Deskovkový speciál: Tókaidó
Speciály Článek Deskovkový speciál: Tókaidó

Deskovkový speciál: Tókaidó

Jakub Němec

Jakub Němec

3
Platformy pkgsrc Desková hra

Hrstka poutníků se vydává pověstnou stezkou podél japonského pobřeží. Přidáte se k jejich pouti?

Reklama

Během herního podzimu se nejeden recenzent a hráč rozplýval nad krásami exotického starověkého Egypta v AC: Origins. Mnohým se také v hlavě rodí nevyslovené přání navštívit v rámci série středověké Japonsko s jeho netradiční kulturou a mentalitou, nad níž mnohdy Evropanům zůstává rozum stát. Jako přípravu na možná vyslyšené tužby ze strany Ubisoftu jsme pro vás v rámci našeho pravidelného speciálu připravili deskovou hru nesoucí název Tókaidó, v níž se vžijete do role jednoho z poutníků po pověstné obchodní trase. Poetické dobrodružství navrhl designér Antoine Bauza (7 divů světa, Ghost Stories, Takenoko) a my si tak můžeme užívat nestresující poklidné poznávání Země vycházejícího slunce.

Estetický zážitek

Pokud v obchodě narazíte na krabici s Tókaidó, okamžitě si vás získá. Na přebalu nenajdete akční scénu s hrdiny likvidující démony, ale nádherně čisté vyobrazení japonské scenérie. Málokdy jsem byl opravdu nadšen z vizuální podoby díla na první pohled, ale musím přiznat, že grafická stránka si okamžitě získala mé srdce. Ilustrátor Naïade (vlastním jménem Xavier Gueniffei Durin stojící za nedávno recenzovanou Velkou knihou strašlivých čar) vzal základy klasické blízkovýchodní malby a vytvořil z nich líbezně působící postavy a prostředí, které podporují uklidňující ladění celé deskovky.

V zenovém duchu se totiž nese celá pouť vašeho hrdiny. Vydáte se v ní na pověstnou cestu po ostrově Honšú, která spojuje dvě nejvýznamnější města ostrova – Kjóto a Edo (dnešní Tokio). Kolem pět set kilometrů dlouhé trasy se postupně postavila řada hostinců, lázní a vesnic profitujících z procházejících poutníků. Inspirativní cesta podél rýžových polí a mořského prostředí střídající se s horskými masivy položila základ několika uměleckým dílům (např. dřevořezby Hirošigeho 53 zastavení Tókaidó).

Dvoutýdenní cesta vámi zvoleného poutníka je prostoupena řadou zážitků, které absolvujete. Navštěvovat budete starobylé kláštery, nakoupíte suvenýry v přilehlých vesnicích, odpočinete si ve vodách horkých pramenů a uvolníte se při pohledu na kouzelné scenérie Japonska. Samozřejmě potkáte řadu zajímavých lidí, zpříjemňujících vám cestu, a ochutnáte několik tradičních pokrmů. Za téměř každou provedenou akci obdržíte nejméně jeden vítězný bod, takže během pohodové procházky máte neustále příjemný pocit postupu vpřed i v rámci herního soupeření.

Netradiční hrdina

Ve společnosti až čtyř přátel se můžete směle vrhnout do prachu japonských cest. Na začátku hry si náhodně vytáhnete dva poutníky z deseti nabízených, z nichž jeden bude vaším vyvoleným. Při výběru musíte vyhodnotit vám nejbližší vlastnosti postavy – mnich Hirotada automaticky přispěje v do chrámové pokladničky, malíř Hirošige může v hostincích dokončovat svá plátna, kdežto sirotek Sacuki zde dostane zadarmo najíst. Stařec Micukumi ocení blahodárné účinky teplých koupelí v lázních, úředník Jošijasu potkává na cestách více lidí a tanečnice Umegae může během své poutě těšit pocestné svým pohybovým uměním. Mimo uvedených vlastností musíte dbát také na finanční stav měšce svého turisty, protože vydělávat budete těžce v rámci několika návštěv farem.

Počátek vaší poznávací odysey najdete v hostinci v Kjótu. Se svými společníky se vydáte směrem k hlavnímu městu na základě velmi jednoduchého principu – na tahu je ten, kdo je poslední. Pokud tedy někdo příliš chvátá dopředu, mohou si ostatní v klidu projít všechny nabízené možnosti cesty podél východního pobřeží. Rychlonožky jsou více méně proti sobě, protože mají méně možností, jak získat vítězné body. Vůbec nezáleží na tom, kdo je první v cíli, protože cestou na vás čekají hostince, kde se musí všichni sejít, než budou pokračovat dále do Eda. Ve své podstatě se jen takticky šouráte, abyste poznali co nejvíce z japonské kultury, což je příjemná změna v rámci hektických deskovek poslední doby.

Post nejvýraznějšího taktického prvku tak získává posun po mapě. Na každé políčko mimo hostince totiž může vstoupit jen jeden hráč (ve více hráčích jsou i pole s výjimkou, kam se mohou dostat dva cestovatelé), takže ostatním zamezí v zisku místního suvenýru, výhledu na krajinu či dalších bonusů. Každý poutník si tak volí svou cestu a musí přemýšlet, kde se musí podívat, aby to pro něj bylo nejvýhodnější a zda na návštěvu daného prostoru máte dostatek peněz. Nejlákavěji působí sbírání výhledů do krajiny, při němž si postupně složíte obraz rýžového pole, horského průsmyku nebo mořského pobřeží. V každém případě vám suvenýry uspokojivě rostou, konstantně sbíráte vítězné body a najednou zjistíte, že jste dorazili do Eda a určujete vítěze.

Úleva od stresu

Tókaidó si prostě užijete. V dnešní době, kdy se pořád nic nestíhá, vám desková hra klade na srdce, abyste nespěchali, s rozvahou volili další krok a měli radost z každého objevu, který učiníte. Pohodovou atmosféru podtrhují velmi jednoduchá pravidla (v české lokalizaci od ADC Blackfire), vysvětlitelná už během deseti minut, a poté se můžete připravovat na pouť do Eda. Deskovku si užije celá rodina, protože na kartách nenajdete ani náznak popisů či vlastností jednotlivých předmětů a postav (pouze jejich názvy), vše je řešeno názornou symbolikou, kterou pochopí i mladší děti.

Pro soutěživější jedince se navrhly postupy, jak hru učinit těžší. Omezíte počet mincí v závislosti na startovní pozici a hned máte o zajímavou zápletku postaráno. Přesto tato deskovka není pro každého a někoho může nekompetitivní pojetí a poklidný průběh hry nudit. Je proto na zvážení každého, zda se k poznávacímu zájezdu východní říše přihlásí. Tókaidó doporučujeme hrát alespoň ve třech lidech, i když pravidla myslí i na osamělou dvojici, kdy je třetí postava ovládána na základě jednoduchého algoritmu, aby se zachovala taktická vyváženost.

Výlet do Japonska vám zabere mezi třiceti a šedesáti minutami, záleží na tom, jak moc budete přemýšlet o následujících krocích. Pokud se vzájemně domluvíte, nic vám nebrání prodloužit si pouť o zpáteční cestu a pokusit se vysbírat co nejvíce památek na náročnou pouť. Pokud však holdujete spíše digitální zábavě, nemusíte smutnit, 4. prosince vyšla ve stejně působivé grafice počítačová verze na Steamu a hru najdete i ve verzi pro mobilní zařízení.

Líbí se nám

- poklidná atmosféra herního prožitku- jednoduchá pravidla- poznávání japonské kultury- grafické zpracování

Vadí nám

- někdo může postrádat punc soutěživosti- titěrný žeton pro počítání vítězných bodů

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama