Deskovka: Scythe: Titáni nebes
Speciály Článek Deskovka: Scythe: Titáni nebes

Deskovka: Scythe: Titáni nebes

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Jaké změny přináší rozšíření jedné z nejúspěšnějších deskovek současnosti?

Reklama

Vojensko-ekonomická strategie Scythe se těší oblibě široké veřejnosti a není se čemu divit. Tahle stolní hra se opravdu povedla a přes svá komplexní pravidla není vůbec těžké zaškolit do ní také nováčka. V naší recenzi si vedla velmi dobře, a proto jsme s potěšením přijali zprávu, že se chystá její rozšíření o nové jednotky – vzducholodě. A to není vše, co najdete v úzké krabičce. Pojďte s námi Titány nebes prozkoumat pečlivěji.

Mechanické hračky z ptačí perspektivy

Konec první světové války, v níž byli poprvé nasazeni mechaničtí roboti, měl katastrofální dopad na hospodářství. Mocnosti proto zavřeli továrnu na mechy a udržovali iluzi míru, než se všechno zvrtlo. Všechny národy světa, které měly ještě dost sil, se pustily opět do krvavých bojů o území a cenné suroviny. Neváhaly k tomu použít nejzáludnějších praktik a předností svého lidu. V takovém rozpoložení jsme opouštěli svět Scythe v naší pochvalné recenzi. Od té doby se Scythe proslavil ještě více, má svou digitální podobu (na Steamu) a chystá RTS na motivy tohoto zajímavého univerza.

Tvůrci Jamey Stegmeier a Kai Starck ovšem neusnuli na vavřínech a přemýšleli, jak své skvostné dílo posunout ještě více dopředu. Nakonec si vzali inspiraci z historie, kde pozemní jednotky shora kontrolovaly mohutné zepelíny. V duchu technologické inovace první světové války ovšem z vetchých vzducholodí vytvořili obrněnou pevnost, která může dost významně zvrátit situaci na bojišti nebo hospodářsky vypomoci místnímu dělnictvu.

Válečné či mírové sbory?

Při chystání hry totiž vybíráte po jedné z osmičky bojových a produktivních vlastností nebeských pevností. Ty platí pro všechny hráče po celou dobu hry a je jen na nich, jak dané atributy využijí. V rámci boje můžete kontrolovat bojiště, vydělávat na mýtném či odvádět pozornost během boje, abyste neztratili popularitu. Osobně jsem si nejvíce oblíbil blokádu, kdy soupeř musí platit za opuštění území s vaší vzducholodí. Útočné dovednosti zároveň určují, zda vznášedla mohou na své palubě přepravovat dělníky či suroviny (hodí se hlavně doprava přes vodní plochy).

Nejen válkou je impérium živo, a proto své titány nebes můžete využít k produktivnějším účelům. Co třeba podpořit sklizeň, vytvořit si mobilní základnu nebo obratněji vést diplomatická jednání během setkání? Opět mám svého favorita. Karta Vrtání totiž umožní kontrolovat jeden z tunelů, takže jím mohou procházet pouze vaši dělníci. Ucpete tak významnou dopravní tepnu uprostřed mapy, což ovšem může vést k vyhrocení situace a končit bojem. Nalosovaná karta zároveň určuje pohybový potenciál vzducholodí.

Nová rozuzlení příběhu

V základní verzi jsme byli zvyklí na konec hry určený ziskem potřebných bodů úspěchu. Modul zakončení přítomný v Titánech nebes ovšem pravidla mění dost osvěžujícím způsobem. Jednotlivé karty určí, za jakých podmínek celá partie končí, popř. kdo ještě může odehrát poslední kolo. Velmi zajímavá je možnost Soudný den, v níž se hraje předem určený počet kol. Mě velmi bavila varianta Územní převahy, jež ukončí hru při kontrole deseti či více území. Každý režim značně ovlivní vaše taktické úvahy a dá nový impuls ke hraní Scythe veteránům s několika desítkami partií na triku.

Solitéry potěší nové karty pro umělou inteligenci Automa, která se stane zase o něco záludnější. Zároveň došlo k upravení některých pravidel a doporučení, aby se mírně oslabila velmi silná rusvětská frakce.

Fanoušky této deskovky nepřekvapí z mého pohledu velmi zdařilá grafická stránka titulu. Opět se setkáme s výjevy všedního i válečného života, na něž v pozadí dohlíží obrovské mechanické kolosy. Atmosféra poválečného světa z díla přímo sálá. Na pochybách vás nenechají ani detailní modely vzducholodí visící nad plánem na průhledných tyčinkách. Nebeská plavidla nepůsobí vůbec rušivě, naopak desku stolu oživují svým prostorovým pojetím. Nechybí ani česká lokalizace, o níž se v rámci Scythe pečlivě stará společnost Albi. Fanoušky této stolní hry pravděpodobně nezastaví ani cenovka rozšíření okolo 700 Kč, což není zase tak moc za desítky dalších hodin nových zážitků.

Líbí se nám:

  • mechanika vzducholodí přinášející nové taktické prvky
  • zakončení hry
  • úpravy umělé inteligence vzhledem k novým mechanikám
  • výtvarné zpracování a modely titánů nebes
  • česká lokalizace

Vadí nám:

  • že se u Scythe zase na dlouho zasekneme
  • pro někoho možná vyšší cena
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama