Deskovka: Master of Orion
Speciály Článek Deskovka: Master of Orion

Deskovka: Master of Orion

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Legendární strategie se dočkala svého deskového zpracování. Necháte se zlákat?

Reklama

Stolních her podle počítačových skvostů se už na Zingu objevila pěkná řádka, můžeme mezi ně počítat Zaklínače, Doom nebo X-COM. A dnes se podíváme na další dílo inspirované videohrami. Ruští autoři Jekatěrina Gorn a Igor Skljujev sáhli hlouběji do historie a pokusili se přetvořit klasickou sérii strategií Master of Orion, která má stále své věrné fanoušky. S jakým úspěchem se poprali s předlohou, se dozvíte v našem dnešním speciálu.

Bez dalekosáhlých konfliktů

Pokud jste pamětníci původních dvou dílů z devadesátých let, určitě si s pojmem Master of Orion spojíte rozsáhlé plánování bojů proti rasám celé galaxie, v nichž jste utopili desítky hodin. Potom možná budete mít nostalgické choutky bez rozmyslu hmátnout po krabici s vesmírným korábem na obalu slibující další zápolení v temných koutech kosmu na vašich stolech. A byli byste asi dost zklamaní, protože karetní podoba Master of Orion si půjčuje z původní předlohy pouze nejslavnější národy, s nimiž budete budovat svou (možná) mocnou říši.

Těšit se tak mimo lidskou Republiku, doporučenou pro začátečníky, můžete na řadu roztodivných tvorů s různou mezinárodní politikou. Bojovněji smýšlející hráče potěší přítomnost kočičího národa rebelských Mrrshanů, kteří se bitvami baví, ušlechtilých medvědoidů Bulrathů využívajících boj k nastolení rovnováhy nebo náboženských fanatiků Alkaranů, jimž jejich víra v ptačí božstvo Skree-Aka jim dává sílu do dalších konfliktů.

Na druhé straně spektra se národy zaměřují spíše na diplomacii, vědu či prohnanost. Psiloni se všem bojům vyhýbají a raději prosedí dny v laboratořích, kde pozorují své roboty realizující jejich myšlenky. Emoce jsou jim cizí, v čemž se shodnou s Meklary, živými bytostmi z kovu, jež se vzbouřily svým pánům. Nyní tyto stroje bojují za své zachování tím, že hledají nevyčerpatelný zdroj energie v dálných koutech galaxie. Šestici vesmírných tvorů, s nimiž se lidstvo dostane do křížku, doplňují Darlokové, úlisné a prohnané bytosti se schopností měnit svou podobu. Infiltrují se tak mezi ostatní národy a provádějí spíše špinavou špionskou práci, aby dosáhli svých zájmů.

Učte se vést svůj národ

Jakmile si vyberete svůj oblíbený národ, jehož barvy chcete hájit, může započít hra. Své bytosti budou někteří volit podle sympatií s jejich politikou a náturou, jiní půjdou pragmaticky po výjimečných vlastnostech, které budou sedět jejich herními stylu. Mimo lidí má totiž každý národ svá specifika upravující hratelnost, stejně jako mírně odlišné rozpoložení startovních surovin, což činí průběh partie velmi zajímavou. Musíte pamatovat na to, že soupeř má v záloze různé kličky, díky kterým se může dostat ze svízelných situací. Podle nás svého favorita objevíte až po několika partiích, v nichž pořádně proniknete do základů pravidel této deskovky.

Průběh jedné herní seance je docela svižný, do hodiny byste měli mít splněno i v plném počtu čtyř hráčů. Na začátku si každý hráč přichystá tabulku národa, barevné kostičky, doprostřed umístí dobírací balíček a připraví pětici rádců, z nichž může během partie vybírat. Pomocí kostiček označí na tabulce loajalitu svých lidí a počáteční suroviny (potrava, kosmické lodě, nástroje) a vezme si svou startovací pětici karet na ruce. Na začátku hry se ještě dají karty směnit pokerovým principem, později už budete využívat tahy v rámci kola.

Poté před vámi leží osmička kol, během nichž se snažíte přechytračit své soupeře. Na počátku každého kola přičtete získané suroviny ze svých staveb a poté určíte na základě jejich zisku počet akcí v aktuálním kole. Zpravidla nižší počet akcí znamená spokojenější obyvatele za cenu menšího rozvoje říše, zatímco pětice akcí dře vaše ovečky z kůže, což se projeví na snížené loajalitě, která je důležitá pro budování některých náročnějších staveb.

Už tady se možná divíte, kolik možností se v této karetce skrývá. A to jsme se ještě nedostali k jádru Master of Orion. Po určení počtu akcí je začnou hráči po jedné střídavě provádět. Slabší povahy se v této chvíli začnou hroutit, protože vybrat správnou aktivitu není zase tak jednoduché, jelikož záleží i na pořadí jejich realizace v závislosti na krocích soupeřů. Budete raději stavět další struktury a vyčerpáte tak zdroje. Sami musíte určit, zda je výhodnější odhazovat karty, abyste získali zdroje pomocí transformace, přibrat další karty v rámci výzkumu nebo raději obchodovat. V případě nouze můžete také obětovat jednu akci v rámci propagandy, čímž zvýšíte důvěru národa ve vaše kroky. Když nevíte kudy kam, existuje možnost najmout rádce a ti vás svými vlastnostmi mohou vytáhnout z největších problémů.

Flotila válečných lodí na obzoru

Určitě se ptáte, kde je boj, který definoval počítačovou sérii Master of Orion. Je zastoupen pouze jednou akcí a nemůžete jej provádět, jak se vám zamane. K úspěšnému útoku musíte disponovat větším počtem vesmírných plavidel než váš soupeř. Poté si musíte dvě lodě odebrat jako válečné ztráty, což vám přinese dva vítězné body a soupeři sníží morálku. Jestli vám takový útok připadá slabý, tak si vytvořte vojenskou infrastrukturu, kde jednotlivé karty v synergiích svých vlastností několikanásobně navýší ztráty vašich soupeřů.

Právě v provazování jednotlivých staveb totiž vězí kouzlo této deskovky. Můžete stavět ve čtyřech soustavách, v nichž se jednotlivé karty překrývají. To znamená, že speciální vlastnosti budov lze využít jen u těch naposledy postavení. V každé soustavě můžete mít jen pětici domů, takže vybírejte s rozvahou. Chytré kombení karet mezi sebou je podle všech našich pokusů nejsnadnější cestou ke sběru vítězných bodů. Samozřejmě se mezi vámi najdou hráči kladoucí důraz na vítězné body plynoucí ze samotných budov, popř. agresivní jedince neustále vyvolávající konflikt a jejich šance na vavříny slávy nebudou nulové. Záleží na zvolené strategii a jejím úspěšném provedení.

Tradičně bude partie končit po osmi kolech, během nichž se snažíte nasbírat co nejvíce vítězných bodů, popř. stavět struktury, jež vám na konci hry vynesou další bodíky do tabulky. Existují však další možnosti, jak urychlit konec – buď loajalita jednoho z hráčů klesne pod nulu, nebo některý z hráčů postaví maximální počet dvaceti budov. Závěrečné vyhodnocení je otázkou několika minut a několikrát se během něj změní vedoucí vládce galaxie. Nakonec bude záležet na každé maličkosti provedené v průběhu partie.

Skvělý rozlet pro každého

Z výše uvedeného popisu může vypadat titul ze stáje tuzemského distributora MINDOK, který se postaral také o českou lokalizaci, docela složitě, ale opak je pravdou. Z našeho pohledu je totiž Master of Orion skvělou vstupní hrou do světa deskovek. Pravidla velmi rychle přejdou do krve, načež se všichni u stolu pokouší vytvořit co nejfunkčnější říši. V případě, že se vám v jedné partii zrovna nedaří (i když se s tím dá bojovat mnoha způsoby), nejedná se o žádnou tragédii, protože do hodinky je konec a vy se můžete pokusit soupeře porazit znovu. Doporučený věk od dvanácti let plně vyjadřuje přístupnost titulu pro celou rodinu (pokud se nebojíte sci-fi tématiky).

Pohodovou atmosféru titulu podporuje také grafická stránka Master of Orion. Nikde neuvidíte násilné scény, umělecké ztvárnění se spíše přibližuje eleganci Star Treku. Jednotlivé motivy se snaží pracovat s pixelovými předlohami prvních dvou dílů počítačové série a přináší jejich uhlazenější podobu. Jako plus vnímáme také povedenou symboliku, která napomůže rychlé orientaci na stole během partie. Podobně můžeme chválit rozvržení hráčské desky, která se snaží odkazovat na motivy původní klasiky.

Sepjetí s počítačovou hrou je sice docela slabé, ale určitě kvůli tomu Master of Orion nezatracujte. Přišli byste totiž o docela pohodový deskovkový zážitek. Karetka ruské provenience disponuje zajímavými mechanismy, v nichž se pojí worker placement s propojováním vlastností jednotlivých karet. Do rukou se vám tak dostane snadno naučitelný titul s jednoduchými pravidly, za nimiž ovšem stojí obrovský počet možností, jak docílit vítězství, popř. potrápit své soupeře. Za cenu něco málo přes 600 Kč se zcela jistě jedná o zajímavou volbu, především pro začínající deskovkáře. Zběhlí hráči se zřejmě podívají po komplexnějších titulech, ale ani Master of Orion by je nemusel zklamat jako večerní oddechovka.

Líbí se nám:

  • přístupnost pravidel (vhodné pro začínající hráče)
  • funkční a snadno pochopitelné mechanismy
  • propojování jednotlivých staveb do komb
  • malé prostoje mezi tahy
  • symbolika usnadňující orientaci ve hře (i barvoslepým)

Vadí nám:

  • menší sepjetí s příběhem, resp. s původní počítačovou sérií
  • omezení válečných operací (i když škodit se dá i jinak)

Deskovku koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama