Deskovka: Summoner Wars: Války vyvolávačů
Speciály Článek Deskovka: Summoner Wars: Války vyvolávačů

Deskovka: Summoner Wars: Války vyvolávačů

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

V Itharii mezi sebou vyvolávači vedou války o nadvládu nad vším obyvatelstvem. Dokážete se mezi nimi prosadit?

Reklama

Soubojových karetních her se v deskovkových speciálech na Zingu už několik objevilo a vždy nás příjemně překvapily svými mechanismy (Hra o trůny, RONE). Proto jsme se rozhodli představit vám další karetku, která by vás mohla zaujmout, i když je mírně staršího data vydání. Summoner Wars: Války vyvolávačů totiž nabízí mimo používání vlastností postav také uvažování nad jejich rozložením na plánu a přizpůsobivost během soubojů. Nechte se pozvat do země, kde o výsledcích bojů rozhoduje magická energie hrdinů.

Nekonečný střet mezi orky a elfy

Svět Itharie byl po dlouhá léta sužován pánem Padlého království Ret-Talusem, jemuž se do rukou dostal mocný artefakt – kámen vyvolávání. Jeho prostřednictvím ničil armády svých protivníků a nedával jim šanci díky svým nekonečným zástupům věrných válečníků. Vše vypadalo pro místní obyvatelstvo dosti trudně, dokud se nezačaly objevovat další vzácné nerosty umožňující vyvolávat nohsledy. Nakonec se jich po celé krajině našlo přes deset a vyvolené národy tak dostaly další impuls do bojů o osud jejich domoviny.

V základní verzi, kterou najdete ve skladné krabičce dobře balitelné na dlouhé cesty vlakem nebo na přenos do hospůdky, najdete dva národy – Fénixové Elfy a Orky z tundry. Obě strany sporu mají své unikátní vlastnosti, jež musíte dobře poznat, abyste je naplno využili. Sami ovšem dobře víme, že dva odlišné přístupy mohou brzy omrzet, což u Summoner Wars nehrozí. Jestliže vám totiž vlezou pod kůži (což se může velmi dobře stát), máte možnost poříditi si balíčky rozšiřující nabízené národy – Padlé království, Rebelové, Pralesní Elfové a Zatracení. Kdyby vám i to bylo málo, společnost MINDOK vydala bohaté rozšíření s další šesticí zajímavých bojovníků.

Půlhodinová bitva

Války vyvolávačů mají několik předností a mezi hlavní z nich patří svižná herní doba a snadná pravidla. Pokud hledáte nějakou karetku, jež se dá odehrát do hodinky, případně si jich chcete zahrát více, jsou Summoner Wars skvělou volbou. Pravidla totiž vysvětlíte nováčkovi během několika minut a už během první partie začne vymýšlet různé strategie, kterých nabízí tato deskovka Colbyho Daucha (City of Remnants, Battleship Galaxies) nepočítaně. Vyžijí se opatrní taktici i zběsilí berserci, protože se správnou mírou štěstí může uspět každý.

Na začátku partie si zvolíte svůj národ, rozložíte papírový plán a podle předem daného schématu rozložíte své první karty na plochu. Ze zbylých listů namícháte počáteční hrací balíček a můžete se pustit do boje. Hráči se střídají v jednotlivých kolech, jež mají pevně svázaný průběh. Na začátku si aktivní vyvolávač přibere karty, aby jich měl na ruce pět. Do své moci tak může dostat mytické jednotky k vyvolání, pevné zdivo nebo události.

Poté se na základě svých zdrojů rozhodne, jestli chce přidat na plán některého válečníka. Poté může pocuchat nervy soupeře některou z nepříjemných událostí. Nakonec může pohnout jednotkami, aby si připravil co nejlepší pozici na útok. Ten probíhá na základě hodu kostkami. Dle síly válečníka můžete hodit příslušnými šestistěnnými nesmysly a v případě, že padne tři a více, půjde o úspěšný zásah. Uberete cílové jednotce počet životů a pomalu uzavřete svůj tah.

Kde sehnat magickou energii?

To je totiž základní otázka dobře zvolené strategie. Na své straně plánu máte kromě přibíracího balíčku další dvě políčka – magický balíček a odhazovací balíček. Jednotky v odhazovacím balíčku jsou nadobro ztraceny, ale právě kouzelná varianta bude velmi důležitá pro vaše plány. Na konci svého tahu do něj můžete odložit nepoužitelné, zbytečné či jinak nevýhodné karty z vaší ruky, čímž si připravíte výhodnou pozici do dalšího kola, protože můžete vyvolat kýžené jednotky z ruky.

Přibírací balíček ovšem není nekonečný, takže musíte velmi dobře promyslet zahazování karet, aby vám nechyběly v závěrečných fázích souboje. Proto se otevírá druhá možnost, jak obohatit svůj magický potenciál – vybíjet soupeřovy válečníky a přiřazovat je do svého kouzelnického balíčku. Nejenže soupeři decimujete jeho armádu, ale ještě z toho máte profit do budoucna.

Správa magické energie na sebe váže řadu rozhodnutí – bude lepší vyvolat méně silných jednotek, nebo zahltit bojiště slabšími kusy, mít tak příležitost zasypat nepřítele ranami, ale zároveň mu dát příležitost, jak posílit jeho magickou sílu? Útočit na protivníkovy vojáky, nebo cílit na silné zdi, jež mimo obranné funkce umožňují povolávat další bojovníky? Taktických variant je zkrátka spousta.

Skvělý poměr cena/výkon

Summoner Wars se rozhodně nebojíme doporučit. Velmi snadná pravidla, množství strategických rozhodnutí, dlouhá životnost a možnost rozšířit národy činí z Válek vyvolávačů jasný tip na dárek, který vás nezruinuje. Za startovní set dáte okolo 250 korun, což se musí ocenit. Na druhou stranu uvnitř najdete pouze papírový plán s tendencí vlnit se na stole, což někoho může rozčilovat. Opravdoví fanoušci této karetky tak budou muset zainvestovat do pevnější desky, jež se prodává zvlášť. Rozšiřující balíčky okolo dvou set korun, popř. dražší mistrovská sada postupně zvýší variabilitu titulu.

Z našeho pohledu je tak největší nevýhodou docela nepovedený vizuál. Grafická úprava vás mezi jinými tituly zřejmě neoslní, ale i přes rozpačité dojmy z obrázků musíme pochválit přehlednost karet a jejich lokalizaci do češtiny pod patronátem místního distributora MINDOK. Takže se nebojte, že byste do Summoner Wars nepronikli. Za nás se jedná o velmi příjemnou hru pro dva hráče, kterou by si měl vyzkoušet snad každý příznivec karetek nebo deskovek obecně.

Líbí se nám:

  • snadná pravidla
  • rychle odehrané souboje (dá se zvládnout více bojů za odpoledne)
  • množství taktických variant
  • kombinace karetního managementu, taktiky a štěstí (hody kostkou)
  • možnosti rozšíření
  • cena

Vadí nám:

  • grafická stránka
  • vlnící se papírový plán (který se dá nahradit pevným) – dá se pochopit vzhledem k ceně
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama