Deskovky na Silvestra
Speciály Článek Deskovky na Silvestra

Deskovky na Silvestra

Jakub Němec

Jakub Němec

3
Platformy pkgsrc Desková hra

Dnešní speciál vám představí párty deskovky pro hráče každého věku.

Reklama

V povánočním čase někteří odpočívají, tráví hromady jídla, které před nimi během svátku přistály, dívají se na pohádky nebo v našem případě hrají hry, na něž nebyl přes rok čas. Pomalu se ovšem blíží chvilka, kdy bude třeba rozmýšlet, co se podnikne poslední večer roku 2018. Náš speciál vám může pomoci vybrat správnou deskovku, u níž se můžete pobavit s celou rodinou, s přáteli nebo na rozjeté divočejší párty.

Pro nejmenší

Základní problém všech rodičů tkví ve hledání zábavy pro své ratolesti, které musí zabavit do půlnoci, kdy se nebe rozzáří výbuchy stovek rachejtlí. Pomoci by vám k tomu mohla dobrá deskovka, u níž se nebudou nudit mladší ani starší ročníky u stolu. Velmi dobrou volbou může být rodinná hra Dixit z produkce společnosti ADC Blackfire, která v tomto roce slavila vydání své desáté krabičky. Imaginační hra s obrázky a slovy zaujala již tisíce rodin svým nenásilným průběhem. V průběhu partie se musíte empaticky vcítit do vypravěče a pochopit jeho myšlenku, přičemž se ještě pokusíte zmást své soupeře.

Aktuálním rozšířením získáte dalších 84 nádherně malovaných karet (některé obrázky by zasloužily rám a pověsit do pokoje) včetně Pražského hradu, které ovšem bez základní hry moc nevyužijete. Zběhlí hráči si dokáží vytvořit počítadlo a další náležitosti sami, ale děti okouzlí králíčci běhající po stupnici, hráčské destičky pro zaznamenání odpovědí a další detaily ze základní verze. Naše zkušenost říká, že u Dixitu na hodiny zabřednou i dospělí, ale pokud se do partie přidají také děti, představivost nabere na obrátkách a správné uhádnutí myšleného obrázku bude mnohem obtížnější. Za desátou krabičku Dixitu zaplatíte okolo čtyř stovek.

Pro tvořivé duše

Pasivní sedění u stolu a vykládání karet nemusí ohromit každého. Jsou mezi námi totiž hráči, kteří potřebují dynamicky něco tvořit a přitom ještě pozorovat své okolí. Pro ně vydala společnost MINDOK nové aktualizované vydání deskovky Pictomania od českého guru Vlaadi Chvátila. V průběhu partie vezmete do prstů tužku a zapojíte se do kurzu schématického rychlokreslení, během nějž se ještě budete dívat pod ruce soupeřům, protože spěch a dobrý úsudek je jedinou cestou k vítězství.

Během čtyř kol postupně roste obtížnost jednotlivých zadání na třech kartách zasazených do stojánku. Výrazy v jednotlivých sloupečcích jsou si velmi podobné, odlišit je o sebe se rovná pořádné nápadité dřině a ani to nezaručí, že pozorovatelé pochopí vaše úmysly. Ti totiž pracují na svém zadání a přitom se snaží umístit své tipovací karty co nejrychleji k vrcholným malířským dílům svých soupeřů. Pictomanii si užijí v salvách smíchu i ti, kteří své výtvarné schopnosti odsuzují předem, protože v téhle deskovce jde hlavně o důvtip. Svižný průběh partie navíc dává prostor pro několikanásobné odvety. Za cenu okolo čtyř stovek nemůžete udělat chybu.

Pro chytrolíny

Zajímavou alternativou pro silvestrovský deskoherní stůl by mohla být novinka v řadě Timeline, o níž na českém trhu pečuje společnost REXhry. K výročí založení Československa se pustili v rámci značky do vlastního projektu, který skončil v plechovce s názvem Timeline: Česko. Aby toho nebylo málo, tak se autorům podařilo vytvořit dvojče pro Slovensko, takže máme pokrytou kompletní federaci. Jestliže jste se někdy zúčastnili klání v některé z odnoží na časové ose založených deskovek, tak vás pravidla české krabičky nepřekvapí.

Ostatní vězte, že do rukou dostanete pět (my hrajeme zásadně na deset) kartiček s různými událostmi vážící se k našim dějinám. Jediné, co musíte udělat, je správně zařadit slavné milníky do časové osy. Když se spletete, berete náhradní kartu z hromádky. Z počátku se jedná o docela snadnou záležitost, ale jak začne časová přímka houstnout, tak se pořádně zatopíte při zařazování událostí. Mimo zábavu zjistíte spoustu zajímavých věcí z naší historie (věděli jste, že záchytka je český vynález?). Líbivá krabička plná pěkných ilustrací si svých necelých čtyři sta korun určitě zaslouží.

Pro záludné škodiče

Poslední dnes doporučovanou hrou na nejen silvestrovské párty pochází také z portfolia společnosti REXhry. V krabičce do kapsy s nápisem Troll naleznete spoustu karet s vtipnými ilustracemi, šestici kostek a pár žetonů kořisti. Vypadá to skromně, ale nakonec zjistíte, že váš kmen trollů dokáže rozjet pořádnou šou, při které se máchá kyjem hlava nehlava. Hlavní úkol spočívá v zajištění dostatku jídla pro vaše skřety na celou zimu. Na lov pošlete postupně celou vesnici, každý může přispět svou troškou do mlýna. Někdo bude záškodničit u soupeře a pokládat jim pasti pod nohy, zatímco jiní se vydají na statečnou výpravu proti nejnebezpečnější potvoře, z níž kuchař dokáže vypreparovat obrovské porce masa.

Základem Trolla je tak nahrabat co nejvíc pro sebe a znemožnit soupeři podobnou činnost. Zvládnout křehkou rovnováhu mezi podporou vlastních zájmů a diverzační činnosti u oponentů chce fištróna a hlavně pořádnou dávku štěstí a odvahy. S ostatními totiž musíte zároveň spolupracovat, protože sami podivné tvory místní přírody neulovíte, i když se vás však nahrne moc, tak ji rozfašírkujete. Může se také stát, že potvora překoná vaše síly a do vesnice se již nevrátíte. V krabičce Trolla se zkrátka skrývá velmi vtipná a svižná deskovka, která se hodí do hospody nebo na krátké rodinné hraní v přátelském či rodinném kruhu. Tři stovky za to, že můžete všechny „vytrollit“ vážně nejsou moc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama