Deskovkový speciál: DOOM
Speciály Článek Deskovkový speciál: DOOM

Deskovkový speciál: DOOM

Jakub Němec

Jakub Němec

6
Platformy pkgsrc Desková hra

Základna Lazarus na Phobosu se opět probudila k životu. Odvážíte se prozkoumat zdánlivě opuštěné laboratoře plné démonických monster?

Reklama

Pojem „DOOM“ nenechá chladným žádného znalce počítačových her. Každý si jej alespoň zkusil a miliony hráčů na něj nedají dodnes dopustit. Prozatím poslední, čtvrtý výlet na měsíc Marsu, kde se otevřela démonická brána a vypouští jednu stvůru za druhou, jsme si mohli naposledy užít v roce 2016 pod taktovkou Bethesdy. Vydavatelský gigant pocítil, že titul z dílny id Software má potenciál zaujmout hráče i na jiných než křemíkových platformách. Proto dali zelenou projektu, v němž se kultovní univerzum převádí do společenské hry. Dokáže uchvátit desková variace sci-fi série počítačové fandy legendární série?

Operace: Černý biskup & Exodus

Dnes recenzovaný titul se už některým z vás možná rok válí doma v poličce, přesto je pro našince aktuální o něm psát. Ani ne před měsícem totiž přišla do obchodů kompletně lokalizovaná verze deskového DOOMa v režii českého vydavatele ADC Blackfire, což si zcela jistě zaslouží naši pozornost. Původní návrh hry se zrodil v hlavě Jonathana Yinga (Star Wars: Imperial Assault) a jeho vize mu pomohli převést do fyzické podoby designéři Zoe Robinson (Arkham Horror: Karetní hra) a Ben Zweifel (Pán prstenů: Karetní hra). Trio se pokusilo zachovat původní rysy typické pro střílečkovou sérii, a proto se můžeme těšit na atmosférické souboje lidského druhu se šmejdem z vesmíru.

Premisa herního zážitku má základní stavební kámen – skupinu pěti hráčů, kteří jsou připraveni absolvovat drsná dvou až tříhodinová klání, při nichž se čtyřčlenná skupina mariňáků snaží vyplnit jednu z dvanácti navržených misí Operačního manuálu a jejich protihráč ovládající démonické síly se jim v tom snaží zabránit. Možná se někteří začínají děsit, že se na obzoru objevuje další Andor, jehož znovuhratelnost je po pokoření všech příběhových částí dost problematická. Můžete být bez obavy, variabilita navržených postav a nestvůr se rozbíhá do takové šíře, že si nikdy nezahrajete stejnou partii.

Na začátku každého úkolu si každý člen komanda najatého společností UAC (Union Aerospace Corporation) vybere svou postavu (Alfa, Bravo, Charlie, Delta) a domluví se na charakteru jednotky (útočníci týmu Javelin, defenzivně zaměření Halberd, stopaři Tomahawk, veteráni Scimitar, nemilosrdní žoldáci Khopesh nebo univerzální Claymore). Podle příslušného družstva se přiřadí odvážlivcům jejich specifická vlastnost, kterou budou ždímat na doraz. Pokud nebudete mít dostatek kamarádů po ruce, nemusíte naplnit kompletní čtveřici. Pravidla pamatují i na skromnější skupinky, nebo dokonce odvážné solitéry tím, že jim dají více munice, silnější zbraně nebo více životů.

Různé palebné týmy nabízí řadu kladů a záporů, jež musí spoluhráči vyhodnotit na základě zadané mise. Můžete se vydat sbírat vzorky, chránit vědce v laboratořích, zajišťovat zdroje nebo prostě vyčistit prostor od všeho nadpřirozeného. K tomu máte k dispozici řadu palných zbraní, díky nimž budete z hord nestvůr vyrábět fašírku (nezapomnělo se ani na BFG a motorovou pilu). Jednotlivé zbraně a dodatečné vybavení je na základě charakteru vaší postavy zastoupeno desítkou akčních karet, které budete mít k dispozici v dobíracím balíčku. Z nalosované trojice budete muset vždy zvolit jednu hlavní akci (pohyb a útok), která zasadí nepříteli nejcitelnější ránu.

Pekelná brána je otevřena

Zážitek z celé hry není založen jen na souhře týmu operativců, ale především na kvalitě výzvy, jíž čelí. Tu zastupuje jeden hráč, který bude klást svým protihráčům do cesty překážky v podobě valících se monster a řadě magických triků, poskytujících jeho svěřencům nebezpečné výhody. Osobně považuji pozici záporáka za tu nejzábavnější, ale práce v dobře sehraném týmu má samozřejmě své nezaměnitelné kouzlo. Záleží pouze na vašem naturelu, jakou roli v příběhu přijmete.

Cílem vládce zmutovaných stvůr není nic jednoduššího než zlikvidovat dotěrné lidské narušitele démonické pohody. Po získání šestice skalpů (smrtí nic nekončí, mariňáci mají možnost obnovení postavy v teleportačním zařízení) se vyhodnotí mise mariňáků jako neúspěšná. K dispozici je slušný počet potvor, přicházejících na bojiště dle předem daných podmínek, které jsou ovšem operačnímu týmu skryty. Narušitel si může vybrat ze dvou různých možností, jež mají lidské bojovníky přinejmenším zaskočit, nejlépe zničit.

Z počátku se pod vaši kontrolu dostanou více méně neškodní impové či posedlí vojáci (ve větším počtu však umí nepřítele pěkně poškádlit), ale ve chvílích, kdy se na bojiště poprvé podívá plíživý pinky, ozubený kakodémon nebo rozčílený revenant, začne být žoldákům dost horko. Strach o vlastní život přijde společně s vyvoláním takových zrůd jako otylého mankubuse, pekelného barona nebo ultimátního kyberdémona. Každá stvůra má své charakteristické vlastnosti, které ve vhodnou chvíli rozhodně zredukují počet nepřátel na mapě.

Hordy narušitele mají podobně jako mariňáci svůj vlastní balíček karet, na jejichž základě vytváří svůj postup během kola. Přesto se tyto karty zaměřují jiným směrem. Pán monster totiž nemusí tasit zbraně, místo toho vrší jeden špinavý trik za druhým, přidávající vrásku na čele už tak drsně zkoušeným zástupcům lidského druhu. Občasná bezradnost vojáků bude často způsobena absolutní přesilou vesmírných vetřelců, z níž se prostě budou muset prostřílet nebo hrdinně padnout pro své kamarády ve zbrani.

Přikrč se za stůl, poletí granát

Soubojový systém funguje na základě několika jednoduchých principů, které dodávají deskovkovému zápolení nikdy nekončící napětí. Před každým kolem se připraví balíček iniciativy, v němž se vyskytují karty všech mariňáků a tolik karet narušitele, kolik druhů se pohybuje po mapě. Po jeho zamíchání se postupně odhalují karty, pevně určující pořadí jednotlivých aktérů. Při akci žoldáka může daný hráč udělat jednu hlavní akci a několik bonusových (útok navíc, rychlejší pohyb) kroků. Narušitelova karta vyvolává větší chaos. Hráč si vybere typ monstra a během jeho tahu hraje se všemi přítomnými na mapě s tím, že se může s každou pohybovat a útočit. Během útoků monster mohou vojáci vytáhnout své reakční karty, které mohou zmírnit atak, nebo jej úplně zrušit. Po každém tahu se otočí další karta iniciativy.

Každý útok má jednoduchá pravidla, při nichž se na začátku musí hlídat především možnost zranit protivníka a určit, zda se oběť vůbec nachází v dostřelu. Vyhodnocení situace nebude pro všechny u stolu žádný problém, protože každá mapa je protkána čtvercovou sítí s jasně danými symboly. Po oznámení útoku hodí agresor příslušnými kostkami a obránce otočí horní kartu svého balíčku. Na základě symbolu v pravém horním rohu karty, vyhodnotí, zda bude nějak reagovat. Nakonec se obránci odečtou životy, je-li to nutné, a pokračuje se tahem další postavy.

Pohyb po mapě se na první pohled může zdát složitý, ale velmi rychle přejde do krve a budete si užívat taktické pochodování, kdy vystřelíte po nepříteli a pak se utíkáte schovat mimo dosah jeho zbraní. Každá mise má svou unikátní mapu, kterou si složíte během pár chvil z oboustranných puzzle podobným dílům. Své úkoly budete plnit v laboratořích marťanské základny A113 i v pekelné díře, kde se to démony jen hemží.

Ráj pro fanoušky

Pokud máte rádi nejnovější díl počítačového DOOMa, tak bude v jeho deskovkovém provedení jako doma. Můžete očekávat líté boje s démony a jeden šťastlivec může zatápět až čtyřem svým kamarádům. Důmyslně designované díly dovolí vytvářet malé, ale záludné mapy, na nichž se vyřádíte. Obrovským bonusem jsou plastické figurky, které skvěle kopírují vámi dobře známé předlohy. Do rukou dostanete čtyři odlišné typy žoldáků a osmičku démonů, kteří se nemusí krčit v temnotě krabice, ale mohou vyzdobit vaši poličku.

Za necelou dvoutisícovku tak dostanete komplexní hru, jíž si nezahrajete pouze jednou za čas. Relativně jednoduchá pravidla, přehledná symbolika na precizně provedených kartách a plnění různých scénářů nabízí fanouškům univerza skvělou zábavu mimo počítačové prostředí. Ale potřebujete partu stejně zažraných spoluhráčů, s nimiž budete pilovat taktiku proti svému nepříteli. Deskovkový DOOM rozhodně není pro každého a zřejmě si jej nerozložíte po nedělním obědě s rodinou, ale spíše se na celý den zavřete do sklepa, kde budete vést rozhodné bitvy proti démonickým silám.

Líbí se nám

- zachování nelítostného prostředí hry DOOM- snadno naučitelná pravidla- plnění scénářů na různých mapách- možnost sestavovat různé taktické týmy a překvapovat protivníka- grafické provedení- figurky!!!

Vadí nám

- nutnost mít čtyři podobně zažrané spoluhráče, abyste si hru užili na 100 %- občas se projeví velká míra náhody a štěstí (což ovšem patří k survival žánru a deskovým hrám obecně)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama