se svými méně do deskovek nadšenými přáteli či příbuznými a u nějž si odfrkne od zabíjení fantaskních stvůr, přežívání v nelidských podmínkách či strategických opusů přes celý stůl. Na druhou stranu lidé, kteří si s deskovkami moc netykají, mohou v Lotosu směle konkurovat i zkušenějším hráčům. Pravidla jsou velmi snadná, ale je nutné přemýšlet o co nejvýhodnějších krocích vedoucích k výhře. Za necelou pětistovku tak dostanete titul pro každého, který nadchne jednoduchou hratelností a příjemným grafickým zpracováním. Bonusem jsou pravidla v češtině, za nimiž stojí místní distributor stolních her REXhry.

Líbí se nám

  • snadná pravidla
  • uvolněná atmosféra
  • princip skládání květů vypadá velmi pěkně
  • povedený vizuál
  • svižná hratelnost

Vadí nám

  • někomu může přijít málo kompetitivní a jednoduchá (což je na druhou stranu pro některé plus)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama