Deskovkový speciál: T.I.M.E. Stories
Speciály Článek Deskovkový speciál: T.I.M.E. Stories

Deskovkový speciál: T.I.M.E. Stories

Jakub Němec

Jakub Němec

5
Platformy pkgsrc Desková hra

Pomozte napravit škody způsobené cestováním časem!

Reklama

Lidstvo je posedlé myšlenkou vrátit čas a napravit chyby, které způsobily nezodpovědné historické osobnosti. Často však vůbec nepřemýšlejí nad dopady takových činů, které by mohly změnit současnost do nepředstavitelných realit. Podobnou ideu měl zřejmě francouzský designér Manuel Rozoy, který přichází na scénu deskových her se svou prvotinou T.I.M.E. Stories. V ní se stanete jedním z agentů, kteří se pokouší zabránit časovým paradoxům a chránit tak lidstvo. Vezmete velkou zodpovědnost na svá bedra?

Mise č. 1 – Francie, 1921

Cestování časem není hráčům a filmovým nadšencům věc neznámá. Na filmových plátnech jsme mohli fandit Martymu McFryovi (Michael J. Fox) v Návratu do budoucnosti, Tomu Cruisovi při opakované likvidaci vesmírných invazníků v Na hraně zítřka a zamezit budoucnosti se snažil Bruce Willis ve 12 opicích či Looperovi. Počítačový hráč se zase může brodit historickými reáliemi díky Animu v sérii Assassin's Creed či vracet události v kůži Max díky Life Is Strange. Co je společným jmenovatel všech jmenovaných a mnoha dalších děl? Manipulace s časem je sakra nebezpečná záležitost, která se může kdykoliv zvrtnout.

Agentura T.I.M.E. (Tachyonová Injektáž při Mezních Epizodách) tak nemá nejsnadnější náplň práce. Její agenti cestují v časových smyčkách tam, kde nezodpovědní cestovatelé stihli udělat chaos a pozměnit chod dějin. Návštěvu historických ér jim umožňují tachyonové injekce, díky kterým můžete v krátkých intervalech navštívit libovolnou epochu, nebo objevovat alternativní světy. Jakákoliv změna v chodu dějin však může mít katastrofické důsledky, takže každé přetvoření je třeba citlivě napravit.

Ve sněhobílé krabici deskové hry T.I.M.E. Stories, kterou si na českém trhu můžete koupit kompletně lokalizovanou díky vydavateli ADC Blackfire, najdete první z mnoha příběhů, které si můžete postupně dokupovat. Vaše expedice za nápravou časových nesrovnalostí vede do francouzského blázince v poválečném roce 1921. To je pravděpodobně vše, co vám můžu k ději této prožitkové hry sdělit. Velkou část zábavy totiž tvoří postupné odhalování tajemného příběhu a hledání důkazů o narušení časového kontinua. Při nezdaru se probudíte zpátky v centrále agentury, která vás další dávkou tachyonové drogy pošle zpátky. A musíte zkusit rozplést záhadu se znalostmi získanými v předchozích bězích (cesta do minulosti).

Oči na stopkách

T.I.M.E. Stories totiž patří do skupiny zážitkových her, které když jednou úspěšně pokoříte, podruhé nenabízejí stejný prožitek. Už znáte základní rámec děje, řešení některých hádanek či příběhové zvraty, které vám poprvé mohly vyrazit dech. Počet cyklů, které podstoupíte, je odvozen od vaší snahy, pozornosti, značné míry také štěstí (opět se hází proklatými kostkami, které vám nemusí být nakloněny), a tak se může stát, že podstatu tajemství sanatoria rozlousknete na první dobrou za 90 minut a není co dál řešit. Pravděpodobně se však na místo přeplněné blázny několikrát vrátíte a budete sbírat informace, abyste zametli časovou nesrovnalost minulosti, čímž strávíte ve hře až šest hodin.

Během vašeho toulání do vzdáleného období se neobjevujete ve vlastním těle, ale ve své podstatě posednete místní chovance. Agentura lidským nosičům říká schránky. Každá osobnost, schránka, má vlastní charakter, od nějž jsou odvozeny kladné a záporné vlastnosti, jež se budete snažit maximálně využít. Základní atributy (obratnost, boj a výřečnost) u sebe mají hodnotu, která vyjadřuje počet kostek, kterými budete moci hodit na úspěchy v příslušných zkouškách.

V rámci příběhu se totiž budete ve skupině čtyř schránek dohromady pohybovat po místnostech sanatoria a objevovat důkazy, skrytá tajemství a další informace, které vás dovedou k úspěšnému splnění náročné mise. Mimo zkoušky, které budete plnit sami, řešíte hádanky kolektivně díky sdílené paměti v rámci telepatie. Takže můžete, resp. pro zdárné plnění úkolů musíte, sdělovat spoluhráčům vše, co vidíte. Ale pouze pomocí slov, takže bude hodně záležet nejen na tom, co na kartách jednotlivých míst najdete, ale také jak detailně a zevrubně lokaci, předmět či podstoupený rozhovor popíšete. Někdy může špatná analýza důkazů vést ke zdržení, resp. restartu cyklu v minulosti.

Velký důraz na paměť a detaily v podstoupeném dobrodružství klade velké nároky především na soudržnost skupiny. Pokud si nevyhradíte celé odpoledne (možná i více) na kompletní herní seanci, je podle mne nutné sejít se co nejdříve a misi v sanatoriu dokončit. Protože nasbírané detaily a popisy jednotlivých lokací se vám postupně vykouří z hlavy a vy budete odkázáni na opětovné prohlídky jednotlivých míst, což nemilosrdně ubírá časové jednotky, které odměřují jednotlivé cykly.

Další mise čekají

Co dělat, když poznáte všechny taje instituce pro choromyslné? Možná se do sanatoria ještě jednou, dvakrát podíváte, ale až po delší době. Ale bude to cesta po známé stopě, mnoho vás již nepřekvapí a budete prožívat déjà vu pocity na každém kroku. Proč tedy kupovat krabici se hrou, kterou si zahraju jen jednou? Tvůrci počítají s pravidelnými přírůstky příběhů – v češtině již ADC Blackfire vydal příběhová rozšíření Případ Marcy z devadesátých let a Proroctví draků z fantasy alternativní reality (možná se na ně podíváme podrobněji v jednom z dalších speciálů). Další dobrodružství zatím seženete v anglickém jazyce. Dostane se vám do ruky kompletní sada nových karet, které představí úplně jiný příběh.

Úžasně tomu nahrává grafické pojetí základní krabice. Hrací deska je barevně neutrální, čistě bílá se sci-fi prvky, které slouží jako rozhraní pro agenturu hlídající časové trhliny a paradoxy. Není tak těžké uvěřit, že se v ní odehrávají různé příběhy. Barevně snadno rozlišitelné a jasné žetony se stávají čímkoliv, co je v daném příběhu třeba, takže absencí názornosti T.I.M.E. Stories také netrpí.

Pokud se tedy podíváme na celý koncept ekonomickou optikou, dostanete příběh přibližně za osm set korun (startovní krabice je dražší kvůli plánu a žetonům), což je pro čtveřici hráčů levnější než návštěva kina. Za své peníze dostanete unikátní zážitek, během nějž budete proplouvat časovými vrstvami a dívat se na stejná místa z různých úhlů pohledu na základě nasbíraných znalostí. Pro úspěšné splnění mise je nutná koncentrace všech přítomných, komunikace, pozorovací talent a trochu štěstí při hodu kostkami. Pokud však příběh rozehrajete, snažte se jej dokončit co nejdříve, jinak se atmosféra hry dost rozředí.

Líbí se nám

- unikátní přístup k vyprávění příběhu- prostředí sanatoria 20. let - míra kooperace spoluhráčů- grafické provedení- možnost přikoupit další příběhy

Vadí nám

- nutnost držet skupinu hráčů pohromadě (může být docela složité)- málo ošetřená pravidla pro méně hráčů (ve dvou lidech se dozvíte dvakrát více přesných informací než ve čtveřici agentů)- malá znovuhratelnost

T.I.M.E. Stories koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama