Deskovka: Yogi
Speciály Článek Deskovka: Yogi

Deskovka: Yogi

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Zaplétání končetin do rozličných obrazců nikdy nebylo zábavnější.

Reklama

Ve speciálu o letních hrách jsme slibovali, že se vrátíme k pohybové párty hře Yogi. Plechová krabička plná záludných pokynů konečně dorazila na český trh, takže se jí můžeme plně věnovat. Britský autor Behrooz Shahriari, zabývající se především vývojem abstraktních deskovek, se podíval na záludné principy pohybových her typu Twister, a přenesl je k desce stolu. V pohodlí svého křesla z vás bude prýštit pot při plnění kombinací náročného zadání z tažených karet. Nejobratnější a nejnápaditější jogín vítězí.

Dáš si nohu za hlavu?

Yogi je báječným příkladem párty hry. Pravidla totiž během minuty pochopí každý a pak už se můžete všichni pustit do klání přetékajícího smíchem, úpornými výrazy a soustředěním. Na 54 kvalitních kartách totiž najdete pokyny, jež musíte plnit kontinuálně s předchozími instrukcemi. Vítězem se stane ten, kdo vydrží nejdéle. Prohra se blíží s každou taženou kartou. Pokud nemáte způsob, jak další rozkazy přijmout, automaticky prohráváte. Prosté a funkční. Zároveň záludné a rychlé. Z našeho pohledu je zábava v kolektivu nakloněném k podobným hrátkám zaručena v každém případě.

Ze dvojice balíčků si postupně taháte karty dvou barev. Zelená dává instrukce k postavení vašich končetin (pravý palec směřuje dolů, ruka na koleni apod.), zatímco oranžová se zaměřuje na přidržení karty na těle hráče (karta v podpaží, karta se dotýká krku). Jak jednotlivé pokyny namixujete, záleží pouze na vás. Řekněme si na rovinu, že od třetí instrukce začíná být mezi hráči už dost jedinců, kteří neví, jak by se zauzlovali. Nejohebnější přátelé s trochou štěstí se mohou dostat k vyšším číslům, ale v té chvíli se zcela jistě stanou terčem všech vypadnuvších s mobilem po ruce.

Něco pro sadisty

Do této chvíle se jednalo o nevinnou zábavu. Ovšem v případě, že se necháte zlákat sadistickou variantou hry, dojde k záludnému vyřizování účtů mezi jednotlivými hráči. Ve škodícím módu si totiž tažené karty mezi sebou předáváte. Chcete vyzkoušet, co váš chvástající se kamarád všechno vydrží? Inu, není nic jednoduššího, než skládat všechny karty před něj. Jistě, míněno pouze z legrace. Nejedná se o žádné Hunger games, ale o párty hru, kde nejde ani tak o vítězství jako spíše o zábavu. V předchozích speciálech se objevila naschválová hra Vúdú, jež se Yogimu v sadistické verzi dost blížila.

Popkulturní ilustrace

Dnešní text bude kratší, protože jednoduchý princip Yogiho nenabízí větší prostor k rozepisování. Nakonec se tradičně věnujme vizuální podobě titulu. Všechny karty jasně určují, co má hráč udělat. Zobrazené pozice však není třeba přesně dodržovat, s hráčovou improvizací se počítá. Obrázky jsou vzhledem k nezávaznému pobavení podané vkusně a vtipně. Problém u nás byl spíše s materiálem zvoleným k výrobě karet. Protože se jednotlivé listy dostanou často do kontaktu s hráči a může dojít k jejich ohybu, zvolili tvůrci plastovější provedení. Posílili tím sice odolnost, ale také tendenci kartiček po sobě klouzat při míchání a rozletět se po celém stole. Naštěstí jsou v plechovce přítomny dva řadiče, které karty spolehlivě zkrotí.

Přes tuto malou výtku nemůžete při koupi Yogiho sáhnout vedle. Samozřejmě musíte kolem sebe mít lidi ochotné přistoupit k této pohybově nevázané zábavě, ale za cenu okolo 250 Kč se jedná o trefu do černého. Všechny pokyny nechala distribuující společnost Albi lokalizovat, takže se nemusíte bát, že byste neporozuměli. Tak, my se teď jdeme rozcvičit a pustit se do odvety. Minule naše snažení zastavila absence třetí ruky…

Líbí se nám:

  • nenáročná zábava
  • vzniklé šílené kreace hráčů u stolu
  • svižná herní doba
  • sadistická varianta
  • ilustrace
  • kvalitní materiály

Vadí nám:

  • klouzavost karet
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama