Deskovkový speciál: Vládce Tokia
Speciály Článek Deskovkový speciál: Vládce Tokia

Deskovkový speciál: Vládce Tokia

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

V kůži mocného monstra ničte japonskou metropoli a rozdávejte mocné údery svým nepřátelům.

Reklama

Japonci jsou na kompletní dekonstrukci svých sídel mocnými kaidžu nestvůrami zvyklí. Vzpomeňte třeba na Godzillu, která si udělala procházku zemí vycházejícího slunce už několikrát. Oblíbenosti obrovských stvůr využil designér Richard Garfield (Android: Netrunner, Treasure Hunter), který navrhl kostko-karetní hru s jednoduchým, ale velmi chytlavým principem. Odhoďte zábrany a staňte se obávaným Vládcem Tokia!

Poklekněte před mocným Astrotučňákem!

Autor se při vymýšlení hry, která má už své dvojče v podobě likvidace New Yorku (zatím pouze v angličtině), zcela jistě nechal inspirovat katastrofickými snímky, v nichž radiací zvětšená či v podzemí pohřbená monstra likvidují civilizaci lidí. Se ziskem licencí na jednotlivé kreatury by zřejmě rostla celková cena za krabici, a proto se Richard Garfield vydal jiným směrem. V animované podobě vyprodukoval monstra, jež se významně inspirují ve filmovém průmyslu.

Vládce Tokia je směřována už pro děti od osmi let, takže se setkáte se šesticí sympatických záporáků – Astrotučňák, Kyberkotě, Mechadrak, Emzák, Roboop a Gigasaurus. Výběr postavy však nijak neovlivní herní zážitek, protože nedisponují žádnými speciálními vlastnosti. Jde čistě o kosmetickou volbu a záleží na vašich sympatiích, zda zvolíte toho nejničivějšího či nejroztomilejšího likvidátora.

Řadu zájemců o deskové hry by mohl odlákat dětsky laděný grafický kabát, do nějž je Vládce Tokia oblečen. V tomto případě zdání skutečně obrovsky klame. Přestože ji můžete hrát s ratolestmi v rámci rodinného kruhu, mechanismy uvnitř nabízí široké spektrum způsobů, jak zabavit rodiče a jejich kamarády. Nakonec zjistíte, že nejmladší už šli spát, ale dospělí pořád řeší, jestli je silnější robotická opice nebo kočka s ocelovými drápy. Úspěšnost titulu u dříve narozených spočívá především ve velkém množností voleb a v napětí do poslední chvilky, protože nezpochybnitelnou pozici zastupuje štěstí, které ke kostkovému soupeření neodmyslitelně patří.

Chce to nabrat rakety a zmenšující paprsek

Vládce Tokia může najednou hrát až šest soupeřů, kteří se přetahují o nadvládu nad japonským hlavním městem. V metropoli se může vyskytovat pouze jeden ničitel (dva v případě pěti a šesti hráčů) a ostatní monstra se jej snaží nahradit. Úspěch ve hře nespočívá ve zničení města, ale ve sbírání vítězných bodů, popř. v odstranění všech rivalů.

Po celou dobu budete ve spárech divoké štěstěny, jež bude převracet kostky po vašich hodech. O osudech vašeho monstra rozhoduje totiž šestice stejných krychliček, na nichž najdete symboly vítězných bodů, energie, útoky a léčení. Házet budete během tahu celkem třikrát a je na vás, které kostky si po jednotlivých vrzích uschováte a jak je nakonec zkombinujete. Musíte počítat s několika pravidly – vítězné body získáte za tři stejné symboly (jedničky, dvojky, trojky), útočíte vždy na monstra v opačné části světa (pokud jste v Tokiu, zranění obdrží kreatury na hranicích města a naopak) a léčit se můžete pouze mimo město. V horkých chvílích budete horko těžko přemýšlet, zda se vyplatí útočit na soupeřova Roboopa nebo se raději pídit po vítězných bodech.

Situaci na bojišti významně ovlivňují vlastnosti na kartičkách, jež vyměňujete za nasbírané krystalky energie v podobě radioaktivně zelených krychliček. Taktická bitva se rozhoří naplno, když otrávíte protihráče a ten se musí soustředit na léčení a musí tedy opustit město a vy se můžete drát na jeho uvolněnou pozici. Co za paseku udělá zmenšující paprsek, který redukuje soupeři počet kostek, si asi dokážete domyslet sami. Celkem máte k ruce 66 různých vlastností, které se mohou dostat do spárů vaší nemesis. Nakonec si tedy dotvoříte potvůrku dle obrazu svého. Na různorodost si tedy rozhodně stěžovat nemůžeme.

Neboj se, to pochopíš

Hlavní výhodou deskovky Vládce Tokia jsou její jednoduchá pravidla. Neznalému je během pěti minut vysvětlíte, po dvou třech hrách už se nováček začne orientovat v široké škále možností a za hodinku už vám bude zatápět jako kovaný veterán. Přístupnost celého konceptu patří zřejmě k pádným důvodům, proč byl počin Richarda Garfielda nominován na Hru roku v ČR za rok 2013. V současnosti se v obchodech setkáte s upraveným, námi recenzovaným, druhým vydáním hry. Uživatelskou přístupnost titulu umocňuje česká lokalizace, do níž se tuzemský vydavatel REXhry pustil.

Po otevření krabice na vás vykouknou velmi dobře zpracovaná pravidla a pod nimi řada přihrádek, které pomohou udržet jednotlivé komponenty pěkně pohromadě. U mladších hráčů budou hrát prim především monstra z kvalitního kartonu, která jsou i přes svůj ničivý potenciál docela roztomilá. Každá stvůra má svou tabulku, díky níž máte absolutní přehled o stavu životů a vítězných bodech.

Výtvarné zpracování se samozřejmě drží nastaveného trendu a každá vlastnost hýří vtipným zobrazením situace. Líbivá zpodobnění krizových situací vám nejednou vykouzlí na tváři ironický úšklebek. K mým největším favoritům patří karta „oblíbenec novinářů“, na níž si čeští graficky pohráli s písmem tak, že i v naší mateřštině vypadají nápisy japonsky. Přestože budete karty dobře znát, budete ještě dlouhou dobu poznávat kombinace, jež lze z jednotlivých vlastností vytvořit.

Vždy si chvilku najdete

K Vládci Tokia se budete rádi vracet. Garfieldův produkt není totiž nijak zvlášť časově náročný, takže si jej můžete zahrát v podstatě kdykoliv (po obědě, o přestávce ve škole, během poločasu fotbalu). Ve dvou hráčích zvládnete partii za deset minut. Můžete se tak vsadit o mytí nádobí, aniž by hnilo v dřezu do druhého dne, než se určí vítěz. S větším počtem karbaníků roste nejen herní doba, ale také zábava. Můžete tvořit intriky a postupy, které zatlačí soupeřovy stvůry do kouta, a vy se můžete vyhřívat ve svitu úspěchu.

Vládci Tokia se nám opravdu líbili. Nepatří sice mezi časově náročné hry, nad nimiž prosedíte odpoledne, ale jako jednohubku ve chvilkách volna? Proč ne. Nemusíte sedět nad nekonečným manuálem, stačí sehnat pár lidí a můžete hrát. Jednoduchý princip, moře možností a líbivý vizuál lze také přičíst ke kladům. Jen je velká škoda, že přídavky, které k Vládci vyšly, jsou k sehnání pouze v angličtině.

Líbí se nám

- jednoduše pochopitelný princip - široká škála možností - mechanismy náhody - grafické zpracování a kvalita použitých materiálů - časová nenáročnost

Vadí nám

- absence českého rozšíření - být pětkrát po sobě poraženi Astrotučňákem

Vládce Tokia koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama