Deskovka: Through the Ages
Speciály Článek Deskovka: Through the Ages

Deskovka: Through the Ages

Jakub Němec

Jakub Němec

3
Platformy pkgsrc Desková hra

Prožijte celý příběh lidské historie na vašem stole.

Reklama

Československá škola deskových her se ve světě určitě neztratí. V našem speciálu se sice mihlo jen několik kousků z našich luhů a hájů, ale jejich pestrost a zábavnost směle může konkurovat evropským a americkým produktům (Karak, Pulsar 2849, Krycí jména, Hypergrid nebo Tzolkin). Přední představitel tuzemských vývojářů se jmenuje Vlaada (Vláďa) Chvátil a my se dnes podíváme na jednu z jeho nejlepších stolních her – Through the Ages, která zažívá svou renesanci díky druhému revidovanému vydání.

Lidská éra není otázkou minut

Musím přiznat, že deskokva Through the Ages už se mi na poličce objemně rozkládá už více než měsíc a recenze na tento titul přichází až teď. Není to ovšem tím, že by mě tahle záležitost nebavila a já se do ní musel nutit. Právě naopak, jedná se jednu z nejkomplexnějších a nejlepších stolních her, s nimiž jsem měl tu čest. To je dobré říct hned na začátku. Kde byl tedy zakopán pověstný pes, který způsobil zpoždění? Titul od Vládi Chvátila totiž spolkne za jednu partii celé odpoledne a kousek večera navrch, takže zahrání dostatečného počtu partií se prostě natáhlo.

Tedy už ve druhém odstavci tohoto textu přichází první (a ne poslední) varování pro všechny zájemce o deskovku, jež má ambice zpracovat kompletní vývoj lidstva. Pokud nemáte alespoň čtyři hodinky času (a z počátku to bude ještě více), tak se na tuhle krabici ani nedívejte. Jen naučení pravidel je na dobré dvě tři hodinky, protože autor se je rozhodl vysvětlovat na cvičné hře, což vlastně není vůbec špatný nápad. Na druhou stranu nezatracujte Through the Ages kvůli herní době, protože si vrchovatě zaslouží vaši pozornost.

Počáteční časová investice se vám totiž několikanásobně vrátí a dost možná se stane, že právě tento titul bude stát na piedestalu strategií ve vašem herním doupěti a s pevnou pravidelností se k němu budete vracet. Pokud se ovšem pravidel bojíte opravdu hodně, není nic snazšího, než vám doporučit zabrousit na Steam (nebo Google Play) a vyzkoušet si tuhle deskovku na počítači, protože česká společnost CGE (Czech Games Edition) se postarala o její digitalizaci, kterou samozřejmě najdete také v naší mateřštině. Umělá inteligence se postará o kontrolu pravidel za vás, čímž se postupně prokoušete základy a deskovkové zápolení vás už tolik nepřekvapí.

Nový příběh civilizace…

… je novým podtitulem Through the Ages, které prošlo mírnou úpravou pravidel a získalo novou, modernější tvář, jež snese přísná měřítka na vizuál dnešních stolních her. Přehledná grafika a symbolika na kartách, hráčská deska a rozdělení jednotlivých počítadel na několik částí pomohlo k uživatelské přívětivosti titulu. Také žetony na počítadlech jsou lépe rozlišitelné a konečně hráči vědí co k čemu slouží. Pořád sice platí, že manipulace s plastovými krychličkami je pro větší prsty krkolomná (podobně jako u Mars Teraformace), ale to už je detail, který by šlo s troškou dobré vůle přehlédnout.

V krabici také najdete dva sešitky na fortelném papíře, protože s oběma budete často manipulovat. Zběhlí hráči se ihned chopí pravidel, aby zjistili novinky v aktualizované verzi, zatímco nováčci budou nejdříve pracovat s Průvodcem hrou, v němž se nachází cvičná partie, již doporučuju absolvovat alespoň dvakrát. Možná se k ní budete vracet, jestliže si budete chtít zahrát méně agresivní verzi Through the Ages nebo časově méně náročnou partii, protože se nebudete věnovat všem věkům, které jsou k dispozici.

Od starověku po moderní dobu

Kompletní hra vás totiž protáhne čtyřmi obdobími. Kratší a úvodní starověk, v němž se pokusíte dát svému impériu tvář a nastavit jeho směřování, vystřídá středověk, novověk a moderní věk. Každá éra má svá specifika a principy (resp. karty), jež nabídnou nové možnosti pro vaši říši. Celý průběh partie se skládá z nakupování a stavění různých budov zajišťujících prosperitu vašeho států a spokojenost obyvatel v něm žijících. V každém kole se vám naskytne pouze několik akcí, které budete moci podniknout, v závislosti na zřízení, v civilním a vojenském prostoru. Nikdy neuděláte úplně vše, co byste rádi provedli, takže musíte odsouvat a kombinovat své plány. Mezi jednotlivými stavbami začnou existovat propojení a tyto synergie se budete snažit využít pro dynamičtější rozvoj.

Možností zkrátka budete mít tolik, že se i zkušenému taktikovi z počátku bude točit hlava a nebude vědět, kam dřív skočit. Nechápejte mě špatně, to není výtka, ale naopak jedna z největších deviz tohoto titulu. Žádná partie nebude stejná, protože se budete dostávat ke kartám v různém pořadí a budou vás ovlivňovat jiné události. Znovuhratelnost Through the Ages se tak dostává téměř k maximu, jaké lze u stolních her čekat. Vnější pozorovatel sice bude z počátku vnímat titul Vládi Chvátila jako chaotické přesouvání barevných krychliček po plánu, ale po chvilce proniknete do podstaty a hned byste udělali jiné kroky než aktivní hráč.

A právě v tom je celé kouzlo deskovky, kterou na český trh ve spolupráci s CGE přináší MINDOK, jak jinak než v české lokalizaci. Někomu možná nebude vyhovovat malá míra interakce mezi soupeři u stolu. I když je v rámci plánování nutné myslet na vojenský aspekt, tak agresivní pojetí partie většinou nehrozí, a hráči se vlastně starají sami o sebe. Princip tlačí na všechny stratégy, aby nezapomínali také na svou obranu, ale nemusí ji nutně přeměnit v agresi. Získané rekruty totiž budete častěji využívat ke kolonizaci jiných světadílů.

Through the Ages v kostce

Asi jste si všimli, že o dnes recenzovaném titulu píšu spíše z pohledu principu partie a moc nezabrušuju do detailů. Je to kvůli tomu, že kdybych se dopodrobna pokusil vysvětlit, jak se tato záležitost hraje, tak by tento text nabobtnal do obřích rozměrů, což by bylo spíše kontraproduktivní. Jednoduše řečeno, v průběhu hry se budete věnovat stavbě hospodářských a kulturních budov, z nichž vám budou plynout příjmy, vědecké a velmi důležité kulturní (vítězné) body. Jednotlivé stavby získáte z nabídky karet, jež se v každém kole obměňují a vy tak máte stále z čeho vybírat.

Nesmíte ovšem zapomenout na lidský aspekt. V každém zařízení totiž budete muset zaměstnávat človíky (jak autor nazval pracanty ve vaší říši), a ti budou mít své potřeby v podobě jídla a spokojenosti. Těšit se můžete také na korupci a rozkrádání majetku. Z historie si ovšem nepamatujeme malichernosti obyčejných obyvatel, ale velké činy ikonických postav a monumenty, které udivují milovníky dějin dodnes. Na ně také dojde. V každém věku si budete moci zvolit lídra, jenž dodá vašemu impériu bonusy (lze jej měnit). Mimoto se můžete pokusit o stavby divů světa, jež zaměstnají vaši ekonomiku na několik tahů.

Jednotlivá kola mohou být okořeněna akčními kartami, nebo některou událostí, kterou chystají hráči do balíčku s překvapením pro všechny. Být vždy připraven tak není jen heslo správného pionýra, ale také budovatele říše, zanechávajícího v historii významnou stopu. Právě nečekané zvraty dávají Through the Ages to správné koření dolaďující atmosféru otáčení kola dějin do chutného celku. Závěrem je nutné poznamenat, že až na výjimky musí mezi hráči panovat totální důvěra a férovost, protože budete mít co dělat abyste stíhali sledovat hospodaření na vlastním herním plánu, takže je zhola nemožné věnovat se ještě ostatním soupeřům.

Po absolvování několika epických budovatelských partií se už absolutně nedivím, že Through the Ages se drží v top desítce (aktuálně na třetím místě) celosvětového žebříčku Board Game Geek. Rozhodně se dostala mezi mé tři nejoblíbenější strategické stolní hry. Bohužel mě mrzí, že kvůli delší časové náročnosti, především v plném počtu čtyř hráčů, se k ní nedostanu tak často, jak bych chtěl. V tomto ohledu mají výhody neméně komplexní, ale rychlejší záležitost z ranku euroher. Pokud jste příznivcem deskovek, tak by vás titul z nabídky společnosti MINDOK neměl minout. Za sympatickou cenu okolo tisícovky totiž získáte titul, k němuž se budete ještě dlouhá léta vracet. Solitéři sáhnou po počítačové verzi, v níž se utkají s umělou inteligencí.

Líbí se nám:

  • pocit, že opravdu budujete impérium zanechávající stopu v dějinách
  • komplexnost mechanik
  • skvěle zvládnutý manuál, který vás vpraví do základních principů
  • po pochopení obrovská míra svobody v otázkách rozvoje říše
  • plánování kroků dopředu
  • události, které míchají preferencemi akcí v jednotlivých tazích
  • přehlednost karet
  • grafická stránka titulu

Vadí nám:

  • časová náročnost nepotěší každého (rozhodně se nejedná o odpočinkovou stolní hru po obědě)
  • s malými kostičkami se krkolomně manipuluje a při neopatrnosti mají tendenci rozběhnout se po celém stole
  • slabší povahy neunesou obrovský počet možností
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama